Τρίτη 6 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
"Ορέστεια" στην Επίδαυρο

Με την " Ορέστεια" του Αισχύλου έρχεται στην Επίδαυρο,την Παρασκευή 9 και το Σάββατο 10 του Ιούλη, ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου (ΘΟΚ), που χτες έδωσε συνέντευξη Τύπου.

Η παράσταση περιλαμβάνει τα δύο από τρία έργα της τριλογίας του Αισχύλου, "Χοηφόροι" και "Ευμενίδες",σε μετάφραση Κωστή Κολώτα,σκηνοθεσία Νίκου Χαραλάμπους,σκηνικά - κοστούμια Γιώργου Ζιάκα και μουσική Θόδωρου Αντωνίου.

Οπως σημειώνει ο μεταφραστής του έργου ότι "μέγιστον μάθημα από την "Ορέστεια" είναι ότι το πάσχειν είναι αναπόφευκτο.Αλλά τα πάθη φέρνουν σοφία: το πάθειν μάθος (από τα πάθη μας μαθαίνουμε), θα πει ο χορός του Αγαμέμνονα. Το τραγικό για τον ήρωα είναι ότι, όταν παίρνει το μάθημα αυτό, είναι αργά πια για να ωφεληθεί. Ομως επωφελούνται αυτοί που βλέπουν τον ήρωα να πάσχει".

Ενώ ο σκηνοθέτης της παράστασης συμπληρώνει: "ο Αισχύλος θυμίζει στους ζωντανούς πώς πρέπει να πεθαίνουν με αξιοπρέπεια.Αλλιώς θα κατηγορηθούν για το τέλος της Ιστορίας, της Μνήμης, της δύναμης του Πνεύματος. Οσοι τα βάζουν με το μέγιστο των ποιητών, ελαχιστοποιούν την πιθανότητα επιτυχίας τους. Κι όμως το ταξίδι είναι απίστευτα ερωτικό...".

Παίζουν: Τζένη Γαϊτανοπούλου (Κλυταιμνήστρα), Στέλιος Καυκαρίδης (Αίγισθος), Βαρνάβας Κυριαζής (Ορέστης), Νεοκλής Νεοκλέους (Πυλάδης), Αννίτα Σαντοριναίου (Ηλέκτρα), Λένια Σορόκου (Τροφός), Δημήτρης Ξύστρας (Οικέτης), Γιώργος Μουαίμης (Απόλλων), Αλκηστις Παυλίδου (Αθηνά).


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ