Τετάρτη 23 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΔ ΚΟΡΕΑΣ - Ν. ΚΟΡΕΑ
Χωρίς αποτέλεσμα οι διπλές συνομιλίες

ΠΕΚΙΝΟ - ΠΑΝΜΟΥΝΤΖΟΝ.-

Πραγματοποιήθηκε, τελικά χτες, η προγραμματισμένη για τη Δευτέρα συνάντηση κυβερνητικών αξιωματούχων της ΛΔ Κορέας και της Νότιας Κορέας, στην κινεζική πρωτεύουσα. Αν και δεν έλειψαν οι θερμές χειραψίες για τους δημοσιογράφους, οι δύο πλευρές δε συμφώνησαν παρά μόνο στο ότι θα ξανασυναντηθούν. Την ίδια στιγμή, χωρίς αποτέλεσμα έληγαν και οι συνομιλίες Αμερικανών στρατιωτικών αξιωματούχων της διοίκησης του ΟΗΕ στην περιοχή με στρατιωτικούς της ΛΔ Κορέας, με θέμα την αποκλιμάκωση της έντασης, που επικρατεί πάλι τις τελευταίες ημέρες, στη διαφιλονικούμενη ζώνη της Κίτρινης Θάλασσας.

Ενενήντα λεπτά συνομίλησαν ο επικεφαλής της ΛΔ Κορέας Πακ Γιονγκ Σου και ο Νοτιοκορεάτης υφυπουργός Ενοποίησης Γιανγκ Γιουνγκ Σικ στο Πεκίνο. Κατά τη συνάντηση, που αναβλήθηκε για ένα 24ωρο από τη ΛΔ Κορέας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την καθυστέρηση άφιξης στην Πιονγκ Γιανγκ του τελευταίου φορτίου λιπασμάτων που είχε συμφωνήσει να χορηγήσει η Σεούλ, κυριάρχησε το ζήτημα της βύθισης της βορειοκορεατικής τορπιλακάτου, την περασμένη βδομάδα, στην Κίτρινη Θάλασσα. Σε δεύτερη μοίρα πέρασαν τα κατεξοχήν θέματα της συνάντησης, που ήταν η επανένωση οικογενειών που έχουν χωριστεί κατά τη διάρκεια του κορεατικού πολέμου και η εξεύρεση τρόπων παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη ΛΔ Κορέας. Μετά το τέλος της συνάντησης, ο εκπρόσωπος της ΛΔ Κορέας δεν έκανε δηλώσεις, αλλά το κρατικό ραδιόφωνο της Πιονγκ Γιάνγκ μετέδωσε ότι ζητήθηκε, από τη Σεούλ, στην επόμενη μεταξύ τους συνάντηση, να απολογηθεί για τη βύθιση της τορπιλακάτου.

Την ίδια, περίπου, ώρα, άκαρπες απέβαιναν οι συνομιλίες ανάμεσα στον Αμερικανό στρατηγό Καρλ Κροπφ, εκπρόσωπο της αμερικανικής διοίκησης του ΟΗΕ στην περιοχή και τον στρατηγό Ρι Τσαν Μποκ, της ΛΔ Κορέας, που διεξάγονταν στο συνοριακό χωριό Πανμουντζόν. Ο Αμερικανός στρατηγός άσκησε πιέσεις, προκειμένου να εκμαιεύσει από τον Βορειοκορεάτη ομόλογό του τη δέσμευση για περιορισμό των βορειοκορεατικών πλοίων εντός του "ανώτατου βορείου ορίου" στην Κίτρινη Θάλασσα, που είχε καταδειχτεί μονομερώς, το 1953, από την αμερικανική διοίκηση του ΟΗΕ. Η Πιονγκ Γιάνγκ επέμεινε στη γνωστή θέση της περί μη αναγνώρισης αυτού του ορίου και κατέστησε σαφές ότι "δε θα καθίσει άπρακτη να παρατηρεί Αμερικανούς και Νοτιοκορεάτες να παραβιάζουν τα χωρικά της ύδατα". Εντούτοις, ο Κροπφ χαρακτήρισε αρκετά "ικανοποιητικές και ειλικρινείς" τις συνομιλίες, οι οποίες, όπως έγινε γνωστό, θα επαναληφθούν κάποια στιγμή.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ