Σάββατο 10 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΟΥΣΣΑ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΠΕΜΕΝ
Χτυπάμε το δουλεμπορικό κύκλωμα

- Από το καλοκαίρι του 1997 έχετε ξεκινήσει αγώνα ενάντια στο δουλεμπορικό κύκλωμα των ναυτικών πρακτόρων. Ποια ήταν η κύρια αιτία που πυροδότησε αυτούς τους αγώνες;

- Το βάρβαρο φαινόμενο του δουλεμπορικού κυκλώματος είναι προϊόν της εφοπλιστικής ασυδοσίας και της κυβερνητικής πολιτικής που, εξυπηρετώντας τα εφοπλιστικά συμφέροντα, καταδικάζει τους ναυτεργάτες στην ανεργία και την εξαθλίωση, για να γίνουν εύκολο "θήραμα". Επομένως οι ναυτεργάτες "χτυπώντας" αυτό το καρκίνωμα, ταυτόχρονα χτυπούν την ανεργία, υπερασπίζονται το δικαίωμα στη δουλειά, το θεσμό των συλλογικών συμβάσεων, τα κοινωνικοασφαλιστικά τους δικαιώματα. Οι ευθύνες του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας είναι εγκληματικές. Με άνωθεν εντολές οι αρμόδιες αρχές "σφυρίζουν αδιάφορα" στην εξάπλωση των μηχανισμών του κυκλώματος. Σκοπός τους, να διευκολύνουν τους εφοπλιστές να ναυτολογούν ανεξέλεγκτα χαμηλόμισθους αλλοδαπούς και τους μεσάζοντες να εισπράττουν τεράστια ποσά από τους ανέργους.

- Μπορείτε να δώσετε μία εικόνα για τη λειτουργία του κυκλώματος;

- Το δουλεμπορικό κύκλωμα, που έχει βάση την Ακτή Μιαούλη, επεκτείνει τα πλοκάμια του μέχρι την Απω Ανατολή απομυζώντας τεράστια χρηματικά ποσά από τους ναυτεργάτες, Ελληνες και αλλοδαπούς. Σύμφωνα με επώνυμες και συγκεκριμένες καταγγελίες ναυτεργατών, ο "καφές" του δουλέμπορου τιμάται ανάλογα με την περίπτωση αρκετές δεκάδες ή εκατοντάδες χιλιάδες δραχμές. Στο κύκλωμα αυτό εμπλέκονται ενεργά οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου, όπως είναι το Γραφείο Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας, το οποίο όχι μόνο αποτελεί εκδοτήριο "σημειωμάτων μη προσφερομένου προς εργασία" Ελληνα ναυτεργάτη, διευκολύνοντας τους εφοπλιστές να ναυτολογούν χαμηλόμισθους αλλοδαπούς, αλλά έχουμε διαπιστώσει ότι παραπέμπει και ναυτεργάτες που ζητούν εργασία σε ναυτικούς πράκτορες. Επίσης, από τις καταθέσεις των ίδιων των ναυτικών πρακτόρων που καταδικάστηκαν πρόσφατα από το Πλημμελειοδικείο Πειραιά για δουλεμπόριο, φάνηκε ότι διαθέτουν σφραγίδες και έγγραφα του ΓΕΝΕ και άλλων υπηρεσιών!

- Ποια είναι η στάση της ΠΝΟ απέναντι σε αυτό το πρόβλημα;

- Απαράδεκτη. Με καθημερινές παραστάσεις στην Ομοσπονδία οι άνεργοι ναυτεργάτες απαιτούν να οργανωθούν αγωνιστικές κινητοποιήσεις, ενάντια στην ανεργία και το δουλεμπορικό κύκλωμα, ενάντια συνολικά την αντιναυτεργατική πολιτική της κυβέρνησης. Οι ευθύνες της πλειοψηφίας της διοίκησης είναι τεράστιες, είναι ανεπανόρθωτα εκτεθειμένη απέναντι στους ναυτεργάτες. Αυτή ακριβώς η τακτική του συμβιβασμού αποθρασύνει την εφοπλιστική ασυδοσία.

- Ποια θα είναι τα επόμενα αγωνιστικά βήματά σας;

- Οι 7 ναυτικοί πράκτορες καταδικάστηκαν από το Πλημμελειοδικείο Πειραιά, μετά από τις συγκεκριμένες καταγγελίες και τα στοιχεία που έφεραν οι ναυτεργάτες στην ΠΕΜΕΝ κατά τη διάρκεια των πολύμηνων κινητοποιήσεών μας. Η απόφαση αυτή ανοίγει το δρόμο για να ριχτούν ευρύτερες δυνάμεις ναυτεργατών στο χτύπημα του δουλεμπορικού κυκλώματος, της εφοπλιστικής ασυδοσίας, συνολικά της αντιναυτεργατικής πολιτικής. Δεν πλήττονται μόνο οι ναυτεργάτες από αυτή τη μάστιγα. Τα ίδια προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι εργαζόμενοι στη στεριά καθώς εκεί τα ιδιωτικά γραφεία ευρέσεως εργασίας φέρουν και τη βούλα του νόμου. Εμείς καλούμε τους ναυτεργάτες και όλους τους εργαζόμενους να συντονίσουν τα βήματά τους με το ταξικό τμήμα του συνδικαλιστικού κινήματος, για την ανατροπή αυτής της πολιτικής που γεννά και το δουλεμπόριο. Τους καλούμε να πυκνώσουν τις γραμμές του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου που αποτελεί κατάκτηση της εργατικής τάξης. Οι ναυτεργάτες κάνουμε σαφές ότι ο αγώνας μας θα ενταθεί για τη ριζική αναδιοργάνωση του ΓΕΝΕ ώστε να αποτελεί στην κυριολεξία γραφείο εύρεσης ναυτικής εργασίας. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για την υπεράσπιση του δικαιώματος της δουλιάς.

Α. Ζ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ