Παρασκευή 11 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΕΡΚΥΡΑ
Οι Κερκυραίοι έχουν ιδιαίτερους δεσμούς με το σέρβικο λαό

Συζήτηση με μέλη της Κερκυραϊκής Επιτροπής Ειρήνης για τον παλλαϊκό ξεσηκωμό του λαού του νησιού ενάντια στο βρώμικο πόλεμο του ΝΑΤΟ

Με τον παλλαϊκό χαρακτήρα που πήρε και με το πλήθος των πολύμορφων εκδηλώσεων που οργανώθηκαν όλο αυτό το διάστημα ενάντια στο βρώμικο πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας, το φιλειρηνικό κίνημα της Κέρκυρας "έγραψε" ιστορία. Μια ιστορία για την οποία οι Κερκυραίοι δικαιολογημένα νιώθουν περήφανοι και διαβεβαιώνουν πως θα έχει συνέχεια και συνέπεια, "γιατί τα προβλήματα του πολέμου παραμένουν και θα οξύνονται με σοβαρότατες επιπτώσεις σε βάρος, όχι μόνο του λαού της Γιουγκοσλαβίας αλλά, γενικότερα, των Βαλκανίων και της Ελλάδας.

Ετσι, με αφορμή την επίσκεψή μας στο νησί πρόσφατα, δε χάσαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε με μέλη της Επιτροπής κατά της Επέμβασης, της Επιτροπής Ειρήνης. Να συζητήσουμε το πώς και το γιατί.

"Η κινητοποίηση του λαού της Κέρκυρας ξεκίνησε από την πρώτη στιγμή, πριν ακόμα εκδηλωθεί η βάρβαρη ΝΑΤΟική επίθεση κατά της Γιουγκοσλαβίας και μάλιστα με αθρόα συμμετοχή, κάτι που συνεχίζεται σ' όλο το διάστημα μέχρι σήμερα", λέει η Λουϊζα Δραζίνου,δημοσιογράφος, που προσθέτει: "Κάναμε μεγάλες πορείες με χιλιάδες κόσμο. Προχωρήσαμε στην περικύκλωση και κατάληψη του αεροδρομίου. Κάναμε ολονυκτίες με αναμμένα κεριά έξω από το βρετανικό προξενείο, μουσικές συναυλίες και δεκάδες ακόμη εκδηλώσεις που αξιοποιούσαν ακόμα και παραδοσιακά έθιμα του τόπου μας. Το "σπάσιμο της κανάτας" το Πάσχα έκανε το γύρο της Ελλάδας και του κόσμου, ενώ συμμετείχαν χιλιάδες Κερκυραίοι στην εκδήλωση αυτή κατά της φασιστικής θηριωδίας της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων", αναφέρει χαρακτηριστικά για να καταλήξει: "Αξίζει να σημειωθεί και η μεγάλη προσφορά σε είδος και χρήματα του κερκυραϊκού λαού προς το γιουγκοσλαβικό λαό. Αξίζει, επίσης, να υπογραμμιστεί η προσφορά 60 ζωγράφων που, με προτροπή της Επιτροπής μας, ζωγράφισαν ειδικά για την ενίσχυση του γιουγκοσλαβικού λαού. Διέθεσαν έργα τους και τα χρήματα από την έκθεση - ως τώρα έχουν συγκεντρωθεί περί τα 2.000.000 δραχμές - έχουν κατατεθεί σε λογαριασμό για το γιουγκοσλαβικό λαό".

"Αλλά οι εκδηλώσεις αυτές του αντιπολεμικού κινήματος και η έκταση που πήρε, δε βγήκαν τυχαία", λέει η Ρένα Πηλού,ζωγράφος, μέλος της Επιτροπής, η οποία προσθέτει: "Οι Κερκυραίοι δεν είναι απλώς φιλειρηνικοί μα και συναισθηματικά δεμένοι με το σέρβικο λαό. Εχουν ιδιαίτερους πολιτιστικούς και φιλικούς δεσμούς, ακόμα από τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν περισσότεροι από 100.000 Σέρβοι έφθασαν και κατοικούσαν στο νησί για να σωθούν. Ομως, πέρα από το μίσος μας στον πόλεμο και κατά της αδικίας, ο κερκυραϊκός λαός, από την αρχή συνειδητοποίησε ότι είναι και η χώρα μας που πλήττεται απ' αυτό το βάρβαρο πόλεμο του ΝΑΤΟ και άμεσα και πολλαπλά πλήττεται η Κέρκυρα. Ετσι, με τις κινητοποιήσεις μας αποτρέψαμε το ΝΑΤΟ να μετατρέψει το αεροδρόμιο του νησιού σε στρατιωτικό αεροδρόμιο για τα ΝΑΤΟικά στρατεύματα, κάτι που θα έπληττε άμεσα τον τουρισμό στο νησί".

"Αυτή η επιτυχία, να διώξουμε τα ΝΑΤΟικά αεροπλάνα, δείχνει πως ο αγώνας έχει και άμεσα αποτελέσματα. Δείχνει πως οι μεγάλες κινητοποιήσεις του ελληνικού λαού μπορεί και πρέπει να βάλουν σοβαρά εμπόδια στην ΕυρωΝΑΤΟική βαρβαρότητα. Μπορούμε, τουλάχιστον, να αποτρέψουμε την ενεργότερη εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο που μας οδηγεί η κυβερνητική υποταγή στο ΝΑΤΟ", τονίζει η Σία Παππά.

Εκείνο που ιδιαίτερα σημειώνουν όλοι οι συνομιλητές μας είναι η μαζικότητα που πήρε το αντιπολεμικό - αντινατοϊκό κίνημα στο νησί. "Κι αυτό φαίνεται και από το γεγονός πως συμπαρατάχτηκαν και συμμετείχαν, από την αρχή, όλοι οι μαζικοί φορείς του νησιού και ο δήμαρχος και ο νομάρχης που διαβεβαίωναν πως δε θα επιτρέψουν πολεμικά καράβια και ΝΑΤΟικά αεροπλάνα να σταθούν στον τόπο μας", λέει Ρ. Πηλού μέλος, επίσης, της Επιτροπής.

"Σ' αυτό το αντιπολεμικό κίνημα, θα ήταν παράλειψη μεγάλη, να μην υπογραμμίσουμε την ιδιαίτερη η συμβολή των κομμουνιστών που έδωσαν "ψυχή" στις κινητοποιήσεις με τη συμμετοχή τους και την οργάνωσή τους", λέει η Λ. Δραζίνου.Ενώ ο Ν. Μεταλληνός,εκπαιδευτικός, μέλος του ΔΣ της ΕΛΜΕ Κέρκυρας, επισημαίνει: "Το ΚΚΕ με τις ξεκάθαρες θέσεις του για το ρόλο και το χαρακτήρα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, βοήθησε να πάρει σωστό προσανατολισμό το αντιπολεμικό φιλειρηνικό κίνημα, να πάρει ξεκάθαρο αντιιμπεριαλιστικό αντιευρωΝΑΤΟικό χαρακτήρα". Κι είναι αναντικατάστατος ο ρόλος του ΚΚΕ, εκτιμά η Ρένα Πηλού,γιατί, διαφορετικά, το κίνημα, αντί πατριωτικό - αντιιμπεριαλιστικό προσανατολισμό, υπήρχε κίνδυνος να εξελιχθεί σε εθνικιστικό.

"Νομίζουμε, λοιπόν, ότι ο λαός έχει εκτιμήσει την τεράστια συμβολή του ΚΚΕ στην ανάπτυξη του αντιπολεμικού αντιΝΑΤΟικού κινήματος, τόσο στην Κέρκυρα όσο και σ' όλη τη χώρα. Γι' αυτό θεωρούμε ότι, σ' αυτές τις εκλογές, ανεξάρτητα τι πιστεύουν και ψήφιζαν ως τώρα, οι εργαζόμενοι έχουν κάθε λόγο και πρέπει να ενισχύσουν σημαντικά με την ψήφο τους το ΚΚΕ", κλείνουν την κουβέντα συμφωνώντας όλοι οι συνομιλητές μας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Να σταματήσει η δίωξη των τεσσάρων αγωνιστών»(2003-05-27 00:00:00.0)
Αντιπολεμικές κινητοποιήσεις σ' όλη τη χώρα(2001-10-09 00:00:00.0)
«Υποδέχονται» αγωνιστικά το «Αϊζενχάουερ»(2000-04-20 00:00:00.0)
Τώρα το μεγάλο βήμα με ψήφο στο ΚΚΕ(2000-04-06 00:00:00.0)
Οι Κερκυραίοι έχουν ιδιαίτερους δεσμούς με το σέρβικο λαό(1999-06-10 00:00:00.0)
Μήνυμα αντίστασης και αγώνα(1998-06-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ