Σάββατο 26 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Βήμα "καλής θέλησης" η επιστολή Παπανδρέου

Η απαντητική επιστολή του υπουργού Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, προς τον Τούρκο ομόλογό του Ι. Τζεμ, απεστάλη χτες στην Αγκυρα και σύμφωνα με τις αμερικανικές υποδείξεις, "ανοίγει" το δρόμο για την ελληνοτουρκική "προσέγγιση".

Οπως είπε ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου Γ. Νικολάου, "ο κ. Παπανδρέου περιγράφει στην επιστολή του ένα σύνολο θεμάτων στα οποία θα μπορούσαν να υπάρξουν προτάσεις και πιθανότητες συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία. Τα θέματα αυτά αφορούν την οικονομική και εμπορική συνεργασία, την προστασία του περιβάλλοντος και τον τουρισμό, καθώς και την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, τη λαθρομετανάστευση, τα ναρκωτικά και την τρομοκρατία. Θέματα, δηλαδή, που έχουν σχέση με την ασφάλεια και τη δημόσια τάξη".

Μέσα απ' αυτή την προσέγγιση, η Αθήνα - όπως λένε Ελληνες διπλωμάτες - καταγράφει τη διάθεσή της να προχωρήσει σε έμπρακτη απόδειξη της "καλής της θέλησης" με την άρση, τον προσεχή χειμώνα, των επιφυλάξεων για την προώθηση της ευρωτουρκικής προσέγγισης.

"Σε ό,τι αφορά τα άλλα, τα μείζονα θέματα, τα οποία υπάρχουν πάντα ως αξιώσεις και απειλές της Τουρκίας, είπε ο Γ. Νικολάου, η θέση της χώρας μας παραμένει πάγια. Οτι η Τουρκία, δηλαδή, οφείλει να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες και την αρμοδιότητα και τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, εφόσον πιστεύει ότι υπάρχουν θέματα ανοιχτά".


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org