Πέμπτη 24 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κορυφή του παγόβουνου οι διοξίνες

Το υπόμνημα για τις διοξίνες και τους ελέγχους καταλληλότητας των τροφίμων

Στο υπόμνημα του ΚΚΕ για το θέμα των διοξινών και των ελέγχων των εισαγωγών αναφέρονται τα παρακάτω: "Οι εισαγωγές ζωοκομικών προϊόντων μολυσμένων με διοξίνες από ορισμένες χώρες της ΕΕ, που αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου, έφεραν στο προσκήνιο με τον πιο δραματικό τρόπο το τεράστιο πρόβλημα της υγιεινής των τροφίμων και της προστασίας της δημόσιας υγείας του λαού μας.

Τα επικίνδυνα εισαγόμενα ζωοκομικά προϊόντα με σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια χτες και διοξίνες σήμερα, αποτελούν το τίμημα της αντιαγροτικής κυβερνητικής πολιτικής και της ΚΑΠ, που συρρίκνωσε και αποδιάρθρωσε την εγχώρια κτηνοτροφία, με αποτέλεσμα να αυξηθεί η εξάρτηση της χώρας μας στα βασικότερα διατροφικά προϊόντα

Επιβεβαιώνεται, για άλλη μια φορά, ότι η λεγόμενη οικονομία της αγοράς, το κυνήγι της ανταγωνιστικότητας και η αύξηση των κερδών των πολυεθνικών τροφίμων που αποτελούν βασικούς στόχους της ΟΝΕ και της ΕΕ, οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην παραγωγή ακατάλληλων και επικίνδυνων τροφίμων και στην υπονόμευση της δημόσιας υγείας.

Η "τυχαία" σύμπτωση της ανακάλυψης ορισμένων από τα επικίνδυνα τρόφιμα, με τον παροξυσμό του εμπορικού πολέμου που έχει ξεσπάσει την τελευταία περίοδο ανάμεσα στην ΕΕ και στις ΗΠΑ και η προσπάθεια συγκάλυψής τους από τις κυβερνήσεις των χωρών της ΕΕ, αποδείχνει για άλλη μια φορά ότι η κατάργηση των ελέγχων στα σύνορα που επέβαλε η ΕΕ στα πλαίσια της Ενιαίας Ευρωπαϊκής Αγοράς και η αποδιάρθρωση των υπηρεσιών ελέγχου τροφίμων είναι συνειδητές πολιτικές επιλογές των κυβερνήσεων και της ΕΕ που υπηρετούν τα συμφέροντα των πολυεθνικών τροφίμων σε βάρος της υγείας των λαών.

Το πρόβλημα της παραγωγής και κατανάλωσης επικίνδυνων τροφίμων θα υπάρχει και μάλιστα οξυμένο όσο κυριαρχούν οι πολυεθνικές και τα συμφέροντά τους, όσο το κέρδος και η ανταγωνιστικότητα θεωρούνται ως τα βασικότερα κριτήρια της παραγωγής τροφίμων, γι' αυτό το πρόβλημα είναι πολιτικό και όχι τεχνοκρατικό.

Απαράδεκτος είναι ο τρόπος, με τον οποίο η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το σοβαρό πρόβλημα της προστασίας της δημόσιας υγείας και εκφράζεται με την αδικαιολόγητη καθυστέρηση ελέγχουν των επικίνδυνων τροφίμων, με την υποβάθμιση των υπηρεσιών ελέγχου, με την ανυπαρξία σύγχρονων εργαστηρίων ελέγχου και με την προσπάθεια μετάθεσης των ευθυνών της, στις κυβερνήσεις των χωρών παραγωγής.

Για να περιοριστούν τα φαινόμενα κατανάλωσης επικίνδυνων τροφίμων και οι αρνητικές συνέπειες από τα επικίνδυνα τρόφιμα που εισήχθησαν και κυκλοφορούν στην αγορά, επιβάλλεται άμεσα να παρθούν ορισμένα μέτρα όπως:

  • Καταστροφή των δεσμευμένων προϊόντων, γιατί γίνεται προσπάθεια από κυβερνήσεις και μηχανισμούς της ΕΕ να κριθούν κατάλληλα και ακίνδυνα τα προϊόντα αυτά με συμπληρωματικά πιστοποιητικά και να δοθούν στην κατανάλωση.
  • Συνέχιση των ελέγχων για εντοπισμό όλων των επικίνδυνων προϊόντων και των παραγώγων τους και καταστροφή τους.
  • Επαναφορά του ελέγχου στα σύνορα των εισαγόμενων τροφίμων και των παραγώγων τους καθώς επίσης και των εφοδίων (ζωοτροφών κ.ά.) που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή τροφίμων.

Ουσιαστική αναβάθμιση του δημόσιου ελέγχου στα εισαγόμενα και εγχώρια τρόφιμα με τη δημιουργία σύγχρονων εργαστηρίων και στελέχωσή τους με ειδικευμένο προσωπικό και όχι ανάθεση του ελέγχου σε ιδιώτες, όπως προωθείται ή εφαρμόζεται στην ΕΕ.

  • Δημιουργία του Ενιαίου Φορέα τροφίμων, ο οποίος θα πρέπει να είναι ενιαίος στην πράξη και όχι στον τίτλο και να ελέγχει τα τρόφιμα από την παραγωγή τους μέχρι την κατανάλωση.
  • Ανάπτυξη της εγχώριας κτηνοτροφίας για την παραγωγή εγχώριων τροφίμων μέσα από παραγωγικούς συνεταιρισμούς με κατάργηση των ποσοστώσεων και αλλαγή του συστήματος των τιμών και επιδοτήσεων των αγροτικών προϊόντων, για να αναπτυχθούν οι καλλιέργειες των κτηνοτροφικών φυτών που στηρίζουν την κτηνοτροφία".

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ