Πέμπτη 27 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
: Τι σημαίνει "Πρώτα η Ελλάδα"

Το σύνθημα "Πρώτα η Ελλάδα" χρησιμοποιήθηκε ουσιαστικά για πρώτη φόρα από την ελληνική κυβέρνηση και μάλιστα από τον ίδιο τον πρωθυπουργό τον περασμένο Γενάρη, όταν οι ΗΠΑ και η Βρετανία πραγματοποίησαν τη νέα τους επιδρομή κατά του Ιράκ. Τότε ο κ. Σημίτης, όταν ρωτήθηκε για τη θέση της κυβέρνησης, δήλωσε ότι δεν καταδικάζει την επιδρομή γιατί έτσι εξυπηρετούνται καλύτερα τα εθνικά συμφέροντα. Από τότε μέχρι σήμερα, το σύνθημα αυτό χρησιμοποιήθηκε άλλες δυο φορές για να δικαιολογηθούν οι κυβερνητικές επιλογές, επιλογές υποτέλειας στις ΗΠΑ, στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά και συμμετοχής στα εγκλήματα αυτών των οργανισμών. Η μια ήταν με την παράδοση του Οτσαλάν στα χέρια των τουρκικών αρχών και άλλη, τώρα, με την επιδρομή του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας. Το ίδιο σύνθημα κατέχει κεντρική θέση στην προεκλογική διαφήμιση του ΠΑΣΟΚ.

* * *

Και μόνο από το γεγονός ότι η κυβέρνηση επικαλείται το "Πρώτα η Ελλάδα" στις συγκεκριμένες περιπτώσεις αποδεικνύει και το χαρακτήρα του συνθήματος...

  • Και στις τρεις υποθέσεις ο κοινός παρονομαστής είναι οι ιμπεριαλιστικές απαιτήσεις, η εφαρμογή του δόγματος της "νέας τάξης", η κατάλυση του διεθνούς δικαίου, η καθυπόταξη των λαών στην παγκόσμια κυριαρχία των ΗΠΑ και των συμμάχων τους. Πρόβαλε δε το επιχείρημα ότι τόσο το Ιράκ, όσο και το Κουρδικό είναι δύο θέματα που δε μας αφορούν άμεσα και επομένως θα ήταν περιττή και επικίνδυνη η αντίδραση της Ελλάδας.
  • Ετσι, με το "Πρώτα η Ελλάδα" η κυβέρνηση θέλει να μας πει ότι η αποφυγή των περιπετειών που θα συνεπάγονταν οποιαδήποτε άλλη θέση, πολύ περισσότερο η αντίθεση στις κυρίαρχες επιλογές των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, ήταν γνώμονας των θέσεων και της στάσης της. Μόνο που ο λαός έχει μπει ήδη σε περιπέτειες, λόγω εμπλοκής της Ελλάδας στον πόλεμο.
  • Το "Πρώτα η Ελλάδα" εξυπηρετεί τα "εθνικά συμφέροντα". Αλλά αυτά τα "εθνικά συμφέροντα" είναι των επιχειρηματιών που κερδίζουν από τη συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς. Αυτών που εν μέσω βομβαρδισμών συνεδριάζουν με κυβερνητική εποπτεία, και σχεδιάσουν πώς θα αρπάξουν ψίχουλα από τη λεία στα Βαλκάνια.
  • Το "Πρώτα η Ελλάδα", σημαίνει "Βασίλη κάτσε φρόνιμα να γίνεις νοικοκύρης", δηλαδή λαέ μην αντιστέκεσαι σ' αυτούς που σε υποτάσσουν και σε εκμεταλλεύονται στυγνά.

* * *

Η ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος με την προεκλογική της προπαγάνδα και το σύνθημα "Πρώτα η Ελλάδα", μεταξύ των άλλων επικεντρώνει και στο "Οχι στις ρήξεις στα θέματα που δεν αφορούν άμεσα εμάς"!

  • Πρόκειται για μια θέση πρωτοφανούς κυνισμού που αν μη τι άλλο προσβάλλει βάναυσα τον ελληνικό λαό αφού τον καλεί να σιωπήσει και να αποδεχτεί τη συνενοχή στα εγκλήματα κατά των λαών, κοντινών, ή μακρινών, για να εξασφαλίσει έτσι την ησυχία, την ασφάλεια και το συμφέρον του... Να κάνει τα "στραβά μάτια" για τις σφαγές των Ιρακινών, των Κούρδων και των Γιουγκοσλάβων, αφού "δεν αφορούν άμεσα εμάς" και να επωφεληθεί, μάλιστα, από αυτές τις σφαγές, μιας και η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει για τη χώρα θέση στο στρατόπεδο των ισχυρών, των νικητών, των σφαγέων.
  • Τηρουμένων των αναλογιών τα ίδια επιχειρήματα χρησιμοποιούσε και ο Τσολάκογλου όταν καλούσε τον ελληνικό λαό να αποδεχτεί τη ναζιστική κυριαρχία, να εγκαταλείψει κάθε σκέψη για αντίσταση μπροστά στις σιδερόφραχτες γερμανικές στρατιές, να συνεργαστεί με τους κατακτητές για το... "δικό του συμφέρον".
  • Ο ελληνικός λαός καλείται τώρα να δώσει την ίδια απάντηση, μ' αυτή που έδωσε τότε στην "κυβέρνηση" των δοσίλογων. Πρώτα η Ελλάδα, σημαίνει: Πρώτα το δίκιο, πρώτα η ειρήνη και η αλληλεγγύη των λαών, πρώτα η ανεξαρτησία και η αυτοδιάθεση των λαών, πρώτα η κατάργηση της εκμετάλλευσης.

Δ. Π.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ