Σάββατο 3 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΥ ΤΑΚΗ ΤΣΟΓΚΑ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ
Δε θέλουμε "μπαλώματα"

- Ποιο ήταν το νόημα της προχτεσινής συμβολικής κατάληψης του Περιφερειακού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας;

- Με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Λάρισας και τη συμμετοχή φορέων της Θεσσαλίας, αποφασίσαμε, σε κοινή σύσκεψη, να απαιτήσουμε τη λειτουργία του νοσοκομείου που, παρότι είναι έτοιμο εδώ κι ένα χρόνο, παραμένει κλειστό. Να απαντήσουμε έτσι στην κυβερνητική πολιτική στον τομέα της υγείας, όπως εκφράζεται με την υποβάθμισης της δημόσιας υγείας και τις συνεχείς περικοπές των κονδυλίων προς αυτήν, την παράλληλη επιβάρυνση των ασφαλιστικών ταμείων των εργαζομένων και την ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα, που συνεχώς επεκτείνεται και στη Θεσσαλία. Αυτή η πολιτική ευθύνεται για το γεγονός ότι μέχρι και σήμερα το νοσοκομείο "αραχνιάζει". Αυτήν την πολιτική καταψήφισε στις πρόσφατες εκλογές ο λαός της Θεσσαλίας, κάτι που οδηγεί την κυβέρνηση σε μπαλώματα.

- Τι εννοείτε;

- Η κυβέρνηση, αντί να λειτουργήσει το νέο νοσοκομείο ως Πανεπιστημιακό, ως μονάδα τριτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης, θέλει να μεταφέρει εκεί κλίνες από το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, αλλά και το Ιατρικό Κέντρο της πόλης, το οποίο στεγάζεται σε ένα κτίριο χτισμένο από τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο. Αντίθετα, απαίτηση όλων των φορέων που συμμετείχαμε και στη σύσκεψη, είναι να λειτουργήσει το νέο νοσοκομείο ως τριτοβάθμια μονάδα περίθαλψης, ενταγμένη στο συνολικό πλαίσιο υγείας και περίθαλψης στη Θεσσαλία, ώστε να βελτιωθούν οι υπηρεσίες υγείας προς τους κατοίκους της περιοχής. Μας βρίσκουν αντίθετους τόσο οι προτάσεις για μεταφορά κλινικών στο νέο νοσοκομείο, αλλά και αυτές για μεταφορά προσωπικού από τα νομαρχιακά νοσοκομεία Θεσσαλίας (Βόλου, Τρικάλων, Καρδίτσας και Λάρισας) και από τα Κέντρα Υγείας της περιφέρειας. Ολες αυτές τις προτάσεις τις θεωρούμε"μπαλώματα", που θέλουν να εξυπηρετήσουν προεκλογικές ανάγκες του ΠΑΣΟΚ. Δεν μπορούν, όμως, να εξαπατήσουν τους Θεσσαλούς, που ξέρουν πως η μόνη "λύση" είναι η αναβάθμιση του Γενικού Νοσοκομείου και των ιατρείων του ΙΚΑ, καθώς και η λειτουργία του Περιφερειακού ως αμιγώς Πανεπιστημιακού.

- Ποιες ανάγκες θα καλύψει η πλήρης και αμιγής λειτουργία του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου;

- Η Θεσσαλία, με εξαίρεση το Αιγαίο, είναι η μοναδική περιοχή της Ελλάδας, όπου δεν υπάρχει Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο. Είναι ένα ίδρυμα απαραίτητο για πολλούς λόγους: Πρώτον για την εκπαίδευση, με σύγχρονες μεθόδους, των φοιτητών της Ιατρικής Σχολής που λειτουργεί στην Περιφέρειά μας. Από την άλλη, 30.000 Θεσσαλοί το χρόνο, αναγκάζονται να πηγαίνουν στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη ή τα Γιάννενα για να νοσηλευτούν. Πολλοί δε, χάνονται κατά τη μεταφορά. Παράλληλα, η Θεσσαλία έχει τη χειρότερη αναλογία σε κλίνες σε σχέση με τους κατοίκους, από όλες τις περιοχές της Ελλάδας. Τα στοιχεία αυτά καθορίζουν και το χαρακτήρα που πρέπει να έχει το Περιφερειακό νοσοκομείο.

- Τι θα κάνετε από δω και πέρα, για να διεκδικήσετε αυτό το χαρακτήρα;

- Αμέσως μετά την προχτεσινή συμβολική κατάληψη, συνεδρίασε η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου και αποφάσισε συνέχιση των κινητοποιήσεων. Καλέσαμε όλους τους φορείς της Θεσσαλίας να συνεδριάσουν και να στείλουν υπομνήματα στο υπουργείο Υγείας και την κυβέρνηση, εκθέτοντας το πρόβλημα υγείας στο νομό και ζητώντας ουσιαστικές λύσεις. Ακολούθως, και ανάλογα με τις αποφάσεις των φορέων, θα προχωρήσουμε σε κλείσιμο των καταστημάτων, των νομαρχιών και των δήμων της Περιφέρειας, σε συνδυασμό με παλλαϊκά συλλαλητήρια στις πρωτεύουσες των νομών.

Ολες αυτές οι δραστηριότητες πρέπει να γίνουν έγκαιρα, καθώς "ψιθυρίζεται" ότι στα μέσα Ιούλη θα ξεκινήσει η μεταφορά κλινικών από το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας στο Πανεπιστημιακό.

Χρ. Δ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ