Τετάρτη 14 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Προωθούν δημοτικές παρααστυνομίες!
  • Σε ημερίδα της ΚΕΔΚΕ έγινε χτες συζήτηση για σχετικό σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος. Από όσα ειπώθηκαν, προκύπτει ότι σχεδιάζουν την ίδρυση ένοπλου αστυνομικού σώματος, το οποίο θα αναλάβει ένα μεγάλο μέρος των αρμοδιοτήτων της ΕΛ. ΑΣ.
  • Λεων. Αυδής: Ενα βήμα προς την κατεύθυνση της δημιουργίας παρααστυνομικού σώματος, που θα στενέψει τα όρια της δημοκρατίας

"Ολο νόμοι κι αστυνόμοι...", που στενεύουν τα όρια της δημοκρατίας της καθημερινής μας ζωής και όχι μόνον αυτής. Περίπου 50.000 υπάλληλοι διαφόρων κρατικών υπηρεσιών ασχολούνται ήδη με τη δημόσια τάξη και ασφάλεια. Θα προστεθούν τώρα άλλοι 9.500 που θα επανδρώνουν το υπό ίδρυση παρααστυνομικό σώμα, της Δημοτικής Αστυνομίας (ΔΑ).

Ολα για την ασφάλεια του πολίτη ή για τον πιο ασφυκτικό του έλεγχο; Το ερώτημα αυτό προέκυψε χτες κατά τη διάρκεια ημερίδας που διοργάνωσε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, η Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ). Θέμα της ήταν "το νέο ΠΔ που θα οριστικοποιήσει τη δυνατότητα ίδρυσης και λειτουργίας της Δημοτικής Αστυνομίας από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης". Από το σχέδιο ΠΔ, από τις τοποθετήσεις του υφυπουργού Εσωτερικών και του ΓΓ του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, αλλά και από τα όσα πρόσθεσε στο σχέδιο ΠΔ ο κύριος εισηγητής δήμαρχος Ρόδου Γ. Γιαννόπουλος,στα οποία συμφώνησαν δήμαρχοι που πήραν το λόγο (Σερρών Ζ. Μητλιάγκας,Κατερίνης Ι. Αμοιρίδης κ. ά.) προκύπτει σαφέστατα ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προωθεί την ίδρυση παρααστυνομικού σώματος, το οποίο, όχι μόνο θα δρα συμπληρωματικά στην ΕΛ. ΑΣ. αλλά θα βαρύνει τους δημότες με νέους δυσβάσταχτους φόρους.

Κατά τον δήμαρχο Ρόδου, "για να φτάσουμε στα απαιτούμενα επίπεδα λειτουργίας της Δημοτικής Αστυνομίας, θα πρέπει να έχουμε μια οργανωτική δομή ανάλογη με αυτήν των Σωμάτων Ασφαλείας, της ΕΛ.ΑΣ., του Λιμενικού, της Πυροσβεστικής, του ΣΔΟΕ κτλ."...

Προς αυτή την κατεύθυνση υπερθεμάτισαν και ο υφυπουργός Εσωτερικών Γ. Φλωρίδης και ο ΓΓ του υπουργείου Δημόσιας Τάξης Δ. Ευσταθιάδης.Αλλωστε, το σχέδιο ΠΔ αποφεύγει να αναφέρει τον τρόπο οργάνωσης αυτών των παρααστυνομικών σωμάτων. Ο ρόλος αυτός ανατέθηκε σε ορισμένους δημάρχους που θεωρούν ότι "καθίσταται αναγκαία και η νομοθετική πρόβλεψη της οπλοφορίας των δημοτικών αστυνόμων". Επίσης κανείς από τους ομιλητές δεν έθεσε το ζήτημα της εξεύρεσης πόρων για τη λειτουργία των δημοτικών αστυνομιών.

"Παραφωνία" στη χτεσινή ημερίδα, ήταν η τοποθέτηση του επικεφαλής της "Συμπαράταξης για την Αθήνα" και δημοτικού συμβούλου Λεων. Αυδή."Φοβάμαι - είπε - ότι το σχέδιο ΠΔ αποτελεί ένα βήμα προς την κατεύθυνση της δημιουργίας ενός παρααστυνομικού σώματος που θα στενέψει τα όρια της δημοκρατίας της καθημερινότητας - και ίσως όχι μόνο της καθημερινότητας. Και ότι η παραπληροφόρηση για την εγκληματικότητα, τις αιτίες και τα χαρακτηριστικά της, χρησιμοποιείται ίσως ως ευκαιρία για να φορτωθούν στους δημότες δυσβάσταχτα οικονομικά βάρη".

Οργανα γενικής αστυνόμευσης

Από τις διατάξεις του άρθρου 1 του σχεδίου ΠΔ που αναφέρει τις 26 αρμοδιότητες των Δημοτικών Αστυνομιών, προκύπτει η πρόθεση του συντάκτη του σχεδίου να μεταβάλλει τη ΔΑ σε όργανο γενικής αστυνόμευσης. Οι διατάξεις που αφορούν το προσωπικό της ΔΑ επιτρέπουν να συναχθεί ο χαρακτήρας και το είδος της ΔΑ που θέλει η κυβέρνηση.

"Κάποια σωματικά προσόντα που απαιτούν για τους υπαλλήλους της ΔΑ οι διατάξεις του, μετατρέπονται και ορίζονται με παραπομπή στις διατάξεις που κάθε φορά ισχύουν για τους δόκιμους αστυφύλακες" υπογράμμισε στην εισήγησή του ο Λεων. Αυδής. "Ορίζεται δε ότι πρέπει να έχουν πίστη στο Σύνταγμα και την πατρίδα, πρέπει δε να είναι Ελληνες πολίτες και όχι πολίτες των χωρών της ΕΕ. Προφανώς δεν αρκεί η γενική νομιμοφροσύνη που απαιτείται για τους τακτικούς δημόσιους ή δημοτικούς υπάλληλους, αλλά απαιτείται κάποια ειδική νομιμοφροσύνη που σε όσους έχουν ζήσει σε παλιότερες εποχές προκαλεί ένα μικρό ρίγος".

Επίσης προβλέπεται ότι δεν πρέπει να πρεσβεύουν θρησκευτικές δοξασίες που εμποδίζουν την εκτέλεση των καθηκόντων τους. "Προφανώς εκτέλεση καθηκόντων δε νοείται το να δοκιμάζουν αρτύσιμα φαγητά τη Μ. Παρασκευή, αλλά μάλλον το να φέρουν όπλα που φαίνεται αποτελεί προοπτική του συντάκτη του σχεδίου" σχολίασε ο Λ. Αυδής.

Στην προοπτική δημιουργίας παρααστυνομικού σώματος παραπέμπουν οι ειδικές διατάξεις για τα κωλύματα διορισμού, που περιέχουν ευρύτατη απαρίθμηση αδικημάτων που δεν απαιτούνται ούτε για τους δικαστές ή τους γιατρούς και που μπορούν να εξηγηθούν μόνο αν υπάρχει πρόθεση δημιουργίας ένοπλου σώματος.

Η πρόθεση δημιουργίας αστυνομικού σώματος προδίδεται και από τις διατάξεις για τα κριτήρια διορισμού. Ως επιπλέον κριτήρια διορισμού λαμβάνονται υπόψη το να έχουν οι υποψήφιοι προϋπηρεσία ως έφεδροι αξιωματικοί ή σε ειδικές δυνάμεις ή ως εθελοντές πενταετούς υποχρέωσης.

Σοβαρή απειλή για τη δημοκρατική τάξη

"Η πρόθεση να δημιουργηθούν μια ή περισσότερες γενικές παρααστυνομίες φαίνεται να στηρίζεται στην αύξηση των δημοτικών αρμοδιοτήτων", ανέφερε ο Λ. Αυδής. "Αλλά το έργο της γενικής αστυνόμευσης όπως και της άμυνας ή της Δικαιοσύνης, ανήκουν στην κεντρική εξουσία και δεν είναι σκόπιμο να δημιουργούνται ειδικές νησίδες μέσα στα όρια της χώρας. Αυτό θα αποτελούσε σοβαρή απειλή για τη δημοκρατική τάξη ιδίως στο επίπεδο της καθημερινότητας. Εξαλλου η προοπτική της μετατροπής της ΔΑ σε σώμα γενικής αστυνόμευσης μού φαίνεται και οικονομικά απαράδεκτη και τεχνικά απρόσφορη για δυο λόγους. Ο λαός πληρώνει ήδη δυσβάσταχτους και άδικους φόρους για την κάλυψη των δαπανών των κρατικών υπηρεσιών στις οποίες περιλαμβάνεται και η ΕΛ.ΑΣ. και η μεταβίβαση νέων και τόσο σημαντικών αρμοδιοτήτων στους ΟΤΑ θα σημάνει πρόσθετη επιβάρυνση, δηλαδή διπλή φορολόγηση αφού βέβαια δεν προβλέπεται ούτε αύξηση της κρατικής επιχορήγησης στους ΟΤΑ ούτε μείωση της γενικής φορολογίας. Για να ασκήσει αυτές τις αρμοδιότητες η ΔΑ θα χρειαστεί αυξημένο και ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό, πράγμα αρκετά δύσκολο, αν κρίνει κανείς από το γεγονός ότι και η ΕΛ.ΑΣ. δε φαίνεται να έχει εξασφαλίσει ικανοποιητική εκπαίδευση του προσωπικού της".

Ενοπλο σώμα

"Απαραίτητη όμως, προϋπόθεση είναι ότι οι ΔΑ θα ασκούν τις αρμοδιότητές τους με τις ίδιες ακριβώς εξουσίες που είχαν οι υπηρεσίες του υπουργείου Δημόσιας Τάξης που τις ασκούσαν μέχρι σήμερα" είπε στην εισήγησή του ο δήμαρχος Ρόδου Γ. Γιαννόπουλος. "Π.χ. απαιτείται να χαρακτηριστούν τουλάχιστον, από κάποιο βαθμό στην επιβαλλόμενη ιεραρχία της ΔΑ, ειδικοί ανακριτικοί υπάλληλοι για τη δίωξη των παραβατών και να δοθεί το δικαίωμα στα όργανα της ΔΑ ενέργειας σύλληψης επ' αυτοφώρω, για τα αδικήματα αρμοδιότητάς τους, για τα παραπτώματα που διώκονται ποινικά, σύνταξη εκθέσεων και δικογραφιών με παραπομπές στον αρμόδιο εισαγγελέα" πρόσθεσε.

"Υπάρχουν όμως και αρμοδιότητες που με βάση τις ανάγκες κάθε πόλης οι ΔΑ καλούνται εκτός τυπικής θεσμοθέτησης να ασκήσουν όπως είναι η φύλαξη της δημοτικής περιουσίας, μέτρα τάξης σε αθλητικές - πολιτιστικές - κοινωνικές εκδηλώσεις, χρηματαποστολές κλπ." είπε, για να προχωρήσει αμέσως μετά σε δύο επικίνδυνες προτάσεις: Δηλαδή, "η οργανωτική δομή τους θα πρέπει να είναι ανάλογη με αυτήν των Σωμάτων Ασφαλείας" και ότι "καθίσταται αναγκαία και η νομοθετική πρόβλεψη της οπλοφορίας των δημοτικών αστυνόμων". Ζήτησε επίσης την άμεση απελευθέρωση των προσλήψεων για την κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων και την ανάπτυξη του προσωπικού των ΔΑ και την εξίσωση των αποδοχών - επιδομάτων του προσωπικού της, με αυτές των άλλων παρεμφερών σωμάτων (ΣΔΟΕ, ΕΛ.ΑΣ. κλπ.). Επίσης τόνισε ότι η ΔΑ θα πρέπει να έχει αποκλειστικά δική της δομή και ιεραρχία, ενώ θα πρέπει να μπορεί να συνεργάζεται με τις αντίστοιχες δικαστικές υπηρεσίες, τις υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. και όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίες των διαφόρων υπουργείων.

Δημοτικά αστυνομικά τμήματα

"Οταν μιλάμε για Δημοτική Αστυνομία, μιλάμε για τη δημιουργία μιας υπηρεσίας που έχει τα χαρακτηριστικά Αστυνομίας, που έχει εσωτερική δομή και οργάνωση και που μπορεί με την κατάλληλη στελέχωση ενός ειδικευμένου προσωπικού να ασκήσει τα καθήκοντά της" ανέφερε ο υφυπουργός Εσωτερικών Γ. Φλωρίδης.

"Μιλάμε για τη δημιουργία δημοτικών αστυνομικών τμημάτων διακριτών απολύτως, που έχουν δική τους ιεραρχία και δομή, έχουν μέσα και προανακριτικές δυνατότητες και μπορούν να ασκήσουν καθήκοντα αστυνομικά".

Ο ΓΓ του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, Δ. Ευσταθιάδης, εκτίμησε ότι θα χρειαστούν 9.500 άτομα για να καλυφθούν οι ανάγκες σε προσωπικό των Δημοτικών Αστυνομιών. Πρότεινε δε τα κριτήρια πρόσληψής τους να είναι ίδια με τα κριτήρια πρόσληψης των συνοριακών φρουρών.

Στην ημερίδα μίλησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Π. Παυλόπουλος,ο οποίος, αφού είπε ότι "η ίδρυση ΔΑ σε σύγχρονες και ορθολογικές βάσεις είναι αναγκαία και χρήσιμη" τόνισε ότι για να αποδώσει πρέπει να γίνει κάτω από δύο αλληλένδετες και συμπληρωματικές μεταξύ τους προϋποθέσεις: α) Η ΔΑ να αφορά αστυνόμευση στο πλαίσιο της διαχείρισης των τοπικών υποθέσεων και β) η κυβέρνηση πρέπει πρώτα να δώσει αξιόπιστες εγγυήσεις για τη στελέχωση και τα οικονομικά μέσα που θα επιτρέψουν στη ΔΑ να λειτουργήσει αποδοτικά.

Μίλησε επίσης και ο Κ. Νικήτας, εκπρόσωπος της ΠΟΕ - ΟΤΑ, ο οποίος τόνισε ότι η ΔΑ δεν πρέπει να αποτελεί όργανο καταστολής.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ