Παρασκευή 11 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 48
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εικαστικές προτάσεις

Πέντε καλλιτέχνες εργάζονται επί τόπου και παρουσιάζουν τον τρόπο που σκέπτονται και δημιουργούν. Με στόχο να έρθει ο επισκέπτης κοντά στον καλλιτέχνη και να εξοικειωθεί με την καλλιτεχνική πράξη, εκθέτουν οι: Πέτρος Καρυστινός, Λίτσα Μαρτζούκου, Λιάννα Μελισσαράτου, Μιχάλης Παπαδάκης, Νίκος Χριστοφοράκης.Η έκθεση "Οπως στο εργαστήριο" λειτουργεί κάθε Παρασκευή (6μμ-10μμ), Σάββατο και Κυριακή (11πμ-10μμ) στην Ιωάννου Δροσοπούλου 133 (στάση Καλλιφρονά).

  • Τρεις ζωγράφοι που ζουν και εργάζονται στο Ηράκλειο Κρήτης, οι Μάρτζυ Γερογιαννάκη, Ματίνα Μαυράκη και Μ. Τζανετής,παρουσιάζουν μέχρι τις 18 Ιουνίου στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, την πρόσφατη εικαστική τους δημιουργία με γενικό τίτλο "Καλημέρα Κρήτη".Την έκθεση διοργανώνει ο Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Αθηναίων και η Παγκρήτιος Ενωση.
  • Εγκαινιάζεται στις 16 Ιουνίου, στο Κέντρο Συλλογικής Καλλιτεχνικής Δραστηριότητας (Τοσίτσα 17), ομαδική έκθεση ζωγραφικής των: Ε. Καλκάνη, Σ. Σταύρου, Αν. Τσανάκα.Θα διαρκέσει μέχρι τις 16 Ιουλίου.
  • Εως τις 19 Ιουνίου στην γκαλερί "Τιτάνιουμ" (Βασ. Κωνσταντίνου) φιλοξενείται έκθεση ζωγραφικής του Δημήτρη Ερηνάκη.Πρόκειται για μία περιήγηση στην "ποίηση της πέτρας και του σύννεφου".
  • Στο χώρο "Χυτήριο" (Ιερά οδός 44), μέχρι τις 4 Ιουλίου παρουσιάζονται γλυπτά - επιτοίχια - κοσμήματα του Αντώνη Ταβάνη και αγιογραφίες της Νικολέττας Δερνελή.
  • "Αγγιγμα τέχνης σε καθημερινά αντικείμενα" είναι ο τίτλος της έκθεσης που φιλοξενείται έως τις 24 Ιουνίου στο χώρο τέχνης "Selini" (Λεωφ. Κηφισίας 331). Οι Μαρίνα Αθανασίου, Λυδία Βενιέρη, Εριέττα Βορδώνη, Κατερίνα Γιάννακα "άγγιξαν μαγικά" σύγχρονα και παλιά έπιπλα και αντικείμενα και τα μεταμόρφωσαν σε μοναδικά έργα τέχνης.
  • Είκοσι πέντε έργα με θέμα το Αιγαιοπελαγίτικο τοπίο, δημιουργίες του Μάρκου Βενιού,παρουσιάζονται έως τις 19 Ιουνίου στην γκαλερί "Αδάμ" (Νεοφ. Βάμβα 5). Επηρεασμένος βαθιά από τη βυζαντινή παράδοση και θεματογραφία, ο Μ. Βένιος αποδίδει την κυκλαδική τοπιογραφία, χρησιμοποιώντας τεχνικές της βυζαντινής ζωγραφικής. Αυτοδίδακτος με τη γνώση που απέκτησε εργαζόμενος στον τομέα συντήρησης της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και με συνεχή προσωπική αναζήτηση δημιούργησε μία ιδιαίτερη "γραφή" και πλούτισε την καλλιτεχνική του ματιά. Στα έργα του ο θεατής μπορεί να ανιχνεύσει τα πολιτισμικά στοιχεία του τόπου μας.
  • Στην αίθουσα τέχνης "έκφραση" (Μεταξά και Φοίβης 11, Γλυφάδα) φιλοξενείται έκθεση γλυπτικής του Νίκου Καλαφάτη με τίτλο "Φύση σιδήρου".Βασικό χαρακτηριστικό των δομών του καλλιτέχνη παραμένει η φύση, αφού οποιαδήποτε συνθετική προσπάθεια αποβλέπει και καταλήγει στη δημιουργία ενός φύλλου ή ενός δέντρου. Πρωταρχικό χαρακτηριστικό αυτών των δομών είναι η "αρχαϊκή αυστηρότητα", η οποία εκδηλώνεται στην κάθετη αξονικότητα και μετωπικότητα των περισσοτέρων μορφών. Από πλευράς συνθετικής, οι δομές του Ν. Καλαφάτη φανερώνουν τον πλούτο της φαντασίας, την ικανότητά του να συνενώνει ετερόκλητα στοιχεία στη δημιουργία μορφών αυστηρής κατατομής και δύναμης.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ