Πέμπτη 1 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΛΕΟΝΤΩΝ ΔΗΛΟΥ
Νέος και μεθοδικός σχεδιασμός

Στο κτίριο της Διεύθυνσης Συντήρησης Αρχαιοτήτων, (Πειραιώς 81), όπου θα στεγαστεί το πολυπόθητο Κέντρο Συντήρησης,θα γίνει η χύτευση των αντιγράφων των Ναξιακών Λεόντων της Δήλου.

Η μεταφορά των γλυπτών και η αντικατάστασή τους με αντίγραφα απέκτησε, επιτέλους, σαφή μορφή, συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, ξεκάθαρα βήματα, προοπτική και σκοπιμότητα. Η Επιτροπή Δήλου παρουσίασε, στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, την πλήρη επιχείρηση εκμάγευσης, χύτευσης και μεταφοράς,η οποία έγινε ομόφωνα δεκτή.

Πρόκειται για ιστορική απόφαση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας να "αφαιρέσει", για λόγους προστασίας, από το τοπίο της Δήλου το επί αιώνες σύμβολό της. Απόφαση που πάρθηκε υπό το βάρος της ταχείας φθοράς των γλυπτών και που αρχικά έτεινε σε "άρον άρον" υλοποίηση, δίχως την πρόβλεψη όλων των παραμέτρων.

Οι Λέοντες τελικά δε θα μεταφερθούν το καλοκαίρι, στη μικρή, ασφυκτική αίθουσα του Μουσείου της Δήλου, όπου επαναληπτικά θα γινόταν και η εκμάγευση από ένα μόνο γλυπτό. Θυμίζουμε ότι είχαν διατυπωθεί αντιρρήσεις για την εσπευσμένη μεταφορά, το χώρο τοποθέτησης και για την παραγωγή ενός μόνο αντιγράφου σε πανομοιότυπες επαναλήψεις, αφού έτσι θα γινόταν ψευδής αναπαράσταση.

Στις επόμενες ημέρες εκμαγείς του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και της Ακρόπολης θα εγκατασταθούν στη Δήλο και θα πάρουν εκμαγεία απ' όλους τους Λέοντες επί τόπου,για λόγους ασφαλείας. Το υλικό για τη λήψη εκμαγείων δε θα είναι η σιλικόνη όπως αρχικά προτεινόταν, αλλά φύλλα κασσίτερου και χαρτί,ως ασφαλέστερη μέθοδος για να μη θιγεί η επιφάνεια του ναξιακού μαρμάρου. Στο πρώτο 10ήμερο του Σεπτέμβρη οι Λέοντες θα μεταφερθούν, με πρόταση της αρμόδιας Εφορίας, στη μεγαλύτερων διαστάσεων και καταλληλότερη αποθήκη του Μουσείου. Το χειμώνα, στο κτίριο της Πειραιώς 81 θα γίνει η χύτευση,υπό την επίβλεψη της γλύπτριας - συντηρήτριας της Διεύθυνσης Συντήρησης, Ιωάννας Στυψιανού.Για το υλικό της χύτευσης έχουν γίνει δοκιμές από τον χημικό μηχανικό του Κέντρου Λίθου, Νίκο Μπελογιάννη,ενώ το ΚΑΣ ζήτησε να ενημερωθεί για τα δείγματα. Την άνοιξη του 2000 τα αντίγραφα θα είναι έτοιμα και θα μεταφερθούν στο ιερό νησί.

Δ. ΜΥΡΙΛΛΑ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ