Κυριακή 16 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 1
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η πραγματικότητα δεν ξεγελά

Για τους ίδιους λόγους την αναθεώρηση της ΚΑΠ οι μικρομεσαίοι αγρότες τη θεωρούν αρνητική και αποτυχημένη, γιατί δεν εξασφάλισε το εισόδημά τους και την απασχόλησή τους. Γιατί αύξησε την εκμετάλλευσή τους από τους εμποροβιομηχάνους και τις πολυεθνικές. Γιατί μείωσε την παραγωγή τροφίμων σε μια περίοδο που το 25% της ανθρωπότητας υποσιτίζεται ή λιμοκτονεί. Γιατί με το νέο σύστημα τιμών και επιδοτήσεων αύξησε τα κέρδη των εμποροβιομηχάνων και των πολυεθνικών, επειδή ένα σημαντικό τμήμα των τιμών υποκαταστάθηκε από τις επιδοτήσεις, με αποτέλεσμα οι πολυεθνικές και οι εμποροβιομήχανοι να αγοράζουν σε εξευτελιστικές τιμές τα αγροτικά προϊόντα. Ετσι, ενώ το 1980 οι επιδοτήσεις αποτελούσαν το 5% του συνολικού αγροτικού κοινοτικού εισοδήματος το 1992, το ποσοστό αυτό έφτασε στο 15% και το 1998 στο 30%. Δηλαδή ένα μεγάλο μέρος του κόστους της πρώτης ύλης το επιφορτίζεται ο κοινοτικός προϋπολογισμός, με αποτέλεσμα οι επιδοτήσεις στην ουσία να είναι επιδοτήσεις των πολυεθνικών και των εμποροβιομηχάνων.

Η αντίθεση των μικρομεσαίων αγροτών στη νέα ΚΑΠ του 1992 και στη συμφωνία της ΓΚΑΤΤ εκφράστηκε με πρωτοφανείς κινητοποιήσεις, που ξεκίνησαν το 1994 με τους καπνοπαραγωγούς, αμέσως μόλις εφαρμόστηκε ο νέος κανονισμός για τον καπνό και φάνηκαν οι αρνητικές συνέπειες και συνεχίστηκαν με τη μαζική συμμετοχή όλων των αγροτών, εξαιτίας της σταδιακής προσαρμογής των κανονισμών όλων των αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων στη νέα ΚΑΠ και την ΓΚΑΤΤ.

Ιδιαίτερες ήταν οι κινητοποιήσεις όλων των Ευρωπαίων αγροτών για την "Ατζέντα 2000" με αποκορύφωμα το πρωτοφανές σε μαζικότητα αγροτικό συλλαλητήριο στις Βρυξέλλες τον περασμένο Μάρτη, στο οποίο όλοι οι αγρότες της ΕΕ διαδήλωσαν την αντίθεσή τους στη δραστική περικοπή της στήριξης της κοινοτικής γεωργίας.

Οι θέσεις των κομμάτων

Στην υπηρεσία της ΕΕ και των πολυεθνικών

Οι κυβερνήσεις και τα κυβερνητικά κόμματα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ συμφωνούν απόλυτα με τα κριτήρια και τις επιλογές της ΕΕ, επειδή εξυπηρετούν τα ίδια ταξικά συμφέροντα και έχουν τις ίδιες κοινωνικές αναφορές στην ΕΕ. Δηλαδή τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου και των πολυεθνικών. Γι' αυτό συμφωνούν και συνδιαμορφώνουν τις αναθεωρήσεις της ΚΑΠ και μάλιστα πανηγυρίζουν για να συγκαλύψουν την ουσία της πολιτικής τους και να αποπροσανατολίσουν τους αγρότες. Λειτουργούν σαν θεματοφύλακες της κοινοτικής αγροτικής πολιτικής και με άλλοθι την ασυμβατότητα με τους κοινοτικούς κανονισμούς αρνούνται να ικανοποιήσουν και το παραμικρό αγροτικό αίτημα. Χρησιμοποιούν όλα τα μέσα για να καταστείλουν τις αγροτικές κινητοποιήσεις όταν είναι στην κυβέρνηση (ΜΑΤ, Αγροτοδικεία κ.ά.) και κάνουν ό,τι μπορούν για να υπονομεύσουν τις αγροτικές κινητοποιήσεις όταν είναι στην αντιπολίτευση (π.χ. ΝΔ για τις μορφές πάλης και τα αντικοινοτικά αιτήματα των αγροτών). Δεν μπορούν να αποκρύψουν την αρνητική πορεία της γεωργίας μας στα πλαίσια της ΕΟΚ παλαιότερα και της ΕΕ σήμερα, και τη δικαιολογούν μ' ένα αυθαίρετο γενικό επιχείρημα ότι θα ήταν πολύ χειρότερα έξω από τα πλαίσια της ΚΑΠ. Σαν απόδειξη για το επιχείρημα αυτό επικαλούνται τον πακτωλό των κοινοτικών κονδυλίων, τον οποίο τον εξωραϊζουν, τον μεγεθύνουν και τον προβάλλουν μονοδιάστατα μόνο από τη λογιστική του πλευρά, παραβλέποντας συνειδητά τους στόχους που επιδιώκουν αυτά τα κονδύλια, αλλά και τις οικονομικές συνέπειες, που δημιουργούν στο εμπορικό ισοζύγιο της χώρας.

Οταν είναι στην αντιπολίτευση αποδέχονται την ύπαρξη ορισμένων από αυτές τις αρνητικές συνέπειες, αλλά τις αποδίδουν στην κακή διαχείριση και αξιοποίηση που κάνουν οι κυβερνήσεις και όχι στους ίδιους τους στόχους αυτών των κονδυλίων και στον ταξικό χαρακτήρα της ΚΑΠ.

Οταν είναι στην κυβέρνηση προωθούν μια σειρά μέτρων και νόμων που επιταχύνουν την υλοποίηση των στόχων της ΚΑΠ όπως η απελευθέρωση της σποροπαραγωγής, των ζωοτροφών, των λιπασμάτων και της αγροτικής πίστης, η επιβολή υπέρογκων φόρων στα γεωργικά καύσιμα, η ψήφιση νόμων για τη συγκέντρωση της γης, για τον ΟΓΑ, για τη διάλυση βασικών Οργανισμών, για την αποδιάρθρωση των συνεταιρισμών κ.ά.

Για το μέλλον προτείνουν μεγαλύτερη προσαρμογή και υποταγή στην ΚΑΠ και τον ΠΟΕ, γιατί τους θεωρούν μονόδρομους. Υπόσχονται καλύτερη διαχείριση της ΚΑΠ, όταν γίνουν κυβέρνηση και καλύτερη διαπραγμάτευση στα πλαίσια πάντα της ΚΑΠ και του ΠΟΕ, όχι επειδή υπάρχει έστω και κάποια σκέψη για αντίσταση, αλλά επειδή το κάθε κόμμα εκτιμάει ότι έχει πιο έμπειρα στελέχη, ικανότερα στις διαπραγματευτικές διαδικασίες.

Συνοδοιπόροι των Βρυξελλών

Ο ΣΥΝ θεωρεί τον εαυτό του από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της ΚΑΠ και της ΕΕ. Κάνει ό,τι μπορεί για να εξωραϊσει την ΚΑΠ, προβάλλει αποπροσανατολιστικά τα κοινοτικά κονδύλια και κατηγορεί τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για τις διαχειριστικές τους ανικανότητες, που δυσφημίζουν την ΚΑΠ και τορπιλίζουν την κοινωνική συναίνεση των αγροτών. Με τις ελάχιστες δυνάμεις που διαθέτει στο αγροτικό κίνημα κάνει ό,τι μπορεί για να υπονομεύσει την αντίσταση των αγροτών στην ΚΑΠ και την ΕΕ. Συμμετέχει στην κυβερνητική επιχείρηση αποπροσανατολισμού των αγροτών που προωθείται μέσα από το ΣΑΠ (Συμβούλιο Αγροτικής Πολιτικής). Εκθειάζει όλα τα μέτρα και τους θεσμούς της ΕΕ, όπως ομάδες παραγωγών, διεπαγγελματικές οργανώσεις κ. ά., που εντείνουν την εκμετάλλευση και την υποταγή του μικρομεσαίου αγρότη στους εμποροβιομήχανους και στις πολυεθνικές. Συμφωνεί με τις ποσοστώσεις και προτείνει τάχα καλύτερη διαχείριση με την περιφερειοποίησή τους. Θεωρεί σε σημαντικό βαθμό υπεύθυνους τους αγρότες για τα προβλήματα διάθεσης της παραγωγής, που οξύνθηκαν με τη συμφωνία της ΓΚΑΤΤ, επειδή τα προβλήματα αυτά τα αποδίδει στην αμέλεια ή στην άρνηση των αγροτών να κάνουν αναδιαρθρώσεις της παραγωγής, χωρίς όμως να προτείνει ποιες αναδιαρθρώσεις πρέπει να γίνουν ή όταν προτείνει, να αγγίζουν τα όρια του αστείου.

Γενικότερα ο ΣΥΝ θεωρεί την ΚΑΠ και τον ΠΟΕ σαν θετικούς μάλιστα μονόδρομους για τη γεωργία και τους αγρότες και υπόσχεται ότι η ενίσχυσή του θα συμβάλει στη μεγαλύτερη προσαρμογή της χώρας μας στους μονόδρομους αυτούς.

Ολοι μαζί ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, και ΣΥΝ κινδυνολογούν και υποστηρίζουν ότι αν δεν υπήρχε η ΕΕ, αν δεν υπήρχαν οι κοινοτικές επιδοτήσεις, η γεωργία και οι μικρομεσαίοι αγρότες θα ήταν σε πολύ χειρότερη κατάσταση από τη σημερινή. Και αυτό γιατί οι διεθνείς τιμές είναι πολύ χαμηλές και η χώρα μας με τα γνωστά δημοσιονομικά προβλήματα δεν μπορεί να διασφαλίσει αγροτικές τιμές και εισοδήματα που διασφαλίζει η ΕΕ.

"Θολώνουν τα νερά"

Η επιχειρηματολογία όμως αυτή συνειδητά δεν απαντάει σε δύο ερωτήματα: Αφού 18 χρόνια εφαρμόζεται μια σωστή αγροτική πολιτική, δηλαδή η ΚΑΠ, γιατί μειώθηκε η παραγωγικότητα της γεωργίας και αυξήθηκαν οι χρηματοδοτικές της ανάγκες σε βαθμό που να μην μπορεί να τις καλύψει η χώρα;

Και ποιες είναι, από ποιους διαμορφώνονται και ποιους εξυπηρετούν οι λεγόμενες διεθνείς τιμές που θεωρούνται σαν βάση για να υπολογίζονται οι επιδοτήσεις;

Γιατί είναι γνωστό ότι οι διεθνείς τιμές διαμορφώνονται σε χαμηλά επίπεδα, επειδή κάθε χώρα ή ομάδα χωρών δίνει έμμεσες και άμεσες επιδοτήσεις. Αυτό επιβεβαιώνεται από την ΓΚΑΤΤ, η οποία ρύθμισε τις επιδοτήσεις που μπορεί να δίνει κάθε χώρα στη γεωργία της. Επιβεβαιώνεται και από το σχετικό νόμο FAIR των ΗΠΑ, που καθορίζει τις γεωργικές επιδοτήσεις στην 7ετία 1997-2002.

Είναι επίσης γνωστοί οι λόγοι για τους οποίους διαμορφώνονται σε χαμηλά επίπεδα οι διεθνείς τιμές των αγροτικών προϊόντων, κυριότεροι από τους οποίους είναι:

  • Η αύξηση των κερδών των εμποροβιομηχάνων και των πολυεθνικών που χρησιμοποιούν σαν πρώτη ύλη αγροτικά προϊόντα, γιατί μειώνεται δραστικά το κόστος της πρώτης ύλης που ξεπερνά το 50% του συνολικού κόστους.
  • Η ενίσχυση της ανισοτιμίας στο διεθνές εμπόριο σε βάρος των φτωχών χωρών, γιατί πρέπει να εξάγουν περισσότερα αγροτικά προϊόντα για να εισάγουν τα ίδια βιομηχανικά προϊόντα που παράγουν οι πλούσιες χώρες.
  • Η ένταση του ανταγωνισμού στη διεθνή αγορά αγροτικών προϊόντων, με στόχο να συρρικνωθεί ο ρόλος των φτωχών χωρών.
  • Η επιτάχυνση του ξεκληρίσματος των μικρομεσαίων αγροτών και η συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε λίγους μεγαλοαγρότες, γιατί οι χαμηλές τιμές εξανεμίζουν το εισόδημα των μικρομεσαίων αγροτών και τους εξαναγκάζουν να πωλήσουν τη γη τους.

Τους λόγους αυτούς το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και ο ΣΥΝ συνειδητά τους αποσιωπούν και προβάλλουν τις διεθνείς τιμές σαν αποτέλεσμα της "ελεύθερης αγοράς", στην οποία πρέπει να υποταχθούν όλες οι χώρες, όλοι οι λαοί του κόσμου.

Μάλιστα τη στάση τους αυτή τη διανθίζουν με τα γνωστά ιδεολογήματα της παγκοσμιοποίησης και όχι λίγες φορές κινδυνολογούν, υποστηρίζοντας ότι η προσαρμογή είναι μονόδρομος και οποιαδήποτε άλλη πρόταση οδηγεί στην απομόνωση και στην καταστροφή.

Ανέξοδες καταγγελίες

Το ΔΗΚΚΙ, ενώ καταγγέλλει τις αρνητικές συνέπειες της "Ατζέντας 2000" και της συμφωνίας της ΓΚΑΤΤ, αποδέχεται τη γενικότερη επιλογή της ΕΕ, με αποτέλεσμα να υποβαθμίζονται ή και να ακυρώνονται οι οποιεσδήποτε καταγγελίες. Υποστηρίζει ότι μπορεί να υπάρξει διαφοροποίηση των στόχων της ΕΕ και διαφορετικός δρόμος υλοποίησης αυτών των στόχων. Ξεχνάει όμως το χαρακτήρα της ΕΕ και τους σκοπούς της να υπηρετήσει καλύτερα το μεγάλο κεφάλαιο, τις πολυεθνικές και τις μεγάλες καπιταλιστικού χαρακτήρα αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Γι' αυτό στην καλύτερη περίπτωση αποτελεί ουτοπία η δυνατότητα διαφοροποίησης των στόχων της ΕΕ, όπως επίσης ουτοπία αποτελούν και οι διαφορετικοί δρόμοι υλοποίησης των στόχων αυτών. Η πολύχρονη εμπειρία της ΕΕ είχε αποδείξει ότι δεν υπάρχουν φιλοαγροτικοί τρόποι για να υλοποιηθούν αντιαγροτικές πολιτικές, δεν υπάρχουν φιλολαϊκοί δρόμοι για να υλοποιηθούν αντιλαϊκές επιλογές.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ορισμένες πλευρές της εξέλιξης της ελληνικής γεωργίας(2005-01-16 00:00:00.0)
Είκοσι χρόνια αρνητικής πορείας(2001-05-13 00:00:00.0)
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΕΞΑΠΑΤΗΣΗΣ(2000-02-26 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(1999-05-16 00:00:00.0)
Ωρα για το μέτωπο μικρομεσαίας αγροτιάς - λαϊκών στρωμάτων(1999-03-21 00:00:00.0)
Καταστροφική πορεία στη γεωργία(1996-01-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ