Τρίτη 6 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Απελευθερώθηκε συνδικαλίστρια

ΤΖΑΚΑΡΤΑ. -

Η 26χρονη Ντίτα Σάρι, πολιτική κρατούμενος επί σειρά ετών και στέλεχος εργατικής ένωσης, αφέθηκε χτες ελεύθερη. Η Σάρι δήλωσε μόλις αποφυλακίστηκε ότι θα μετάσχει στη σημερινή διαδήλωση έξω από το υπουργείο Εργασίας της Ινδονησίας: "Δεν υπάρχει χρόνος για ξεκούραση... αν οι εργαζόμενοι με θέλουν δίπλα τους, φυσικά δε θα πω όχι".

Η Σάρι είχε συλληφθεί το 1996 επειδή ηγήθηκε μιας σειράς εργατικών κινητοποιήσεων, και καταδικάστηκε σε 5ετή φυλάκιση για "κομμουνιστική δραστηριότητα". Ωστόσο, μετά την πτώση του καθεστώτος Σουχάρτο το Μάη του 1998, οι νόμοι, βάσει των οποίων είχε καταδικαστεί, άλλαξαν και πολυάριθμοι πολιτικοί κρατούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι. "Η διεθνής και η εγχώρια πίεση ήταν πολύ μεγάλη για την κυβέρνηση, και τελικά υπέκυψε", δήλωσε ο πατέρας της Σάρι, Ατζιντάρ Ασέρ.

Η Σάρι συνέχισε να οργανώνει εργατικά συνδικάτα από τη φυλακή, και δήλωσε ότι έχει σχέδια να συνεχίσει τον εργατικό αγώνα εναντίον μιας κυβέρνησης, η οποία είναι αδιάφορη προς τις ανάγκες των εργαζομένων.

Η απελευθέρωσή της κανονικά θα γινόταν το Δεκέμβριο του 2000. Ωστόσο, η Σάρι και άλλα μέλη συνδικάτων έλεγαν χθες πως η πρόωρη αποφυλάκισή της δε σηματοδοτεί στην πραγματικότητα "αλλαγή" στην πολιτική της κυβέρνησης του Μπακαρουντίν Γιουσούφ Χαμπίμπι. "Απλώς ήθελαν να ξεφορτωθούν τις πιέσεις των συνδικάτων και των διεθνών οργανώσεων", είπε η Σάρι. Ο Φαϊζόλ Ρέζο, εκτελών χρέη προέδρου του Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος, με τον οποίο η Σάρι διατηρεί πολύ καλές σχέσεις, επισήμανε ότι ο πρόεδρος του Κόμματος παραμένει στη φυλακή, μαζί με πολλά άλλα στελέχη που συνελήφθησαν μετά από συγκρούσεις με δυνάμεις της Αστυνομίας την περασμένη εβδομάδα.

Ο Σουχάρτο

Ο πρώην δικτάτορας της Ινδονησίας υπέβαλε χθες μήνυση κατά του αμερικανικού περιοδικού Time, απαιτώντας αποζημίωση δισ. δολαρίων, για ένα ρεπορτάζ που τον κατηγορούσε ότι δημιούργησε μια αμύθητη περιουσία στα 32 χρόνια απόλυτης κυριαρχίας του. Μιλώντας, σε δημοσιογράφους από την Τζακάρτα, ο Σουχάρτο περιέγραψε ως "ζημιογόνο, δυσφημιστικό και παράνομο" (!) το ρεπορτάζ, και δήλωσε ότι, αν κερδίσει την αποζημίωση, θα δωρίσει τα χρήματα"στον Ινδονησιακό λαό... ειδικά για να βοηθηθούν οι φτωχοί".

Το ρεπορτάζ της ασιατικής έκδοσης του Time, που δημοσιεύτηκε το Μάιο, ανέφερε ότι η οικογένεια του Σουχάρτο μετέφερε 9 δισ. δολάρια από ελβετικές σε αυστριακές τράπεζες πριν παραιτηθεί, ενώ "καταχράστηκε 15 δισ. δολάρια".Στο Τιμόρ

Χτες, επίσης, παραστρατιωτικοί που αντιτίθενται στην ανεξαρτησία του Ανατολικού Τιμόρ επιτέθηκαν σε στελέχη της αποστολής του ΟΗΕ στην περιοχή και έριξαν πέτρες σε ελικόπτερό τους, προκαλώντας "κριτικά" σχόλια από πλευράς των εκπροσώπων του οργανισμού για το κατά πόσον το δημοψήφισμα που έχει ανακοινωθεί γι' αυτό το μήνα θα καταστεί δυνατό να γίνει.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ