Τρίτη 25 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΑΡΙΣΑ
Η πλατεία "ντύθηκε" στα κόκκινα

Μέγα πλήθος και αγωνιστικός παλμός στην προεκλογική συγκέντρωση της Λάρισας, όπου μίλησε η Αλέκα Παπαρήγα και χαιρέτισε ο Γ. Παττάκης

Κυριακή, κοντά στο σούρουπο. Η βροχή μόλις έχει κοπάσει στη Λάρισα. Και στους δρόμους της πόλης ξεχύνονται τ' ανθρώπινα "κόκκινα ποτάμια". Είναι οι κομμουνιστές της Λάρισας, οι φίλοι και οι οπαδοί του ΚΚΕ. Ξεκινούν από τους χώρους των προσυγκεντρώσεων και προχωρούν προς την πλατεία Ταχυδρομείου. Εκεί, όπου θα πραγματοποιηθεί η προεκλογική συγκέντρωση του Κόμματος, θα μιλήσει η Αλέκα Παπαρήγα και θα χαιρετίσει ο Γ. Παττάκης,υποψήφιος ευρωβουλευτής.

Ολοι φορούν "τα καλά" τους. Πάνε σε γιορτή. Γιορτή είναι για τους κομμουνιστές οι συγκεντρώσεις του ΚΚΕ. Γιορτή κι αγώνας. Προχωρούν και διαδηλώνουν. Στα χέρια τους, οι κόκκινες σημαίες του Κόμματος, οι σημαίες της πάλης, της πανανθρώπινης ελπίδας, του σοσιαλισμού. Οι δρόμοι της πόλης αντιλαλούν τα συνθήματά τους. Και η βουή, που έρχεται από διαφορετικές κατευθύνσεις, φτάνει στην πλατεία της συγκέντρωσης.

Η ώρα πλησιάζει τις 9 και η πλατεία είναι γεμάτη. Με δεκάδες πανό να προσκαλούν, να προτρέπουν, να υπόσχονται και να διαβεβαιώνουν. Με εκατοντάδες κόκκινες σημαίες ν' ανεμίζουν προς το βαρύ ουρανό του απόβροχου. Με χιλιάδες ανθρώπους, άνδρες και γυναίκες, νέους και ηλικιωμένους, να πλημμυρίζουν τον απέραντο χώρο.

Απόψε, η Λάρισα έχει "ντυθεί στα κόκκινα". Απόψε, η Λάρισα γιορτάζει κι αγωνίζεται, μαζί με το ΚΚΕ. Απόψε, η Λάρισα θυμάται το αγωνιστικό παρελθόν της, σφραγίζει τη συνέχεια στο παρόν της κι οραματίζεται το "κόκκινο" μέλλον της.

***

"Ε, και να ζούσε ο μπάρμπα - Κώστας ο Λουλές να μας δει απόψε",λέει ένας ασπρομάλλης δίπλα μου και βλέπω να μάτια του να υγραίνονται. Είναι ο παππούς, που κρατάει στο χέρι του τον εγγονό. Εκείνος κρατάει στο άλλο χέρι και ανεμίζει συνεχώς την κόκκινη σημαία, φωνάζοντας "τιμημένο ΚΚΕ". Ισως και να μη γνωρίζει τίποτα για τον μπάρμπα - Κώστα. Και για πολλούς άλλους, παλιούς και δοκιμασμένους κομμουνιστές της Λάρισας - όπως ο Χριστόφορος Δαμάνης, ο Ηλίας Παπαδημητρίου κι άλλοι πολλοί και σημαντικοί, που απόψε λείπουν από τις πρώτες τιμητικές σειρές της συγκέντρωσης, αλλά είμαστε βέβαιοι πως μας κοιτούν από κει ψηλά και χαίρονται μαζί μας, αγωνίζονται μαζί μας, αν και τόσο πολύ μας λείπουν. Ομως, με τη συμμετοχή του απόψε εδώ, ο "πιονέρος", χωρίς να το συνειδητοποιεί, καλωσορίζει στη γιορτή του Κόμματος τους μεγάλους απόντες, υλοποιώντας, ταυτόχρονα - έστω κι αν δεν μπορεί να το πει - εκείνο το σπαρτιατικό ρητό, στοίχημα και παρακαταθήκη για τις γενιές των κομμουνιστών, που ακολουθούν η μια την άλλη, το "άμμες δε γ' εσσόμεθα πολλώ κάρρονες".

***

Η αποψινή γιορτή αγώνα δεν είναι μόνο για τους κομμουνιστές. Είναι εδώ μαζί τους και πολλοί άλλοι, αγωνιστές της Αριστεράς και της προόδου, πατριώτες, που δεν ξεχνούν να ονειρεύονται, θέλουν και ξέρουν ν' αγωνίζονται. Ανθρωποι από όλα τα κοινωνικά στρώματα, εκπρόσωποι μαζικών φορέων και οργανώσεων, πολίτες διαφορετικών πολιτικών καταβολών και ιδεολογικών αντιλήψεων, ήρθαν για ν' ακούσουν τον λόγο του ΚΚΕ. Και συμμετέχουν κι αυτοί στη μέθεξη της αγωνιστικής γιορτής. Μπορεί να μην συμφωνούν για όλα με τους κομμουνιστές. Συμφωνούν, όμως, μαζί τους για την ανάγκη της λαϊκής αντίστασης στους ισχυρούς και άδικους, αναγνωρίζουν τη φερεγγυότητα και τη σταθερότητα στην ιδεολογία και την πολιτική τους, παραδειγματίζονται από την αξιοπρέπεια της ζωής τους, την τόλμη της πάλης τους, την επιμονή της πίστης στο όραμά τους.

"Ο,τι έλεγε το ΚΚΕ για τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία και για την Ευρωπαϊκή Ενωση, βγήκαν αληθινά",μου λέει κάποιος, που δηλώνει πως για πρώτη φορά παίρνει μέρος σε κομμουνιστική συγκέντρωση. Είναι αγρότης και ξέρει καλά τι σημαίνει Ευρωπαϊκή Ενωση για την αγροτιά, που ξεκληρίζεται. Πρώτη φορά συμμετέχει σε κομμουνιστική συγκέντρωση και θα είναι η πρώτη ψήφος του που θα πάει στο ΚΚΕ, όπως υπόσχεται.

***

Στο βήμα της συγκέντρωσης, αρχίζει το χαιρετισμό του ο Γ. Παττάκης.Θύελλα τα χειροκροτήματα. Εκείνος μεταφέρει το ελπιδοφόρο μήνυμα νίκης από κάθε γωνιά της Θεσσαλίας και υπόσχεται πως, από τη Δευτέρα 14 Ιούνη, η εκλογική ενίσχυση του ΚΚΕ θα ενωθεί με τη δύναμη του μαζικού κινήματος για να βάλουν φρένο στον αντιλαϊκό κατήφορο. Κι αναφέρεται, ιδιαίτερα, στην αγροτιά που αντιπαλεύει τους ευρωπαϊκούς μονόδρομους, στους δρόμους του αγώνα.

Κι ύστερα, στην εξέδρα, ανεβαίνει η Αλέκα Παπαρήγα.Οι κόκκινες σημαίες, που υψώνονται ψηλά, τα συνθήματα δονούν την ατμόσφαιρα, οι καρδιές πάλλονται.

"Λίγο πριν, έβρεχε καταρρακτωδώς στη Λάρισα. Στις 13 Ιουνίου θα υπάρξει καταιγίδα "κόκκινων ψήφων";", ρωτάει, αρχίζοντας να μιλάει, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Ενα μυριόστομο "ναι", η απάντηση, πεποίθηση κι υπόσχεση μαζί. Ο λόγος της Αλέκας Παπαρήγα, μεστός περιεχομένου, καθαρός, πειστικός. Για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία και την ανάγκη να ξεσηκωθούν οι λαοί για να τον σταματήσουν. Για τον πατριωτισμό των κομμουνιστών, που είναι, ταυτόχρονα, διεθνισμός. Για την Ευρώπη των πολυεθνικών, που δε διορθώνεται εκ των έσω, αλλά χρειάζεται οι λαοί της να χειραφετηθούν από τους μονόδρομους και έμπρακτα να χαλάσουν τους μηχανισμούς της, γιατί είναι ρεαλιστικό να κτιστούν νέες μορφές συνεργασίας στην Ευρώπη, με πρωταγωνιστές τους λαούς, τις λαϊκές κυβερνήσεις, που θα έχουν κότσια να αντιστέκονται. Για την αξία και τη χρησιμότητα της ψήφου στο ΚΚΕ,η δύναμη του οποίου είναι μέτρο της δύναμης και της χειραφέτησης του λαού, είναι δύναμη για την ανάπτυξη της λαϊκής πρωτοβουλίας και της συσπείρωσης ευρύτερων δυνάμεων.

***

Η συγκέντρωση τελειώνει. Κανείς, όμως, δε νιώθει πως τέλειωσε και η ώρα του καθήκοντος. Η μάχη συνεχίζεται. Με το ψηφοδέλτιο του Κόμματος, σπίτι - σπίτι, γειτονιά σε γειτονιά, στο εργοστάσιο, στην πόλη, στο χωριό, παντού. Με επίγνωση των αντιξοοτήτων και των δυσκολιών, αφού οι κομμουνιστές δεν προτείνουν το εύκολο, αλλά και με αισιοδοξία για τη νίκη. Αλλωστε, η πλατεία Ταχυδρομείου "ντύθηκε" απόψε στα κόκκινα, για να στείλει και το μήνυμα της αισιοδοξίας για τη νίκη. Και το έστειλε...

Π. Ρ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ