Σάββατο 26 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Βία και χάος "φουντώνουν" το κύμα Σέρβων και Τσιγγάνων προσφύγων...

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Το πρώτο κεφάλαιο της "ειρήνης" του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στο Κοσσυφοπέδιο γεμίζει καθημερινά με ολοένα και περισσότερες εικόνες αγριότητας, καταστροφών, διωγμού, λεηλασιών και βιαιοτήτων. Εκατοντάδες σπίτια Κοσσοβάρων Σέρβων στο Πετς παραδίδονται στις φλόγες του πυρσού μανίας και τυφλής εκδίκησης, που κρατούν στα χέρια τους αντάρτες του "UCK". Τεράστια καραβάνια σταθμεύουν έξω από χριστιανικά μοναστήρια, αναμένοντας τη συνοδεία και την προστασία των δυνάμεων της "KFOR" όχι για να εξασφαλίσουν την παραμονή τους στις πατρογονικές τους εστίες, αλλά την αναίμακτη έξοδό τους από το Κοσσυφοπέδιο. Το φευγιό των Κοσσοβάρων Σέρβων ακολουθούν και χιλιάδες Τσιγγάνοι. Και αυτοί δοκιμάζονται από τις εχθροπραξίες μαινόμενων Κοσσοβάρων Αλβανών, αφού προηγουμένως οι τελευταίοι τους βαφτίσουν "συνεργάτες παραστρατιωτικών ομάδων Σέρβων".

Το χάος μεγεθύνεται από την - άραγε εκούσια ή ακούσια; - "αδυναμία" των στρατευμάτων της "KFOR" να δικαιολογήσουν τον υποτιθέμενο ρόλο της επιβολής "τάξης" στην περιοχή και την ανικανότητα των οργανώσεων του ΟΗΕ να ελέγξουν το ογκώδες κύμα Κοσσοβάρων Αλβανών, αλλά και άλλων που επιλέγουν τις μεθοριακές περιοχές της επαρχίας με την ΠΓΔΜ και την Αλβανία για να μπουν ανεμπόδιστα στο Κοσσυφοπέδιο με ό,τι αυτό συνεπάγεται...

Μαζικές διαστάσεις στην έξοδο των Κοσσοβάρων Σέρβων

"Η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο θα παραμείνει τεταμένη βραχυπρόθεσμα. Πρέπει να το αναμένετε αυτό... Οι πολίτες του Κοσσυφοπεδίου πρέπει να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση!". Αυτό ήταν ένα απόσπασμα από τη χτεσινή ανακοίνωση που εξέδωσε ο εκπρόσωπος των δυνάμεων της "KFOR" στην Πρίστινα, ταγματάρχης Γιαν Τζόστεν. Μόνον που η ανακοίνωση έμοιαζε με καθησυχαστικό δελτίο για την εμφάνιση "επικίνδυνων καιρικών φαινομένων", και ας είχε γίνει γνωστό μέσα στο περασμένο 24ωρο ο θάνατος ενός Ιταλού στρατιώτη και 14 Κοσσοβάρων αμάχων (άγνωστης εθνικότητας)! Σύμφωνα με τους ΝΑΤΟικούς, ο Ιταλός στρατιώτης τραυματίστηκε "τυχαία από... εκπυρσοκρότηση όπλου" και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της Πρίστινας, όπου άφησε και την τελευταία του πνοή. Οσο για τους 14 Κοσσοβάρους αμάχους δεν έγιναν και πολλά πράγματα γνωστά: Ολοι τους σκοτώθηκαν στην Πρίστινα άγνωστο από ποιους και υπό ποιες συνθήκες!

Ομως, από νωρίς χτες στην Πρίστινα επικρατούσε χάος. Δεκάδες καταστήματα Κοσσοβάρων Σέρβων παραδίδονταν στις λεηλασίες Αλβανών. Οι περισσότεροι από τους Βρετανούς στρατιώτες, που υποτίθεται πως ήταν εν ώρα υπηρεσίας, περιπολούσαν στο εμπορικό κέντρο της πόλης για να αποτρέψουν τις λεηλασίες σερβικών μαγαζιών. Δεν τα κατάφεραν... Δεκάδες απ' αυτά "άδειασαν" μέσα σε ελάχιστη ώρα...

Εάν στην Πρίστινα λεηλατούνταν μαγαζιά, στο Πετς καίγονταν σπίτια Κοσσοβάρων Σέρβων όχι απ' το δικό τους χέρι, όπως συνήθιζαν οι πρώτοι πρόσφυγες, αλλά από χέρι Κοσσοβάρων Αλβανών. Πολλοί ήταν αυτοί που είπαν σε δημοσιογράφους πως αναγκάστηκαν να φύγουν όταν εισέβαλαν στα σπίτια τους ένοπλοι, οι οποίοι απειλώντας τους με θάνατο τους ανάγκασαν να φύγουν, βάζοντας προηγουμένως φωτιά στα σπίτια τους!

Ιταλοί μέλη της "KFOR" περιπολούσαν στο Πετς επιχειρώντας να βοηθήσουν κάποιους Σέρβους πρόσφυγες.

Καμιά 300 Σέρβοι αναζήτησαν και βρήκαν καταφύγιο σε χριστιανικό ορθόδοξο μοναστήρι. Παρά τις προσπάθειες των μοναχών να τους μεταπείσουν, οι Σέρβοι ανέμεναν την άφιξη των δυνάμεων της "KFOR" με τις μηχανές των αυτοκινήτων και των τρακτέρ, που μετέφεραν τα υπάρχοντά τους, αναμμένες. Κάποτε το Πετς ήταν μία από τις κοσσοβάρικες πόλεις με έντονο το σερβικό στοιχείο. Σήμερα εκεί υπάρχουν μόνον οι μνήμες του παρελθόντος... και οι στήλες καπνού από τα πυρπολημένα σπίτια.

Η φυγή των Τσιγγάνων...

Καραβάνια σχημάτιζαν χτες και χιλιάδες Τσιγγάνοι. Δεν εγκαταλείπουν τα σπίτια τους γιατί θυμήθηκαν την παράδοσή τους... αλλά γιατί δέχονται τις επιθέσεις Κοσσοβάρων Αλβανών, που τους κατηγορούν για συνεργασία με τις σερβικές δυνάμεις...

Είναι το τρίτο κύμα προσφύγων στο Κόσσοβο. Το πρώτο των Κοσσοβάρων Σέρβων που εγκαταλείπει τις εστίες του άρον - άρον, το δεύτερο των Κοσσοβάρων Αλβανών που επιστρέφουν και το τρίτο των Τσιγγάνων προσφύγων.

Αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ αναφέρονταν στα γεγονότα, υποστηρίζοντας ότι ορισμένα μέλη που αποχώρησαν από τον "Απελευθερωτικό Στρατό του Κοσσυφοπεδίου" (UCK) παίρνουν μέρος στις βίαιες πράξεις αντεκδίκησης, πυρπολώντας και λεηλατώντας σπίτια Τσιγγάνων, ενώ πληθαίνουν οι φήμες για απαγωγές, ξυλοδαρμούς και δολοφονίες. Οι πληροφορίες των ειδησεογραφικών πρακτορείων αναφέρουν ότι περίπου 3.000 τρομοκρατημένοι Τσιγγάνοι, προερχόμενοι από διάφορες περιοχές του Κόσσοβου ζήτησαν καταφύγιο τις τελευταίες ημέρες σε ένα μισοερειπωμένο σχολικό κτίριο στην πόλη Πόλιε, στα περίχωρα της Πρίστινας, ενώ εκατοντάδες, που κατευθύνθηκαν βόρεια προς το Βελιγράδι, εξαναγκάστηκαν από τις σερβικές δυνάμεις να επιστρέψουν.

"Είμαστε αθώοι άνθρωποι και δεν έχουμε κάνει τίποτα κακό κι όμως οι Αλβανοί θέλουν να μας σκοτώσουν όλους", δήλωνε σε δημοσιογράφο ένας 20χρονος Τσιγγάνος από τον καταυλισμό του Κόσσοβο Πόλιε.

Ωστόσο οι Αλβανοί δίνουν μια εντελώς διαφορετική εικόνα της κατάστασης, κατηγορώντας τους Τσιγγάνους, που αριθμούν 150.000 άτομα, ότι είχαν συγκροτήσει συμμορίες που λεηλατούσαν και πυρπολούσαν σπίτια, παράλληλα με τις ωμότητες τις οποίες διέπρατταν οι σερβικές δυνάμεις καταστολής εναντίον του αλβανικού πληθυσμού.

Από την πλευρά τους οι διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις εκφράζουν την επιφυλακτικότητά τους όσον αφορά τις επιπόλαιες κρίσεις γύρω από το ρόλο των Τσιγγάνων στο πλαίσιο της εκστρατείας εθνοκάθαρσης για την οποία κατηγορούνται οι σερβικές δυνάμεις. Η Πάολα Γκεντίνι, εκπρόσωπος της "Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες", έλεγε: Σε εποχές συγκρούσεων μεταξύ των εθνοτήτων, οι άνθρωποι αναζητούν αποδιοπομπαίους τράγους. Και οι Ρόμα έχουν μία μακρά ιστορία διώξεων και περιθωριοποίησής τους στην περιοχή αυτή του κόσμου...".

Μέσα σ' όλα αυτά "πνιγόταν" η φωνή του ΓΓ του ΝΑΤΟ, Χαβιέ Σολάνα, για έκκληση αυτοσυγκράτησης στους Κοσσοβάρους Αλβανούς: "Θα ήθελα να καλέσω τους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου και όλους τους πολίτες να μην επιτρέψουν στα εθνοτικά μίση ή στην επιθυμία για αντεκδίκηση να ραγίσουν τις καρδιές τους".

Ο επίλογος της χτεσινής ειδησεογραφίας από το Κόσσοβο έκλεινε με πληροφορίες ρεπορτάζ της σερβικής τηλεόρασης περί δολοφονικής απόπειρας ανταρτών του UCK κατά του Ιταλού υπουργού Εξωτερικών, Λαμπέρτο Ντίνι, στη διάρκεια επίσκεψής του στην Πρίστινα την περασμένη Τετάρτη.

Σύμφωνα με την κρατική σερβική τηλεόραση, ο Ιταλός υπουργός έγινε στόχος ανταρτών του "Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου", επειδή Ιταλοί στρατιώτες της "KFOR" έχουν αναλάβει την προστασία Σέρβων πολιτών στο Πετς. Μάλιστα προς απόδειξη της πληροφορίας αυτής, το κρατικό σερβικό κανάλι αναμετέδωσε εικόνες του "CNN", στις οποίες ο Ντίνι φαινόταν περικυκλωμένος από σωματοφύλακες και στρατιώτες της KFOR.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org