Πέμπτη 24 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Προτάσεις στήριξης της εγχώριας παραγωγής

Ιδιαίτερο βάρος δίνει το ΚΚΕ στη στήριξη της εγχώριας παραγωγής, κτηνοτροφικής και αγροτικής και η θέση του αυτή αποκτά στις μέρες μας δραματική επικαιρότητα. Αυτό επισημαίνεται και στο σχετικό υπόμνημα που κατατέθηκε χτες στον υπουργό Γεωργίας και στο οποίο σημειώνεται:

"Τα μολυσμένα, με διοξίνες, κοτόπουλα Βελγίου, εκτός των άλλων δυσφήμισαν και τα κοτόπουλα εγχώριας παραγωγής, με αποτέλεσμα να μειωθεί κατακόρυφα η κατανάλωση κοτόπουλου στη χώρα μας και να δημιουργηθούν τεράστια οικονομικά προβλήματα στην εγχώρια πτηνοτροφία και ειδικότερα στους πτηνοτροφικούς συνεταιρισμούς.

Οι πωλήσεις των πτηνοτροφικών συνεταιρισμών Αρτας, Ιωαννίνων κ. ά. αλλά και των ιδιωτικών μονάδων, μειώθηκαν πάνω από 50% με αποτέλεσμα μεγάλες ποσότητες να παραμείνουν σε ιδιόκτητα ή σε ενοικιασμένα ψυγεία, τα προβλήματα ρευστοποίησης να έχουν προσλάβει εκρηκτικές διαστάσεις και οι απειλούμενες οριστικές ζημιές από την αναγκαστική κατάψυξη της παραγωγής να είναι καθοριστικές για την άμεση χρεοκοπία και το κλείσιμο των πτηνοτροφικών συνεταιρισμών, με ολέθριες συνέπειες στην εγχώρια παραγωγή λευκού κρέατος, στους συνεταίρους πτηνοτρόφους και στις τοπικές οικονομίες.Η κυβέρνηση και ειδικότερα η πολιτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και των άλλων δημόσιων ιδρυμάτων που μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στην άμβλυνση του προβλήματος, δεν έδειξαν το παραμικρό ενδιαφέρον προβάλλοντας σαν άλλοθι το επιχείρημα ότι οι προμήθειες αυτών των δημόσιων φορέων δεσμεύονται με συμβάσεις με αποτέλεσμα ακόμα και σήμερα να καταναλώνουν εισαγόμενα κοτόπουλα, ίσως και προέλευσης Βελγίου.

Επειδή:

  • Η προστασία της δημόσιας υγείας και ειδικότερα των στρατευμένων παιδιών του ελληνικού λαού και των τροφίμων των διαφόρων δημόσιων ιδρυμάτων(νοσοκομεία, κατασκηνώσεις κ. ά.) είναι αδιαπραγμάτευτη.
  • Τα κτηνιατρικά πιστοποιητικά του Βελγίου αποδείχτηκαν στην πράξη αναξιόπιστα.
  • Η προστασία της εγχώριας συνεταιριστικής πτηνοτροφικής παραγωγής έχει πρωτεύουσα σημασία για λόγους οικονομικούς, κοινωνικούς και δημόσιας υγείας.
  • Οι πτηνοτροφικοί συνεταιρισμοί δε θέλουν να εκλιπαρούν για δεύτερη φορά τις κυβερνήσεις να τους ρυθμίσουν τα χρέη που δημιουργήθηκαν παρά τη θέλησή τους από εξωγενείς παράγοντες για τους οποίους αποκλειστικά υπεύθυνοι είναι η κυβέρνηση και η ΕΕ.

Επιβάλλεται άμεσα η κυβέρνηση να προβεί στις παρακάτω ενέργειες:

  • Να ακυρώσει όλες τις συμφωνίες προμήθειας κοτόπουλων Βελγίου όλων των δημόσιων υπηρεσιών και ιδρυμάτων και να τις αντικαταστήσει με κοτόπουλα εγχώριας παραγωγής.
  • Ολοι οι μελλοντικοί διαγωνισμοί προμήθειας κοτόπουλων όλων των δημόσιων φορέων και ιδρυμάτων, να κατακυρωθούν κατά προτίμηση στην εγχώρια και δη στη συνεταιριστική παραγωγή.
  • Να αρθεί η απαγόρευση χρηματοδότησης ορισμένων πτηνοτροφικών συνεταιρισμών (π. χ. Αρτας) που έχει επιβάλλει η ΑΤΕ και να δοθεί με τις απαραίτητες διασφαλίσεις, έκτακτη χρηματοδότηση από την ΑΤΕ στις εγχώριες πτηνοτροφικές μονάδες για να αντιμετωπίσουν επείγουσες χρηματοοικονομικές ανάγκες, όπως αγορά ζωοτροφών, φαρμάκων κ. ά.
  • Να εφαρμοστεί πρόγραμμα Επισιτιστικής βοήθειας με κοτόπουλα εγχώριας παραγωγής, στο λαό της Γιουγκοσλαβίας, αλλά και σε άλλους λαούς που γιαδιάφορους λόγους αντιμετωπίζουν οξυμένα επισιτιστικά προβλήματα.
  • Αφού κάνει όλους τους απαραίτητους ελέγχους στην εγχώρια παραγωγή, να διαβεβαιώσει για την καταλληλότητά της τον ελληνικό λαό, αλλά και τις χώρες που υπάρχουν δυνατότητες εξαγωγής, με τον πιο επίσημο και κατηγορηματικό τρόπο".

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ