Παρασκευή 2 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
13Ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΕΕΔΥΕ
Για την αντιιμπεριαλιστική συσπείρωση όσων αντιστέκονται

Αρχίζει τις εργασίες του αύριο το πρωί στο Πάντειο Πανεπιστήμιο με τη συμμετοχή αντιπροσώπων από όλη τη χώρα

Αρχίζουν αύριο Σάββατο 3 Ιούλη στις 10.00 το πρωί στο Πάντειο Πανεπιστήμιο οι εργασίες του 13ου Συνεδρίου της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ).Στο Συνέδριο θα πάρουν μέρος 400 σύνεδροι - αντιπρόσωποι και μέλη του Εθνικού Συμβουλίου απ' όλη τη χώρα.

Επίσης, έχουν προσκληθεί να παραβρεθούν εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων, δήμαρχοι, εκπρόσωποι συνδικαλιστικών και κοινωνικών οργανώσεων, εκπρόσωποι γραμμάτων και τεχνών κλπ.

Τις εργασίες του Συνεδρίου θα παρακολουθήσει και ο επίτιμος πρόεδρος και επί σειρά ετών πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης, Ρόμες Σάντρα,ο οποίος θα τιμηθεί από την ΕΕΔΥΕ με το μετάλλιο "Γρηγόρης Λαμπράκης" για τη διεθνή συνεισφορά του στο κίνημα ειρήνης.

Οπως αναφέρεται σε χθεσινό Δελτίο του Γραφείου Τύπου της ΕΕΔΥΕ: "Οι διεθνείς εξελίξεις με επίκεντρο το βρώμικο πόλεμο του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας και την κατάσταση στα Βαλκάνια, το νέο στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ, οι εξελίξεις που αφορούν τα Ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό καθώς και τα συμπεράσματα των μεγάλων αντιπολεμικών αγώνων στη χώρα μας είναι τα θέματα που θα συζητηθούν. Το δυνάμωμα του αντιπολεμικού - αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, η συσπείρωση στην ΕΕΔΥΕ όσων αντιστέκονται στη Νέα Τάξη Πραγμάτων και η ανάδειξη του φιλειρηνικού κινήματος σε αποφασιστικό παράγοντα για τις εξελίξεις αποτελούν στόχους του Συνέδριου.

Η ΕΕΔΥΕ απευθύνει προσκλητήριο δράσης στον αδούλωτο λαό μας και την ανυπότακτη νεολαία μας για:

  • ΝΑ ΦΥΓΕΙ ΤΟ ΝΑΤΟ ΑΠΟ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΑΛΥΘΕΙ
  • ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΚΑΙ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ
  • ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΝΑ ΜΑΤΑΙΩΘΕΙ Η ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΚΑΙ Η ΝΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ
  • ΝΑ ΔΥΝΑΜΩΣΕΙ Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ
  • ΙΣΧΥΡΟ - ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΟ - ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΕΙΡΗΝΗΣ, ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΕΥΡΩΑΤΛΑΝΤΙΚΟ ΦΑΣΙΣΜΟ ΤΟΥ ΝΑΤΟ".
Το πρόγραμμα του Συνεδρίου

Αύριο πρώτη μέρα, οι εργασίες θα ανοίξουν με την εκλογή προεδρείου, στη συνέχεια θα γίνουν χαιρετισμοί των προσκεκλημένων φορέων και θα ακολουθήσουν εισηγήσεις και ερωτήσεις - απαντήσεις επί των εισηγήσεων. Το πρόγραμμα θα συνεχιστεί με τοποθετήσεις παρεμβάσεις συνέδρων μέχρι τις 8.00μ.μ.

Την Κυριακή 4/6 από τις 9.00 π.μ. θα συνεχιστούν οι τοποθετήσεις των συνέδρων και στις 11.00 - 12.00 θα γίνει συζήτηση και έγκριση απόφασης, διακήρυξης και ψηφισμάτων ενώ στις 12.00 - 2.00 μμ οι εργασίες του συνεδρίου θα κλείσουν με τις διαδικασίες εκλογής Εθνικού Συμβουλίου και Γραμματείας.

Η Συνέλευση της ΕΔΥΕΘ

Ενα βροντερό "Οχι στα ΕυρωΝΑΤΟικά εγκλήματα πολέμου και Ναι στο Αντιιμπεριαλιστικό Μέτωπο των λαών", υπήρξε η Πανθεσσαλονίκεια Συνέλευση της ΕΔΥΕΘ, που πραγματοποιήθηκε προχθές το βράδυ στην κατάμεστη αίθουσα 9 της παλιάς Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ.

Τόσο από την εισήγηση, όσο και από τη συζήτηση που έγινε, διαπιστώθηκε η μεγάλη ανάγκη το φιλειρηνικό κίνημα να ανεβάσει πιο ψηλά τον πήχη των στόχων και της μαζικής του δραστηριότητας, για να ανταποκριθεί στις σημερινές ανάγκες και τους κινδύνους για όλους τους λαούς της περιοχής που δημιουργεί η στρατιωτική επέμβαση των ιμπεριαλιστών στα Βαλκάνια.

Στην έναρξη της συνέλευσης τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των πρωτοπόρων μαρτύρων του φιλειρηνικού κινήματος Νικηφορίδη, Λαμπράκη, Τσαρουχά.

Στην εισήγησή του ο πρόεδρος της ΕΔΥΕΘ, Μιχάλης Σπυριδάκης τόνισε, μεταξύ άλλων:

"Απέναντι στην ισχύ και την ενωμένη δράση των ιμπεριαλιστών πρέπει να εργαστούμε, για να συγκροτηθεί το Μέτωπο των Δυνάμεων της Ειρήνης που πρέπει να έχει χαρακτήρα αντιΝΑΤΟικό, αντιευρωπαϊκό, αντιαμερικανικό, αντιιμπεριαλιστικό.

Εμείς οι αγωνιστές της ειρήνης της Θεσσαλονίκης και όλης της Ελλάδας πρέπει πιο δυνατά να παλέψουμε, για να σταματήσουν οι πολεμικές επεμβάσεις του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία, στα Βαλκάνια και στη χώρα μας, αφού όλοι αρχίζουν να βλέπουν και ανησυχούν για τη συνέχεια, για τα σχέδια διαμελισμού της Κύπρου για το μοίρασμα εκμετάλλευσης του Αιγαίου.

Οι φιλειρηνιστές πολίτες καταγγέλλουμε το στρατιωτικό ανταγωνισμό και το κυνήγι των όπλων που επιβάλλουν οι ΑμερικανοΝΑΤΟικοί κύκλοι, για να θησαυρίζουν οι εταιρίες τους και να αποσπώνται τρισεκατομμύρια από τις αναγκαίες επενδύσεις σε ζωτικούς τομείς και κοινωφελείς υπηρεσίες, που θα έλυναν οικονομικά, κοινωνικά, λαϊκά προβλήματα.

Η δράση μας τα προηγούμενα χρόνια και η πείρα που αποκτήσαμε όλοι είναι πολύτιμα εφόδια, για να συνεχίσουμε καλύτερα, εντονότερα και αποτελεσματικότερα τη δράση μας,να ξεπεράσουμε τις όποιες αδυναμίες μας, τις ελλείψεις και καθυστερήσεις μας.

Η ανάπτυξη του φιλειρηνικού κινήματος σε αντιιμπεριαλιστική κατεύθυνση είναι πια ζωτική ανάγκη για το σήμερα και για το αύριο του λαού, της νεολαίας όλων των χωρών.

Η εναντίωση στη Νέα Ιμπεριαλιστική Τάξη Πραγμάτων είναι ο δικός μας μονόδρομος".

Στη συνέλευση απηύθυνε χαιρετισμό, από μέρους της Πανθεσσαλονίκιας Αντιπολεμικής Επιτροπής ο Κώστας Δρούτσας.Στο τέλος των εργασιών της συνέλευσης εκλέχθηκε η νέα γραμματεία της οργάνωσης και οι αντιπρόσωποι για το συνέδριο της ΕΕΔΥΕ. Εγκρίθηκαν, επίσης, χαιρετιστήριο μήνυμα στο συνέδριο της ΕΕΔΥΕ και μήνυμα αλληλεγγύης στον Α. Οτσαλάν και τον αγώνα του κουρδικού λαού.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ