Κυριακή 18 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Συλλαλητήριο την Τρίτη

Μετά την Αθήνα, το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο καλεί τους εργαζόμενους της Θεσσαλονίκης να βγουν στους δρόμους, διαδηλώνοντας την αντίθεσή τους σ' αυτή την πολιτική και διεκδικώντας την ικανοποίηση άμεσων στόχων

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-

Η Θεσσαλονίκη της δουλιάς και του αγώνα βρίσκεται κυριολεκτικά στο πόδι τις τελευταίες μέρες, για την επιτυχία του συλλαλητηρίου που οργανώνουν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ,την Τρίτη 20 Ιούλη στις 8 μ.μ. στο άγαλμα του Βενιζέλου.

Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο καλεί τους εργαζόμενους, τη νεολαία και το λαό της πόλης σε μια μαχητική, μαζική εκδήλωση για την υπεράσπιση της παραγωγικής βάσης της πόλης και του νομού. Της κοινωνικής ασφάλισης και των συντάξεων. Των εργασιακών δικαιωμάτων και κατακτήσεων. Του σταθερού ωραρίου και των συμβάσεων. Των μισθών και επιδομάτων. Του δικαιώματος επιβίωσης των ανέργων. Της δημόσιας περιουσίας.

Τους καλεί να δώσουν αγωνιστικά το "παρών" στο μεγάλο συλλαλητήριο και να πλαισιώσουν τις γραμμές του εργατικού κινήματος αντίστασης στα αντιλαϊκά σχέδια κυβέρνησης - εργοδοσίας, που σ' αυτά, με τη στάση τους, συναινούν και οι συνδικαλιστικές ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.

Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους να παραμερίσουν τις συμβιβασμένες και υποταγμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, να συγκροτήσουν παντού επιτροπές αγώνα, να αλλάξουν τους συσχετισμούς, να ενισχύσουν το ταξικό ρεύμα στο συνδικαλιστικό κίνημα, να συντονίσουν τη δράση τους σε τοπικό, κλαδικό, πανελλαδικό επίπεδο και να συσπειρωθούν στο Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο.Στη διακήρυξή του για το συλλαλητήριο της Τρίτης 20 Ιούλη το ΠΑΜΕ υπογραμμίζει: "Η Θεσσαλονίκη "πρωτεύουσα" των Βαλκανίων, η "έδρα της ανασυγκρότησης των Βαλκανίων", η "βάση διείσδυσης στη Βαλκανική". Ολα αυτά τα ηχηρά που προβάλλουν η κυβέρνηση και μαζί της οι βιομήχανοι, εξαγωγείς, μεγαλοεργολάβοι, μεγαλέμποροι και άλλοι τέτοιοι " παραγωγικοί " φορείς για να πάρουν μέρος στο μεγάλο φαγοπότι από την εκμετάλλευση των γειτονικών λαών, για την εργατική τάξη σημαίνουν αύξηση της ανεργίας και της φτώχειας, σημαίνουν διάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων.

Η ΒΑΛΚΑΝ, η μεγαλύτερη βιομηχανία ξύλου, βρίσκεται σε κατάσταση διάλυσης εδώ και ένα χρόνο, οι 360 εργαζόμενοί της είναι απλήρωτοι εδώ και 11 μήνες. Η ΕΛΛΕΝΙΤ υπολειτουργεί χωρίς προοπτική επιβίωσης, η ΑΓΝΟ πάει για ξεπούλημα και συρρίκνωση, η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ φθίνει καθημερινά, τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ (ΕΚΟ) απαξιώνονται με το κλείσιμο των χημικών μονάδων, η ΕΛΒΟ οδεύει προς ιδιωτικοποίηση. Μεγάλες μονάδες που χρόνια στήριζαν την παραγωγική βάση αποδεκατίζονται, κλάδοι ολόκληροι βρίσκονται σε μαρασμό, η ανεργία στην πόλη έχει ξεπεράσει το 18%".

Τα μηνύματα που έρχονται από όλους τους χώρους, όπου τα στελέχη του ΠΑΜΕ πραγματοποιούν περιοδείες, είναι ενθαρρυντικά. Δείχνουν πως το κάλεσμα σε αντίσταση και οργανωμένο αγώνα βρίσκει απήχηση και αρχίζει να γίνεται υπόθεση των ίδιων των εργαζόμενων. Συνδικαλιστικοί κύκλοι της πόλης εκφράζουν την άποψη ότι το συλλαλητήριο της Τρίτης θα αποτελέσει σταθμό για το εργατικό κίνημα, τόσο από τον όγκο της συμμετοχής, όσο και το δυναμισμό, τη μαχητικότητα και το εύρος των αιτημάτων.

Σε δήλωσή του ο Θόδωρος Κυριακίδης,γεν. γραμματέας του ΕΚΘ, τονίζει ότι τα προβλήματα που σχετίζονται με την υποβάθμιση του επιπέδου ζωής, τον ευτελισμό των εργαζόμενων, την απόγνωση των ανέργων, ιδίως των νέων, δεν μπορούν να λυθούν με μερεμέτια, με διαβούλια, με διαλόγους και δήθεν εποικοδομητικές προτάσεις: "Το αντιλαϊκό μπλοκ κυβέρνησης, κομμάτων ευρωενωσιακού μονόδρομου, βιομηχάνων και ΕΕ, έχει πιάσει όλα τα επίπεδα και επιτίθεται από όλες τις μπάντες γκρεμίζοντας τα πάντα. Χρειάζεται επομένως μετωπική ρήξη και σύγκρουση, χρειάζεται συντονισμένος αγώνας σε τοπικό, κλαδικό και πανελλαδικό επίπεδο. Η ανταπόκριση των εργαζόμενων στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ, θα δημιουργήσει τη στέρεη βάση για παραπέρα θετικές διεργασίες στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα".


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ