Κυριακή 11 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 44
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία

Δυσαρέσκεια από τους αγρότες

Αν γίνονταν αυτή την Κυριακή εκλογές στη Γερμανία, κανένας αγρότης δε θα ψήφιζε τον καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ και το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα του. Αυτό τουλάχιστον πρέπει να θεωρείται βέβαιο μετά τις σκηνές που διαδραματίστηκαν στο αγροτικό συνέδριο (1 - 4 Ιούλη) στην ανατολικογερμανική πόλη Κότμπους.

Μπροστά σε 3.000 αντιπροσώπους αγροτικών νοικοκυριών και συνεταιρισμών από το ανατολικό και δυτικό τμήμα της Γερμανίας, ο σοσιαλδημοκράτης ηγέτης και καγκελάριος, προσπάθησε την Παρασκευή (2 Ιούλη) να πείσει τους συγκεντρωμένους ότι πρέπει και οι αγρότες να επωμιστούν ένα μέρος από το βάρος των 30 δισεκατομμυρίων μάρκων, οικονομιών, που προβλέπει το κυβερνητικό πρόγραμμα. Με βραχνιασμένη δυνατή φωνή, συνοδευόμενη από χειρονομίες τόνισε ότι στο πρόγραμμα αυτό δεν πρόκειται να κάνει διαγραφές, για να εξασφαλιστεί η μελλοντική ικανότητας της χώρας. Πρόσθεσε ότι στην ανάγκη η κυβέρνηση θα επιβάλει το πρόγραμμα που αποφάσισε για το κοινό καλό και ενάντια στα συμφέροντα των ενώσεων. Σαν αιτιολογία των σκληρών μέτρων ανέφερε την ανάγκη να μειωθεί διαδοχικά το δημόσιο χρέος 1 τρισεκατομμυρίου 500 δισεκατομμυρίων μάρκων που δημιούργησε η προηγούμενη κυβέρνηση (Κολ) στα 16 χρόνια (από 800 δισ. που ήταν το 1982).

Οι δηλώσεις αυτές του καγκελάριου ήταν η σταγόνα στο ποτήρι που ξεχείλισε. Ο πρόεδρος της Ενωσης, των Αγροτών (Δυτ. και Ανατ. Γερμανίας) Γκερντ Ζονλάιτνερ έδωσε με ύφος κατηγορηματικό την απάντηση στον καγκελάριο, πόσα έχουν χάσει και πόσα ακόμα θα χάσουν στο μέλλον οι αγρότες και ότι γι' αυτό δεν πρέπει να τους επιβληθεί το μεγάλο χαράτσι.

Αλλά ας μη νομιστεί ότι ο καγκελάριος μπόρεσε να κάνει την ομιλία του χωρίς επανειλημμένες διακοπές, διαμαρτυρίες και ενδείξεις της μεγάλης δυσφορίας που τους διακατέχει. Σχεδόν κάθε απόσπασμα του λόγου του πήρε απάντηση από εξοργισμένους αγρότες όπως: "Σταμάτα" (το λόγο) "παραιτήσου! ", σφυρίγματα, εκκωφαντικός θόρυβος με σειρήνες συναγερμού. Ανυψώθηκαν πλακάτ με συνθήματα: "Καγκελάριε, δε σε αφήνουμε να μας κουκουλώσεις!" και παρόμοια. Η πιο εντυπωσιακή σκηνή ήταν όταν στην αρχή της ομιλίας μια ντουζίνα αγρότες έβγαλαν επιδεικτικά τα πουκάμισά τους στα οποία είχε τυπωθεί η επιγραφή "το τελευταίο πουκάμισο", σαν δείγμα ότι αν στερηθούν όσα υπαγορεύει η "Ατζέντα 2000" και με τουςδιάφορουςφόρους που επιβάλλει η κυβέρνηση δεν τους μένει πια ούτε το τελευταίο πουκάμισο. Ακόμα και κατά την προσέλευσή του στο χώρο της συγκεντρώσεις, ο καγκελάριος έγινε δεκτός με συναυλία αποδοκιμαστικών σφυριγμάτων, σειρήνες και πλακάτ διαμαρτυρίας όπως: "Λέγομαι Γκέρχαρντ και τρώω κατά προτίμηση Βαυαρούς αγρότες", "Σρέντερ ο κατασκευαστής, ένας χαλαστής!". Αλλα πλακάτ ανέγραφαν συνθήματα για το τέλος των επιδοτήσεων για το ντίζελ και τις μειώσεις των συντάξεων στις αγρότισσες.

Η απάντηση του Ζονλάιτνερ

Ο πρόεδρος της Ενωσης των Αγροτών στην ομιλία του, που χειροκροτήθηκε ζωηρά από τους αντιπροσώπους, αναφέρθηκε λεπτομερώς στις απώλειες που υφίστανται οι αγρότες με τα μέτρα των Βρυξελλών και της γερμανικής κυβέρνησης. Είπε ότι το τρέχον έτος θα χάσουν 3 δισεκατομμύρια μάρκα. Κατά μέσο όρο η αγροτική οικογένεια θα χάσει κάθε χρόνο 5-8% από τα έσοδά της, τόνισε ο Ζονλάιτνερ, για να προσθέσει ότι κάθε χρόνο κλείνουν 2-3% των αγροτικών νοικοκυριών που σημαίνει ότι από τα 540.000 νοικοκυριά που υπάρχουν σήμερα σε όλη τη Γερμανία κλείνουν 11.000 - 16.000 νοικοκυριά το χρόνο.

Αυτή την κατάσταση δεν πρόκειται να την ανεχθούν άλλο οι αγρότες, υπογράμμισε ο Ζονλάιτνερ και έκανε τον υπαινιγμό για την υποστήριξη από τον καγκελάριο της αυτοκινητοβιομηχανίας με τη φράση "Ακούστε και τους αγρότες και όχι μόνο την αυτοκινητοβιομηχανία".

Ηδη την πρώτη ημέρα του συνεδρίου είχε ψηφιστεί η "δήλωση του Κότμπους", στην οποία τονίζεται κατηγορηματικά ότι οι αγρότες αποκρούουν μειώσεις στον αγροτικό προϋπολογισμό του κράτους.

"Θερμό καλοκαίρι"

Ο υπουργός Οικονομικών Χανς Αϊχελ (SPD) δήλωσε στην "Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ" ότι "το πακέτο των οικονομιών και φορολογιών" της κυβέρνησης δεν είναι αντικοινωνικό, γιατί τα κατώτερα και μέσα εισοδήματα θα ωφεληθούν ως το 2002 τριάντα έξι δισ. μάρκα. Για το φορολογικό όφελος των επιχειρήσεων κατά 8 δισ. μάρκα, είπε ότι είναι αναγκαίο γιατί έτσι "βοηθούνται οι επιχειρήσεις να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας". Δήλωσε επίσης ότι η "πλειοψηφία του πληθυσμού είναι υπέρ τα μέτρων οικονομιών", αλλά ότι μέσα στο καλοκαίρι θα υπάρξουν πολλές διαμαρτυρίες".

Εναλλακτικό πρόγραμμα

Φυσικά τα κατώτερα εισοδήματα δεν είναι δυνατό να ωφεληθούν από αυξανόμενες φορολογίες και περικοπές αναγκαίων δαπανών. Ούτε οι συνταξιούχοι και οι άνεργοι, που τα έσοδά τους το 2000 θα μειωθούν συνολικά κατά 12,8 δισ. μάρκα. Οι Βερολινέζοι δεν μπορεί να χαίρονται όταν μαθαίνουν ότι οι επιδοτήσεις για πολιτιστικές ανάγκες θα μειωθούν κατά 50 εκατομ. μάρκα. Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΟΔΗΣΟ Γκρέγκορ Γκίζι είχε δηλώσει σε μια από τις τελευταίες συνεδριάσεις του Μπούντεσταγκ στη Βόννη (η Βουλή αυτή, όπως και η έδρα της κυβέρνησης μεταφέρονται ήδη στο Βερολίνο) ότι υπάρχει εναλλακτικό πρόγραμμα για την είσπραξη των 30 δισ.: πώληση μέρους του υπερσυσσωρευμένου χρυσού στην Ομοσπονδιακή Γερμανική Τράπεζα = 5,1 δισ. μάρκα, επαναφορά της φορολογίας μεγάλης ιδιοκτησίας = 9 δισ., είσπραξη της φορολογίας που διαφεύγει = 10 δισ. μάρκα κλπ.

Θ. ΒΟΡΕΙΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ