Σάββατο 26 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"Μετα - ΟΝΕ" λιτότητα στους Γερμανούς

Κακά μαντάτα για τους εργαζόμενους και τα πλατιά λαϊκά στρώματα των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, έφτασαν προχτές από τη Γερμανία. Το τηλεγράφημα, που έστειλαν οι ανταποκριτές των διεθνών πρακτορείων ειδήσεων από τη Βόννη, αποτελεί προάγγελο για τη συνέχιση και σκλήρυνση της αντιλαϊκής οικονομικής πολιτικής μονόπλευρης λιτότητας για τους λαούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τόσο των χωρών που (με μικρότερες ή μεγαλύτερες θυσίες) εντάχτηκαν ήδη στην ΟΝΕ και μετέχουν στην πρώτη ζώνη του ΕΥΡΩ, όσο και των υπόλοιπων, που είναι εκτός ΟΝΕ, επειδή δεν ήθελαν να ενταχθούν πέρσι ή επειδή δεν εκπλήρωναν τα κριτήρια (περίπτωση Ελλάδας).

Το τηλεγράφημα του ΑΠΕ και άλλων ξένων ειδησεογραφικών πρακτορείων, μάς πληροφορούσε πως η "κεντροαριστερή" κυβέρνηση του καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ ενέκρινε για το έτος 2000 προϋπολογισμό λιτότητας, καθώς προβλέπει περικοπές ύψους 30 δισεκατομμυρίων μάρκων (κοντά 5 τρισεκατομμύρια δραχμές). Οι περικοπές που θα εντείνουν τη λιτότητα σε βάρος των εργαζομένων και των πλατιών λαϊκών στρωμάτων της Γερμανίας, καθώς - όπως μας πληροφορούν οι ανταποκριτές των διεθνών Πρακτορείων από τη Βόννη - αφορούν, κυρίως, τους ρυθμούς αύξησης των κρατικών συντάξεων, τις κοινωνικές δαπάνες, καθώς και διάφορες φορολογικές απαλλαγές. Εχοντας αποσπάσει στις ευρωεκλογές της προπερασμένης Κυριακής την ψήφο των Γερμανών και προχτές την έγκριση των μελών του Υπουργικού του Συμβουλίου, ο καγκελάριος Γκ. Σρέντερ χαρακτήρισε την απόφαση για εφαρμογή προϋπολογισμού λιτότητας το 2000 "ιστορικής σημασίας", υποστηρίζοντας πως "με αυτόν τον προϋπολογισμό έχουμε ουσιαστικές πιθανότητες να στηρίξουμε την οικονομική ανάπτυξη".

Αν δώσαμε τόσο μεγάλη σημασία στην παραπάνω είδηση, το κάναμε γιατί πιστεύουμε πως αφορά άμεσα και όλους εμάς τους Ελληνες εργαζόμενους. Και μας αφορά, με την εξής έννοια. Αφού η "κεντροαριστερή" κυβέρνηση της Γερμανίας - της πλουσιότερης χώρας της ΕΕ που έχει καλύψει όλα τα κριτήρια του Μάαστριχτ(πληθωρισμό, ελλείμματα, δημόσιο χρέος, επιτόκια, συναλλαγματική ισοτιμία μάρκου) και ήδη εντάχθηκε στην ΟΝΕ από το 1998 - αποφάσισε να εφαρμόσει πολιτική λιτότητας σε βάρος των εργαζομένων και το 2000, εύκολα μπορεί κανείς να φανταστεί τα σχέδια της κυβέρνησης Σημίτη.

Βέβαια, η κυβέρνηση Σημίτη,που, όπως όλες οι "κεντροαριστερές" κυβερνήσεις της ΕΕ, είχε στις ευρωεκλογές της προπερασμένης Κυριακής σημαντικές διαρροές ψήφων (πάνω από 200.000) προς τα αριστερά και προς τα δεξιά, βρίσκεται σε πολύ πιο δύσκολη θέση από την κυβέρνηση Σρέντερ, καθώς μέσα στο 2000 θα γίνουν οι εθνικές εκλογές. Επιδιώκοντας, λοιπόν, να ανακτήσει το χαμένο έδαφος, να συμβιβάσει τα ασυμβίβαστα και να περιορίσει στο ελάχιστο το πολιτικό κόστος, η κυβέρνηση Σημίτη προσπαθεί να έχει και την πίτα ολάκερη και το σκύλο χορτάτο. Στα πλαίσια αυτά, επιδιώκει τη συνέχιση της στήριξης από το μεγάλο κεφάλαιο και την επιστροφή ή έστω να σταματήσει η διαρροή ψηφοφόρων προς τα δεξιά, ανακοινώνοντας μέτρα για την επιτάχυνση των διαδικασιών εκποίησης κρατικών επιχειρήσεων και ταυτόχρονα την επιστροφή ή έστω το σταμάτημα διαρροής ψήφων προς τα αριστερά, προαναγγέλλοντας "κάλπικες" υποσχέσεις για φοροαπαλλαγές που "θα" γίνουν το 2000!

Ομως, οι Ελληνες εργαζόμενοι έχουν και μνήμη και κρίση. Και εκτός από το φιλότιμο ή τη θεία υπομονή που τους διακρίνει, είναι περήφανοι και πεισματάρηδες. Εχουν χορτάσει από "θα". Και όταν αντιληφθούν ότι κάποιοι τους "δουλεύουν", τότε ξυπνά μέσα τους το θεριό της "θείας οργής". Ας ελπίσουμε, ότι πολύ πριν τις εθνικές εκλογές του 2000 - που ο ελληνικός λαός θα κληθεί με την ψήφο να κρίνει κόμματα και πολιτικές - οι εργαζόμενοι θα αντισταθούν. Αν για την κυβέρνηση, τους βιομήχανους και τους κάθε είδους θιασώτες του Μάαστριχτ η πολιτική λιτότητας είναι "μονόδρομος" για την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ, τότε για τους εργαζόμενους είναι δέκα φορές μονόδρομος όχι η αντίσταση στη συνέχιση ή σκλήρυνση της αντιλαϊκής πολιτικής μονόπλευρης λιτότητας, αλλά η ανάπτυξη ενός αγωνιστικού μετώπου αγωνιστικής δράσης, με στόχο την ανατροπή αυτής της καταστροφικής για τη χώρα πολιτικής που κάνει τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους.

Λ. Τ.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org