Τρίτη 6 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Βία και χάος εξακολουθούν να βασιλεύουν

ΠΡΙΣΤΙΝΑ - ΠΡΙΖΡΕΝ - ΒΟΝΝΗ.-

Τα πολύ βίαια επεισόδια δεν έλειψαν ούτε αυτό το τριήμερο, παρά τις εντέχνως αποφασιστικές προσπάθειες των ΝΑΤΟικών δυνάμεων να κάνουν επίδειξη ισχύος και εξουσίας και να μπορέσουν να δημιουργήσουν την πλασματική εικόνα ότι μπορούν αν ελέγξουν τη χαοτική κατάσταση.

Οι Βρετανοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ κατά του έξαλλου πλήθους των Αλβανών Κοσσοβάρων, που είχαν συγκεντρωθεί το πρωί του Σαββάτου στην κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας της σερβικής επαρχίας του Κοσσυφοπεδίου για να γιορτάσουν την "ανεξαρτησία τους", τη μέρα της εθνικής τους επετείου. Σύμφωνα με μαρτυρίες, η βία ήταν το χαρακτηριστικό αυτών των εκδηλώσεων, αφού οι φωνές και τα συνθήματα πνίγονταν πολλές φορές από τις ριπές των "Καλάσνικοφ", ενώ η μανία των διαδηλωτών ξέσπαγε σε μνημεία ή και αγάλματα λογίων. Αποτέλεσμα ήταν δύο νεκροί και δύο τραυματίες. Οι δύο άνδρες, τους οποίους σκότωσαν στην Πρίστινα Βρετανοί στρατιώτες στη διάρκεια διαδήλωσης Αλβανών Κοσσοβάρων, ήταν στρατιώτες του UCK, αναφέρουν τα τοπικά ΜΜΕ, ενώ η τηλεόραση στην Αλβανία και το Κόσσοβα Πρες μετέδωσαν ότι ο επικεφαλής της KFOR, Βρετανός αντιστράτηγος Μάικ Τζάκσον, κατά τη συνάντηση που είχε με τον διοικητή του UCK, είπε - μάλλον δικαιολογούμενος - ότι οι Βρετανοί στρατιώτες δε γνώριζαν την ταυτότητα των θυμάτων και ότι άνοιξαν πυρ επειδή αισθάνθηκαν ότι κινδυνεύουν!!!

Επίσης ένας Γερμανός στρατιώτης που υπηρετεί στη KFOR πυροβολήθηκε από άλλον Γερμανό συνάδελφό του στη βάση τους στο Πρίζρεν, ανακοίνωσε το υπουργείο Αμυνας της Γερμανίας, χωρίς ωστόσο να γνωστοποιήσει λεπτομέρειες για το περιστατικό, δηλώνοντας ότι διεξάγονται ανακρίσεις. Την Κυριακή, ένας άλλος Γερμανός στρατιώτης και τρεις πολίτες τραυματίστηκαν από την έκρηξη πυρομαχικών που ανακάλυψε ένας αγρότης στο κτήμα του κοντά στο Πρίζρεν.

Σε αυτό το χάος, θα προσπαθήσει να βάλει μία τάξη ο πολιτικός διοικητής, ο Μπερνάρ Κουσνέρ, υπουργός Υγείας της Γαλλίας, που διορίστηκε το Σάββατο ανώτατος εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών στο Κόσσοβο, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Φρεντ Εκχαρντ, και θα αναλάβει το δύσκολο καθήκον να οργανώσει την επιστροφή των προσφύγων και τη δημιουργία μιας νέας πολιτικής δομής στο Κόσσοβο.

Μέρες "οθωμανικής αυτοκρατορίας"

Η υποδοχή που επιφύλαξαν περισσότεροι από χίλιοι άνθρωποι, συγκεντρωμένοι στο Πρίζρεν στο νοτιοδυτικό Κόσσοβο, στον τουρκικό στρατό ήταν πολύ θερμή, γεγονός που αποτέλεσε χτες το πρώτο θέμα όλων των τουρκικών ΜΜΕ, που υπερτόνιζαν το γεγονός της παρουσίας των τουρκικών στρατευμάτων στα Βαλκάνια για πρώτη φορά μετά τη διάλυση της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Νεαρά αγόρια και άνδρες, ανάμεσά τους και ηλικιωμένοι, ανέβηκαν σε φορτηγά κουνώντας τουρκικές σημαίες, αλλά και σημαίες του UCK. Ορισμένες έφεραν, τόσο τον αλβανικό δικέφαλο αετό, όσο και την ημισέληνο με το αστέρι, ενώ στη γέφυρα του ποταμού Μπίστριτσα ένα πανό ευχόταν "καλωσόρισες Μεχμέτσικ" - μια μονάδα του τουρκικού στρατού, που, σύμφωνα με τους κατοίκους, έχει πολεμήσει τους Κούρδους του PKK στην Ανατολία - και έφερε την υπογραφή του "γραφείου του Πρίζρεν του Ενοποιημένου Δημοκρατικού Τουρκικού Κόμματος".

Η Τουρκία συμμετέχει στην KFOR με ένα απόσπασμα 1.000 στρατιωτών, που θα υπηρετήσουν δίπλα στα γερμανικά στρατεύματα στο Πρίζρεν και τα υπόλοιπα τουρκικά στρατεύματα πρόκειται να φτάσουν στις 7 Ιούλη, περνώντας και πάλι από το βουλγαρικό έδαφος, για πρώτη φορά μετά από 120 χρόνια. Εξάλλου μια έκτη αμαξοστοιχία που μεταφέρει Πολωνούς στρατιωτικούς και πολωνικό εξοπλισμό για την KFOR έφτασε στη Βουλγαρία, προερχόμενη από τη Ρουμανία, αφού η πολωνική αποστολή στην KFOR είναι υποχρεωμένη να περνά από τη Βουλγαρία, την Ελλάδα και την ΠΓΔΜ για να φτάσει στο Κόσσοβο, επειδή δεν υπάρχει σιδηροδρομική γραμμή ανάμεσα στη Βουλγαρία και την ΠΓΔΜ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ