Τετάρτη 30 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΕΣ, όπως ΚΟΜΙΣΙΟΝ...

Πλήρης αποκάλυψη των αρχιερέων του "κοινωνικού εταιρισμού" στο 9ο Συνέδριο της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων. Γ. Μαυρίκος: ""Η ΣΕΣ αναδεικνύεται σ' έναν μεγάλο και επικίνδυνο αντίπαλο για την εργατική τάξη της Ευρώπης"

Ξεκίνησαν χτες το πρωί στο Ελσίνκι της Φινλανδίας οι εργασίες του 9ου Συνεδρίου της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΣΕΣ), το οποίο θα εξετάσει την πορεία της οργάνωσης από το προηγούμενο συνέδριο των Βρυξελλών και θα καθορίσει την πορεία της για την επόμενη τετραετία. Η λογική της ταξικής συνεργασίας, του "κοινωνικού διαλόγου", των ύμνων στην ευρωπαϊκή καπιταλιστική ενοποίηση, σφράγισαν την έναρξη του συνεδρίου.

Στις εργασίες που ολοκληρώνονται την Παρασκευή το βράδυ, παίρνουν μέρος 520 αντιπρόσωποι. Από ελληνικής πλευράς παίρνουν μέρος 8 αντιπρόσωποι μέσω ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Αντιπρόσωποι στο συνέδριο είναι και οι Γ. Μαυρίκος και Μπ. Βορτελίνος,μέλη των Εκτελεστικών Επιτροπών ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ αντίστοιχα και μέλη της Γραμματείας του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου.Οι δυο συνδικαλιστές έχουν σειρά διμερών επαφών με συνδικάτα και συνδικαλιστές από την Ευρώπη.

Η ΣΕΣ φέρεται να "εκπροσωπεί" σήμερα στα χαρτιά έξι εκατομμύρια εργαζόμενους. Στα 25 χρόνια λειτουργίας της, εκείνο που κυριάρχησε είναι η απόλυτη ευθυγράμμισή της, με τις κάθε φορά προτεραιότητες που χάραζε η Κομισιόν, ενώ η κεντρική λογική της... δράσης της ξεκινά και σταματά στον "κοινωνικό διάλογο". Είναι χαρακτηριστικό πως στα 25 αυτά χρόνια παρουσίας της δεν έχει εξαγγείλει ούτε μια 24ωρη απεργία, έστω σαν άλλοθι.

Αυτά τα χαρακτηριστικά επιβεβαιώθηκαν και χτες στην πρώτη μέρα του συνεδρίου, με τον γενικό γραμματέα της ΣΕΣ, Ε. Καμπάλιο και την Εκτελεστική Επιτροπή της να δέχονται τα συγχαρητήρια και τους επαίνους του Ρομάνο Πρόντι,προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του υπουργού Εργασίας της Γερμανίας. Οι επικεφαλής της ΣΕΣ στις εισηγήσεις και τις ομιλίες τους κινήθηκαν από τον πρωτόγονο αντικομμουνισμό (π. χ. το "σιδηρούν παραπέτασμα" του προέδρου της γερμανικής ΕΤΟΥΚ), μέχρι την αναγόρευση της ΟΝΕ σε "φάρμακον διά πάσαν νόσον". Ευθυγραμμίστηκαν με τις επιλογές του ΝΑΤΟ και των ιμπεριαλιστών στα Βαλκάνια, θεώρησαν μεγάλη επιτυχία τα περιορισμένα συμβόλαια εργασίας, τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης, αλλά και τη μερική απασχόληση!

Σαν κεντρικό σύνθημα του συνεδρίου προβάλλουν έντεχνα το αόριστο "απασχόληση για όλους", το οποίο χωράει τα πάντα, στηρίζοντας επί της ουσίας το ωρομίσθιο, τη γενικευμένη απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων, το μοίρασμα της ανεργίας και της εξαθλίωσης. Παράλληλα στο ιδεολογικό επίπεδο επενδύουν στις θεωρίες της ανταγωνιστικότητας, της παραγωγικότητας και της αναγκαιότητας να υπάρχουν κέρδη στις επιχειρήσεις και τη βιομηχανία.

Ο Ε. Καμπάλιο, που δεν κατάφερε πρόσφατα να οριστεί επίτροπος της Ιταλίας στην Κομισιόν, αναφερόμενος στις χώρες που διεκδικούν να γίνουν μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προειδοποίησε ότι απαραίτητη προϋπόθεση είναι η πλήρης ιδεολογική και πολιτική ταύτιση με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Αναφορικά με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις που έχουν κάνει αίτηση εγγραφής στη ΣΕΣ, προειδοποίησε ότι μόνο "ανεξάρτητα" και "δημοκρατικά" συνδικάτα θα γίνουν δεκτά, προαναγγέλλοντας έτσι την απόρριψη της αίτησης των γιουγκοσλαβικών συνδικάτων.

Αποκαλυπτικότατος στην ομιλία του ο Ρομάνο Πρόντι, έκανε λόγο για "δυσάρεστες αλήθειες", αναγγέλλοντας ουσιαστικά σοβαρά πλήγματα στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων της Ευρώπης, με τις εργασιακές σχέσεις και την κοινωνική πολιτική να είναι στις πρώτες και άμεσες προτεραιότητες της επίθεσης.

Το βέβαιο είναι ότι τα αιτήματα, οι αγωνίες και η τακτική της εργατικής τάξης θα ακουστούν στο 9ο Συνέδριο, στην περίπτωση που καταφέρουν να πάρουν το λόγο οι συνδικαλιστές Μαυρίκος και Βορτελίνος. Διαφορετικά, η φωνή του ΠΑΜΕ θα γίνει γνωστή μόνο με τις επαφές και την ξενόγλωσση εφημερίδα που με αφορμή το συνέδριο έχει εκδώσει η γραμματεία του ΠΑΜΕ.

Ο Γ. Μαυρίκος μας δήλωσε σχετικά: "Ο λαός μας λέει ότι η καλή μέρα φαίνεται από το πρωί. Ετσι και στο συνέδριο της ΣΕΣ από την πρώτη μέρα γίνεται ξεκάθαρο ότι η οργάνωση αυτή δεν είναι συνδικαλιστική και πολύ περισσότερο δεν είναι εργατική. Πρόκειται για έναν εσμό γραφειοκρατών που είναι ταυτισμένοι με τις κεντρικές επιλογές των πολυεθνικών και των μονοπωλίων. Στα μεγάλα θέματα του πολέμου στα Βαλκάνια, της ανεργίας, της διάλυσης της κοινωνικής ασφάλισης και των εργασιακών σχέσεων, οι θέσεις της Κομισιόν είναι και θέσεις της ΣΕΣ. Ετσι η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων αναδείχνεται σε ένα μεγάλο και επικίνδυνο αντίπαλο της εργατικής τάξης στην Ευρώπη.

Μπροστά στην κατάσταση αυτή το ταξικό κίνημα προσπαθεί και αναζητεί δρόμους συντονισμού και κοινής στάσης στην Ευρώπη, για να αποκαλύψει το ρόλο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, των βιομηχάνων, των κυβερνήσεων και της ΣΕΣ. Η κοινή πλεύση και η αγωνιστική δράση των ταξικών δυνάμεων, σε εθνικό και πανευρωπαϊκό επίπεδο, είναι η ελπίδα για την πιο αποτελεσματική υπεράσπιση των εργατικών κατακτήσεων. Η συγκρότηση του ΠΑΜΕ και η προσπάθειές του για επαφή και δράση με συνδικάτα και δυνάμεις στην Ευρώπη και στον κόσμο είναι μια αχτίδα μέσα στο πέπλο της εργοδοτικής αντίληψης που προωθεί η ΣΕΣ".


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ