Κυριακή 11 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΕΘΝΗ

ΠΟΤΕ άρχισε αυτός ο πόλεμος και πότε τελειώνει; Η πραγματικότητα είναι ότι ξεκίνησε πολλά χρόνια πριν, όταν διαμελίστηκε η Γιουγκοσλαβία. Η πραγματικότητα είναι ότι ακόμα δεν έχει τελειώσει και οι βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ ήταν μόνο μια στιγμή, μια πολύ σκληρή και οδυνηρή στιγμή, αυτού του ανηλεούς πολέμου. Οι καταστροφές των μνημείων άρχισαν πολύ νωρίτερα και, δυστυχώς, οι μεγάλοι βανδαλισμοί στα μνημεία του Κόσσοβου τώρα αρχίζουν. Η εικόνα που έχει η περιοχή μετά τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ είναι πλέον εικόνα του τέλειου χάους (σελίδες 18 - 19)

ΧΡΕΙΑΣΤΗΚΕ να ανέβουν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου στα 18 δολάρια το βαρέλι και η "ισχυρή" οικονομία - που επαγγέλλονταν οι εκσυγχρονιστές του ΠΑΣΟΚ - να αρχίζει να τρέμει, μαζί της και η κυβέρνηση Σημίτη. Δε χρειάζεται και πολύ μυαλό να καταβάλει κανείς ότι και αυτά τα ψιχία, που ετοιμάζονταν να δώσουν στους εργαζόμενους, τα παίρνουν πίσω, με το επιχείρημα ότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε τώρα τις ...αβεβαιότητες (σελίδα 34)

ΤΟΝ ΙΟΥΛΗ του 1998, τέσσερις πυρκαγιές στην ευρύτερη περιοχή του Σχοινιά, στο Μαραθώνα κατέστρεψαν 1.215 στρέμματα δάσους. Εντελώς ...συμπτωματικά, στην περιοχή αυτή και σε έκταση 2.550 στρεμμάτων, πρόκειται να κατασκευαστεί το Ολυμπιακό Κέντρο Κωπηλασίας Κανό για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Στην ίδια περιοχή βρίσκεται και ο οικισμός των Δικαστών και Εισαγγελέων... Εκείνη η καταστροφή ήταν μόνο η αρχή. Σήμερα ο "Ρ" αποκαλύπτει τη συνέχεια. Το Προεδρικό Διάταγμα που προωθεί το ΥΠΕΧΩΔΕ, με τίτλο: "Κήρυξη Εθνικού Πάρκου Σχοινιά Μαραθώνα. Οριοθέτηση και καθορισμός χρήσεων γης και περιορισμών όρων δόμησης για την προστασία της εκτός σχεδίου περιοχής βιοτόπου Σχοινιά του Δήμου Μαραθώνα". Κι αν ο τίτλος δεν παραπέμπει σε καμία καταστροφή, είναι απλά και μόνο γιατί η κυβέρνηση βαφτίζει το "κρέας - ψάρι", προκειμένου να παρουσιάσει ως σωτήρια παρέμβαση, τη μεγάλη οικολογική καταστροφή (σελίδες 24 - 25)

ΠΕΝΗΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ από την εκτέλεση του ηρωικού ΕΠΟΝίτη Παύλου Παπαμερκουρίου. Μια εκτέλεση, που ενέπνευσε στον Μίκη Θεοδωράκη τη δημιουργία της λαϊκής του όπερας "Το Τραγούδι του Νεκρού Αδελφού". Μισό αιώνα μετά από εκείνο το ματοβαμμένο χάραμα, η μνήμη θα έρθει να καταθέσει τις μαρτυρίες της για την τελευταία νύχτα του "χρυσού αετού της Αθήνας". "Ψηλός, λεβέντης, λυγερόκορμος, με όμορφα χρυσόξανθα μαλλιά, γύρω στα 25 του χρόνια", όπως περιγράφει τον Παύλο ο Γιώργος Γιωτόπουλος στο βιβλίο του"Πέντε και μια από τις μέρες της Μακρονήσου" (σελίδα 23)

ΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ Κυριακή, δημοσιεύσαμε το πρώτο μέρος του οδοιπορικού στην Τουρκία, με αναφορές στην οικονομική, κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα. Στο σημερινό δεύτερο και τελευταίο μέρος, παρουσιάζουμε τις εξελίξεις, όπως διαμορφώνονται υπό την επίδραση του κουρδικού ζητήματος και της υπόθεσης Οτσαλάν, τις προοπτικές και το μέλλον, που επιφυλάσσει η σύγχρονη πραγματικότητα, καθώς και την κατάσταση στην Αριστερά της Τουρκίας(σελίδες 42 - 43)

ΜΙΑ ΝΟΜΙΚΗ προσφυγή της Κούβας κατά των ΗΠΑ μπορεί να φαντάζει ως το πιο αλλόκοτο γεγονός. Ωστόσο αποτελεί γεγονός, αφού τη Δευτέρα (5/7) άρχισε στο Παλάτι της Επανάστασης η ανοιχτή ακροαματική διαδικασία της προσφυγής... Ολα ξεκίνησαν την 31η Μάη, στο Περιφερειακό Λαϊκό Δικαστήριο της πρωτεύουσας, Αβάνας, όταν μια ομάδα, αποτελούμενη από κοινωνικές, φοιτητικές και μαζικές οργανώσεις, περικλείοντας σχεδόν όλο τον κουβανικό πληθυσμό, κατέθεσε μήνυση κατά της κυβέρνησης των ΗΠΑ για ηθικές και υλικές ζημίες και ζητώντας αποζημιώσεις ύψους 181,1 δισ. δολαρίων για το θάνατο 3.478 Κουβανών πολιτών και την αναπηρία άλλων 2.099, ως αποτέλεσμα της επιθετικής πολιτικής, που ασκεί η κυβέρνηση των ΗΠΑ εναντίον της Κούβας τα τελευταία 40 χρόνια(σελίδες 44 - 45)


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ