Κυριακή 18 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Γιατί χάνει την ψυχραιμία του;

H γραμματεία της Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΝ Θεσσαλονίκης έβγαλε ανακοίνωση στις 16/7/99, για τις "εξελίξεις στην πόλη (...) με αφορμή τη διέλευση από το λιμάνι στρατευμάτων της KFOR προς το Κοσσυφοπέδιο και την επίσκεψη του υπουργού Αμυνας των ΗΠΑ". Θα περίμενε κανείς, έστω και εκ των υστέρων, το περιεχόμενο της συγκεκριμένης ανακοίνωσης να συμπορεύεται με τα αντιιμπεριαλιστικά - αντιπολεμικά - αντιαμερικανικά αισθήματα του λαού της Θεσσαλονίκης. Αλλά αντί γι' αυτό και με αφορμή τη βάρβαρη αστυνομική επίθεση στους κομμουνιστές και άλλους αγωνιστές διαδηλωτές στο λιμάνι την περασμένη Κυριακή, η ανακοίνωση αναφέρει ότι "στο κλίμα αυτό συνέβαλε και η ανεύθυνη και μικροκομματική πολιτική του ΚΚΕ"! Η αντικομμουνιστική επίθεση γίνεται γιατί οι κινητοποιήσεις των κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών "βλάπτουν τα συμφέροντα της πόλης". Αυτό ήταν το έναυσμα για την αγανάκτηση των ΣΥΝασπισμένων στελεχών.

Αν και το έδαφος της Βόρειας Ελλάδας βρίσκεται από τις αρχές του χρόνου υπό ΝΑΤΟική κατοχή, αν και αυτό το έδαφος αποτελεί το πέρασμα του δολοφονικού στρατού κατοχής των Βαλκανίων και των όπλων του πολέμου κατά της Γιουγκοσλαβίας, αν και εργαζόμενοι διαφόρων τομέων υπηρεσιών της χώρας και ελληνικός στρατός, παιδιά του λαού, εξωθούνται αναγκαστικά να συμμετέχουν στη σφαγή των λαών της Γιουγκοσλαβίας, η Γραμματεία της ΠΕ του ΣΥΝ Θεσσαλονίκης χωρίς άλλη προηγούμενη δράση απασχολήθηκε τώρα μ' αυτό το ζήτημα. Οχι για να καταδικάσει την κυβέρνηση για την ταύτισή της με την ιμπεριαλιστική δράση στα Βαλκάνια και να εναντιωθεί στην παρουσία ενός "αρχιγερακιού" των ΗΠΑ στην πόλη, αλλά για να επιτεθεί στο ΚΚΕ. Το Κόμμα, που όλο αυτό το χρονικό διάστημα της μετατροπής της Βόρειας Ελλάδας σε προτεκτοράτο του ΝΑΤΟ, βρέθηκε στην πρωτοπορία της αντιΝΑΤΟικής - αντιπολεμικής πάλης του ελληνικού λαού και ιδιαίτερα του λαού της Θεσσαλονίκης, που γράφει τη δική του ξεχωριστή ιστορία σ' αυτόν τον αγώνα.

* * *

Η Γραμματεία της ΠΕ του ΣΥΝ επιχειρεί να αναλάβει, (από πού ορμώμενη άραγε και για ποιο σκοπό;) την υπεράσπιση της κυβερνητικής διεκδίκησης για ανάληψη από τη Θεσσαλονίκη της "έδρας ανασυγκρότησης των Βαλκανίων", αν και γνωρίζουν ότι το "Σύμφωνο Σταθερότητας" επιτρέπει στον ιμπεριαλισμό και τα μονοπώλια να κυριαρχήσουν ολοκληρωτικά στα Βαλκάνια - οικονομικά, πολιτικά, στρατιωτικά, γεωστρατηγικά. Στη συγκεκριμένη ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο ΣΥΝ "τάχθηκε υπέρ της εγκατάστασης στη Θεσσαλονίκη του Οργανισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την Ανασυγκρότηση των Βαλκανίων". Βεβαίως αυτή η απαίτηση της άρχουσας τάξης αμφισβητείται από τους εταίρους της στην ΕΕ και όχι μόνο. Αλλά ακόμη και αν συμβαίνει αυτό, αν δηλαδή δε γίνει η Θεσσαλονίκη έδρα της μονοπωλιακής δράσης στα Βαλκάνια, ποιος θα χάσει; Μήπως ο ελληνικός λαός και οι λαοί των Βαλκανίων, που υποδουλώνονται ακόμη πιο βαθιά στην εκμετάλλευση, ή η άρχουσα τάξη; Και γιατί τόση ανησυχία από τη Γραμματεία της ΠΕ του ΣΥΝ; Αυτά είναι "τα συμφέροντα του λαού της πόλης" ή μήπως τα συμφέροντα μιας μειοψηφίας, των κατασκευαστικών εταιριών, των τραπεζιτών και άλλων επιχειρήσεων; Εδώ επιχειρείται η λαθροχειρία της ταύτισης των λαϊκών συμφερόντων με τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας. Και επειδή είναι το ΚΚΕ, που κινητοποιείται και κινητοποιεί το λαό της πόλης ενάντια στη ΝΑΤΟική κατοχή, ενάντια στα σχέδια της πλουτοκρατίας για συμμετοχή της στην οικονομική και κάθε υποδούλωση των Βαλκάνιων, επιχειρεί η ΠΕ να σηματοδοτήσει την εκστρατεία μιας άκρατης αντικομμουνιστικής επίθεσης όταν αναφέρει: "Η προσπάθεια όμως του ΚΚΕ, μαζί και με ακροδεξιούς κύκλους και γραφικούς αστέρες του εθνικιστικού - ελληνορθόδοξου τόξου, να συντηρήσει το ίδιο κλίμα έντασης εθνικισμού και εθνικού απομονωτισμού, παρά τη συμφωνία που έχει μεσολαβήσει... στρέφονται εναντίον των λαών που δοκιμάστηκαν στον πόλεμο. Η τακτική της σύγκρουσης και της τυφλής άρνησης κάθε θετικού βήματος υποβαθμίζει... συσκοτίζει τελικά τις ευθύνες των συμμετεχόντων στα τραγικά γεγονότα του Κόσσοβου"!

* * *

Βεβαίως η ηγεσία του ΣΥΝ, συμφώνησε και με την "ειρήνη" με το πιστόλι στον κρόταφο, που επέβαλε το ιμπεριαλιστικό G-8, και με την εγκατάσταση της λεγόμενης ειρηνευτικής ΝΑΤΟικής στρατιωτικής δύναμης KFOR, και δικαίωμα της είναι να υποστηρίζει την πολιτική της, αλλά με επιχειρήματα, αν μπορεί βεβαίως και αν έχει, και όχι με ωμό αντικομμουνισμό.

Πραγματική αλληλεγγύη και βοήθεια στους γειτονικούς λαούς δεν είναι η συναίνεση με τη ΝΑΤΟική δράση και τη μονοπωλιακή εκμετάλλευση των λαών της περιοχής, αλλά ο αγώνας ενάντια τους. Συσκότιση των ευθυνών και των υπευθύνων δεν είναι η πάλη ενάντια στη ΝΑΤΟική νέα τάξη στα Βαλκάνια, αλλά η εξίσωση του θύματος, με το θύτη, δηλαδή των Σέρβων με τους Αμερικανούς και Ευρωπαίους ιμπεριαλιστές στον πόλεμο, στην οποία (εξίσωση) η ηγεσία του ΣΥΝ πρωτοστάτησε.

Η συγκεκριμένη παρέμβαση επιχειρεί επίσης να διασπάσει την ενωμένη αντιπολεμική δράση του λαού της Θεσσαλονίκης, και στην ουσία καταδικάζει το λαό της πόλης για τα πατριωτικά και διεθνιστικά του αισθήματα, θεωρώντας "εθνικισμό" και "εθνικό απομονωτισμό" την εναντίωση στη ΝΑΤΟική νέα τάξη και διεθνισμό την ανοχή και τη στήριξή της. Αν όλα αυτά δεν είναι σύμπλευση με τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας και την πολιτική της κυβέρνησης, τότε τι είναι;

Σ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ