Σάββατο 26 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
Νομιμοποιητές των ιμπεριαλιστικών εγκλημάτων

Δευτερολογία - παρέμβαση του βουλευτή του ΚΚΕ Στρατή Κόρακα, στη συζήτηση στο Συμβούλιο, για την "κρίση στο Κοσσυφοπέδιο και την κατάσταση στην ΟΔ Γιουγκοσλαβίας"

Φασιστική χαρακτήρισε τη λογική της στήριξης και νομιμοποίησης των ιμπεριαλιστικών εγκλημάτων του ΝΑΤΟ κατά του γιουγκοσλαβικού λαού, που επιχειρήθηκε στο Συμβούλιο της Ευρώπης, ο βουλευτής του ΚΚΕ και μέλος της ΚΕ του Κόμματος Στρατής Κόρακας,παρεμβαίνοντας κατά το κλείσιμο της συζήτησης για το Κοσσυφοπέδιο και το Γιουγκοσλαβικό. Συγκεκριμένα, ο κομμουνιστής βουλευτής τόνισε στην παρέμβασή του:

"Ακούγοντας μερικούς βουλευτές να μιλούν για την κρίση στο Κοσσυφοπέδιο και την κατάσταση στη Γιουγκοσλαβία, είμαστε αναγκασμένοι να διαπιστώσουμε ότι συνεχίζεται η τεράστια, τερατωδώς ψευδολόγα εκστρατεία παραπληροφόρησης των λαών, που εξαπολύθηκε για να προετοιμάσει και να στηρίξει την άγρια επίθεση του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας. Ελπίζουν ότι έτσι θα εμποδίσουν τους λαούς να καταλάβουν αυτό που έγινε επί δυόμισι μήνες με τους πιο βάρβαρους βομβαρδισμούς των τελευταίων δεκαετιών.

Πράγματι ακούσαμε και σήμερα βουλευτές να μας μιλούν για "δεκάδες χιλιάδες σφαγιασμένους από τους Σέρβους εγκληματίες". Μας μίλησαν "για τα βουτηγμένα στο αίμα χέρια του τυράννου Μιλόσεβιτς", ή για "τα κύματα προσφύγων πριν από τους βομβαρδισμούς εξ αιτίας της εθνοκάθαρσης που εφάρμοζε ο Μιλόσεβιτς".

Ναι όλα αυτά τα ακούσαμε παρά την εισήγηση της Επιτροπής Επαληθεύσεων της Οργάνωσης για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), με ημερομηνία 22 Μαρτίου 1999, καθώς και την εγκύκλιο του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας, όπου διαβεβαιώνεται ότι δεν υπήρξε εθνοκάθαρση και ότι υπήρχαν πολλοί λίγοι πρόσφυγες πριν τους βομβαρδισμούς. Αλλά όλα αυτά δεν έχουν καμιά σημασία για τους "ανθρωπιστές" βομβαρδιστές.

Η λογική που επικράτησε σ' αυτή την υπόθεση είναι τρομακτική: το ΝΑΤΟ αυτοανακηρύσσεται σε διεθνή χωροφύλακα και δίνει στον εαυτό του το δικαίωμα να ποδοπατεί το διεθνές δίκαιο, το δίκαιο των λαών για αυτοδιάθεση. Δίνει στον εαυτό του το δικαίωμα να ρυθμίζει τις εσωτερικές υποθέσεις των λαών, να θεωρεί όταν του αρέσει, τον ηγέτη μιας χώρας δικτάτορα που καταπιέζει τον λαό του, και να "τιμωρεί" αυτόν τον "δικτάτορα" σκοτώνοντας τον λαό που αυτός καταπιέζει. Λογική φασιστική, λογική ναζιστική ή μάλλον και τα δυο μαζί.

Απάνθρωποι; Εγκληματικοί; Βάρβαροι; Ολα μαζί; Πώς αλλιώς να χαρακτηρίσουμε τους βομβαρδισμούς νοσοκομείων, μαιευτηρίων, σχολείων, γεφυρών, το φόνο πολιτών μαζί και Αλβανών που επιχείρησαν να επιστρέψουν στα σπίτια τους στο Κοσσυφοπέδιο; Να τι λέει ο Ισπανός πιλότος Αδόλφος - Λούις Μαρτίν ντε λα Χοζ, που συμμετείχε επί δυόμισι μήνες στους βομβαρδισμούς, σε μια συνέντευξη που έδωσε στις 14 Ιουνίου στο εβδομαδιαίο περιοδικό "Articulo 20". Αφού διαβεβαιώνει ότι οι διαταγές που δίνονταν από τους Αμερικανούς ήταν να επιτεθούν επίσης και προπαντός σε στόχους μη στρατιωτικούς, σημειώνει: "Καταστρέψαμε τη χώρα βομβαρδίζοντάς τη με νέα όπλα της πιο προηγμένης τεχνολογίας, με τοξικά αέρια που προσβάλλουν το νευρικό σύστημα, με νάρκες που ρίχνονται με αλεξίπτωτο και εκρήγνυνται μόλις έρθουν σε επαφή με το έδαφος, με βόμβες ουρανίου, με μαύρο ναπάλμ, με χημικές ουσίες που προκαλούν στείρωση στον άνθρωπο, με σπρέι που δηλητηριάζουν τις εσοδείες, με όπλα των οποίων μέχρι σήμερα αγνοούσαμε την ύπαρξη. Στο μέλλον πολλά άσχημα και δυσάρεστα θα γίνουν γνωστά για ό,τι συνέβη... Προπάντων, διότι σύμφωνα με συζητήσεις που είχαμε με Βρετανούς και Γερμανούς αξιωματικούς, όλα σχεδιάστηκαν με σκοπό να διαιρέσουν τους Ευρωπαίους, να τους κρατήσουν υποταγμένους για πολλές δεκαετίες".

Στο σκαμνί να κάτσουν οι 19 εγκληματίες

"Οπως κι αν έχουν τα πράγματα, είναι βέβαιο ότι μετά 75 μέρες επίμονων βομβαρδισμών με πάνω από 1.000 αεροπλάνα και δεκάδες πυραύλους καθημερινά από τους 19 εγκληματίες - μέλη του ΝΑΤΟ, ο λαός της Γιουγκοσλαβίας είναι νικητής. Οι νικημένοι είναι αυτοί που διέπραξαν όλα αυτά τα εγκλήματα εναντίον αυτού του λαού.

Ως βουλευτής, κυρίες και κύριοι, επιτρέψτε μου να σας πω ότι η κυρία Μαντλίν Ολμπράιτ το δήλωσε: "Αυτό που συμβαίνει στο Κοσσυφοπέδιο δεν είναι ένα περιστατικό περαστικό, είναι ένα γεγονός που θα επαναλαμβάνεται στον 21ον αιώνα, πολύ συχνά, σ' ολόκληρο τον κόσμο". Δηλαδή όπου θα το αποφασίζουν οι ιμπεριαλιστές. Να γιατί, λοιπόν, οι λαοί πρέπει να κινητοποιηθούν πριν είναι πολύ αργά.

Αυτή είναι η πραγματικότητα που ζήσαμε στη Γιουγκοσλαβία και που κινδυνεύουμε να ζήσουμε σε άλλες χώρες. Να γιατί το να χαίρεται κανείς για τη συμφωνία που επιβλήθηκε στη Γιουγκοσλαβία και να συγχαίρει τους πρωτεργάτες της, όπως σημειώνεται στο σχέδιο απόφασης, είναι απλώς ντροπή.Είναι ντροπή επίσης να ισχυρίζεται κανείς ότι θέλει την ειρήνη και την ίδια στιγμή να τη δυναμιτίζει ζητώντας την παραπομπή του Προέδρου Μιλόσεβιτς και των συνεργατών του σε δικαστήριο που θα χαρακτήριζα ως δικαστήριο πολιτικής σκοπιμότητας, ένα δικαστήριο που στήθηκε από τους επιτιθέμενους για να δικάσουν τα θύματά τους. Πρόκειται για ένα συστατικό βασικό της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης.

Στην πραγματικότητα αυτοί που θα 'πρεπε να καθίσουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου είναι οι ηγέτες των 19 χωρών - μελών του ΝΑΤΟ που βομβάρδισαν τη Γιουγκοσλαβία και που διακηρύσσουν ξεδιάντροπα την απόφασή τους να δράσουν με τον ίδιο τρόπο όπου γουστάρουν. Και ας είμαστε σίγουροι αυτή η μέρα που θα καθίσουν στο σκαμνί όλοι αυτοί οι εγκληματίες δε θα αργήσει να έρθει.

Και για να τελειώσω, θα ήθελα να απευθυνθώ σ' εσάς κύριε Beaufays, που προεδρεύετε αυτή τη στιγμή της συνεδρίασής μας. Κλείνοντας τη συζήτηση της Εκθεσης Δράσης του Γραφείου του Συμβουλίου της Ευρώπης μου είπατε: "ακούγοντάς σας μάλλον δε λυπάστε που φεύγετε από το Συμβούλιο της Ευρώπης που χαρακτηρίσατε νομιμοποιητή κατάφωρων παραβιάσεων των δικαιωμάτων του ανθρώπου, και το Συμβούλιο της Ευρώπης δεν πρέπει να λυπάται που σας χάνει". Θα ήθελα να σας απαντήσω ότι, αντί να κάνετε τέτοιες παρατηρήσεις σε βουλευτές που έχουν το θάρρος της γνώμης τους, θα σας πρότεινα να ασχοληθείτε περισσότερο με τα προβλήματα της χώρας σας, του Βελγίου, όπου έχω ζήσει για 15 χρόνια, προβλήματα όπως αυτά των διοξινών και της παιδεραστίας. Ακόμα περισσότερο, που πρόκειται για κατάφωρες παραβιάσεις των στοιχειωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου".


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org