Τρίτη 6 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
"Περίεργο" κύμα επιθέσεων

Το ΡΚΚ αρνείται ότι επιχειρεί εναντίον τουρκικών στόχων...

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ - ΑΓΚΥΡΑ - ΒΙΕΝΝΗ.-

Μια 19χρονη κοπέλα, την οποία οι αρχές θεωρούν "μέλος του ΡΚΚ", πυροδότησε χτες εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένη, μπροστά στο αρχηγείο της χωροφυλακής στα Αδανα, προκαλώντας το θάνατο της ίδιας και τους τραυματισμούς 13 άλλων, ανέφεραν χτες ειδησεογραφικά πρακτορεία. Σύμφωνα με το ημιεπίσημο πρακτορείο "Ανατόλια", ένας αξιωματικός της αστυνομίας, επτά αστυνομικοί και πέντε πολίτες τραυματίστηκαν. Τρεις από τις βόμβες που είχε επάνω της η 19χρονη εξερράγησαν, ενώ πυροτεχνουργοί της τουρκικής αστυνομίας προσπαθούσαν να εξουδετερώσουν την τέταρτη. Το "Ανατόλια" ανέφερε πως τρία άτομα παρόντα στη σκηνή που "φέρονταν με ύποπτο τρόπο" προσήχθησαν από αστυνομικούς.

Μια δεύτερη βόμβα βρέθηκε νωρίς το πρωί της Δευτέρας κάτω από ένα τραπέζι σε ένα πολυσύχναστο μπαρ της Κωνσταντινούπολης, σύμφωνα με την εφημερίδα "Χουριέτ", και εξουδετερώθηκε.

Στο μεταξύ, κατά το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο ΝΤV, στελέχη των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας δήλωναν πως "πιστεύουν" πως το ΡΚΚ έχει αναπτύξει μια ομάδα ανθρώπων στην Κωνσταντινούπολη και σε άλλες δυτικές πόλεις της Τουρκίας, για να πραγματοποιήσουν σειρά βομβιστικών επιθέσεων.

Τα δύο περιστατικά αναφέρονται σε λιγότερες από 24 ώρες από την έκρηξη βόμβας σε ένα πάρκο της Κωνσταντινούπολης, η οποία στοίχισε τη ζωή σε έναν άνθρωπο και τους τραυματισμούς 25 άλλων. Η βόμβα είχε τοποθετηθεί σε κάλαθο απορριμμάτων σε ένα μικρό πάρκο στη συνοικία Αβτσιλάρ, "σε αντίποινα για την καταδίκη σε θάνατο του Αμπντουλάχ Οτσαλάν", δήλωσε ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης, Ερόλ Τσακίρ. "Είναι μια πράξη του ΡΚΚ. Τοποθέτησαν εκρηκτικά με ωρολογιακό μηχανισμό σε έναν κάλαθο απορριμμάτων", υποστήριξε ο Τσακίρ. Από την έκρηξη σκοτώθηκε ένας 39χρονος Τούρκος και τραυματίστηκαν άλλοι 24 άνθρωποι που κάθονταν σε γειτονικά παγκάκια. Εξ αυτών, πέντε νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Το ΡΚΚ πάντως αρνήθηκε χτες ότι έχει την ευθύνη για το τελευταίο κύμα επιθέσεων στην Τουρκία, στις οποίες έχουν σκοτωθεί επτά άτομα.

"Δε γνωρίζει κανείς εάν αυτές οι επιθέσεις διαπράχθηκαν από Κούρδους. Αλλά ακόμα κι αν οι δράστες είναι Κούρδοι, οι επιθέσεις αυτές δεν ήταν οργανωμένες", δήλωσε τηλεφωνικώς, από τη Βιέννη, εκπρόσωπος της πολιτικής πτέρυγας του ΡΚΚ, του "Μετώπου για την Εθνική Απελευθέρωση του Κουρδιστάν" (ERNK). "Δεν ήταν παρά μεμονωμένα επεισόδια", πρόσθεσε ο ίδιος εκπρόσωπος και υπογράμμισε ότι μία πραγματική επίθεση του ΡΚΚ θα ήταν "πολύ πιο καταστρεπτική".

Το ΡΚΚ κάλεσε τους οπαδούς του να μην προβούν σε πράξεις βίας μετά την καταδίκη του Κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Ωστόσο, η ένοπλη πτέρυγα του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) ανέλαβε χτες την ευθύνη για την επίθεση την περασμένη Πέμπτη στο Ελαζίγ, στην ανατολική Τουρκία, από την οποία έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 6 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και οι αυτουργοί της, σε ανακοίνωσή της που δόθηκε στη δημοσιότητα από το φιλοκουρδικό πρακτορείο DEM.

Επίσης χτες ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και δέκα τραυματίστηκαν σε δυο ξεχωριστές βομβιστικές επιθέσεις κατά οχημάτων που σημειώθηκαν στη νοτιανατολική Τουρκία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ