Τρίτη 8 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 51
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ
Ολα για τους εργοδότες

"Το 1999 επενδύουμε 500 δισ. δραχμές με στόχο την υποστήριξη 420.000 ατόμων, ενώ το 1998 επενδύσαμε πάνω από 350 δισ. δραχμές για 350.000 περίπου επωφελούμενους", αναφέρει η κυβέρνηση στην εισαγωγή του αντεργατικού "Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Απασχόληση", παραδεχόμενη ουσιαστικά, πως ενισχύει οικονομικά τους εργοδότες με χρήματα που θα έπρεπε να διατεθούν για την ενίσχυση των ανέργων. Μια τεράστια επιχείρηση έχει στηθεί για εξαγορά και διαστρέβλωση συνειδήσεων, για την αρπαγή των εισφορών των εργαζομένων από τους εργοδότες, για τη διάδοση της "απασχολησιμότητας", για το "πνίξιμο" κοινωνικών εκρήξεων. Για το "μαγείρεμα" των ποσοστών ανεργίας, μέσω της διαγραφής ανέργων που συμμετέχουν σε προγράμματα από τους καταλόγους ανεργίας. Ακόμη και για τη δημιουργία μιας ιδιόμορφης "ομηρίας" των ανέργων, που προκύπτει από τη δυνατότητα ορισμένων παραγόντων να επιλέγουν ποιος θα συμμετέχει σε επιδοτούμενα προγράμματα κατάρτισης ή απασχόλησης. Βεβαίως, για άλλη μια φορά υπερισχύει η προεκλογική σκοπιμότητα και τα νούμερα "φουσκώνουν". Η ίδια η κυβέρνηση παραδέχεται, σε άλλο σημείο του "Σχεδίου", ότι δυο προγράμματα του 1998 για 50 χιλιάδες θέσεις εργασίας, είχαν σαν αποτέλεσμα την κάλυψη μόλις 17.000 θέσεων - ούτε αυτό είναι ελέγξιμο - χωρίς καμία εκτίμηση για το αν είναι μακροχρόνιες και δε θα σταματήσουν με τη λήξη της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων.

Αυτό που απασχολεί την κυβέρνηση είναι να διατεθούν στις επιχειρήσεις το 1999 περισσότερα από 500 δισ. δραχμές, καθώς πρέπει να προστεθούν σε αυτά και οι χρηματοδοτήσεις από αυτόνομα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως το "Απασχόληση" και άλλα. Παράλληλα, όλο και περισσότεροι άνεργοι και εργαζόμενοι, πρέπει να προσαρμοστούν στις "αναπτυξιακές" κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ορισμένα από αυτά τα δισ. διοχετεύονται σε ιδιωτικά και μη Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης. Το περιεχόμενο κατάρτισης καθορίζεται από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Εξυπηρετεί δηλαδή πολύ συγκεκριμένα σχέδια και προσανατολισμούς για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, με έμφαση στον τομέα των υπηρεσιών. Η κυβέρνηση επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι: "Τα περισσότερα από τα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης που αναφέρθηκαν δεν εφαρμόζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Η Αλλαγή που πραγματοποιείται είναι η ένταξη των προγραμμάτων αυτών, αλλά και άλλων προγραμμάτων ενίσχυσης της απασχολησιμότητας σε μια ενιαία στρατηγική για την απασχόληση, η οποία έχει ξεκάθαρους στόχους και στηρίζεται στις προδιαγραφές της ευρωπαϊκής πολιτικής απασχόλησης".

Τα χρήματα υπάρχουν λοιπόν και περιμένουν τους εργοδότες. Επιχορηγούνται επιχειρήσεις για νέες προσλήψεις, με σκοπό την απόκτηση "επαγγελματικής εμπειρίας" των ανέργων. Επιχορηγούνται ειδικότερα, για απασχόληση πτυχιούχων ανέργων, πάλι για "επαγγελματική εμπειρία". Για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Για ενδοεπιχειρησιακή κατάρτιση εργαζομένων. Για παράδειγμα, μέσω του ΛΑΕΚ, ενός λογαριασμού στα πλαίσια του ΟΑΕΔ από εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων, επιστρέφονται τα χρήματα αποκλειστικά στους εργοδότες για ενδοεπιχειρησιακή κατάρτιση. Ολόκληρος ο προϋπολογισμός του ΟΑΕΔ, που ξεπερνάει τα 200 δισ. δραχμές ετησίως, αναμένεται να διοχετευτεί στους εργοδότες, μέσα από την ενίσχυση των "ενεργητικών μέτρων" κατά της ανεργίας και την παράλληλη κατάργηση της επιδότησης των ανέργων. Τα ποσά της επιχορήγησης ξεπερνούν πολλές φορές και τις 6.000 δραχμές για κάθε θέση εργασίας, ενώ ο χρόνος επιδότησης φτάνει και τους 22 μήνες. Το σημαντικότερο είναι όμως, ότι δε διασφαλίζεται η απασχόληση των ανέργων για μεγαλύτερο διάστημα από το χρόνο επιδότησης. Αυτά είναι λοιπόν τα δισ. που διαθέτει η κυβέρνηση, δήθεν για τους άνεργους. Τα στερεί από τους άνεργους για να τα δώσει στους εργοδότες. Τα χρησιμοποιεί για να τους διδάξει ότι πρέπει να είναι "απασχολήσιμοι". Τους υπόσχεται εργασία και τους δίνει διαλείμματα υποαπασχόλησης. Τα παίρνει από τη μια τσέπη τους και τους τα δίνει από την άλλη - όχι βεβαίως όλα - για να την ψηφίζουν. Τους οδηγεί σε σεμινάρια για τον πολιτισμό και το περιβάλλον, κάνοντάς τους ανύποπτους συνένοχους στην παραγωγική διάλυση της χώρας.

Γ. ΦΛΩΡΑΤΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ