Σάββατο 15 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Οξύνονται τα πνεύματα με Παλαιστίνιους πριν τις εκλογές

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΝΑΜΠΛΟΥΣ.-

Σκληρές συγκρούσεις ξέσπασαν, χτες, ανάμεσα σε Παλαιστινίους διαδηλωτές και Ισραηλινούς στρατιώτες στη Δυτική Οχθη, ενώ στην πόλη Ναμπλούς δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές τίμησαν την επέτειο της "Ημέρας της Καταστροφής", που συμβολίζει την αρχή του ξεριζωμού των Παλαιστινίων από τη γη τους με την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ. Η ένταση οξύνθηκε, ακόμη περισσότερο, μετά τη βομβιστική επίθεση σε στρατιωτικό φυλάκιο στην Ιερουσαλήμ. Παράλληλα, στην τελική ευθεία βρίσκεται, πλέον, ο προεκλογικός αγώνας στο Ισραήλ, 3 εικοσιτετράωρα πριν από το άνοιγμα της κάλπης για τις βουλευτικές εκλογές.Με δακρυγόνα και λαστιχένιες σφαίρες προσπάθησαν οι Ισραηλινοί στρατιώτες να απωθήσουν και διαλύσουν τους Παλαιστινίους διαδηλωτές στο χωριό Σχιγούκχ, της Δυτικής Οχθης. Τα επεισόδια ξέσπασαν, αμέσως, μετά το τέλος της παραδοσιακής μουσουλμανικής προσευχής της Παρασκευής και αποτελούν συνέχεια των ανάλογων συγκρούσεων που σημειώθηκαν στο ίδιο ακριβώς σημείο, την Πέμπτη το απόγευμα. Η οργή των Παλαιστινίων προκλήθηκε από την απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης να κατασχέσει μεγάλη έκταση γης, προκειμένου να κατασκευαστεί βιομηχανικό πάρκο για τον παρακείμενο εβραϊκό οικισμό Κίρυατ Αρμπα.

Την ίδια στιγμή, δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι πραγματοποίησαν διαδήλωση "μνήμης" στην πόλη Ναμπλούς, για να τιμήσουν την 51η επέτειο της"Ημέρας της Καταστροφής" - Αλ Νάκμπα. Οι διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα κατά της ισραηλινής κυβέρνησης και υπέρ της ολικής απελευθέρωσης των κατεχόμενων παλαιστινιακών εδαφών. Λίγο αργότερα, εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη σε στρατιωτικό φυλάκιο της Ιερουσαλήμ, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 2 Ισραηλινοί στρατιώτες. Μέχρι χτες το απόγευμα, ο ισραηλινός στρατός δεν ήταν σε θέση να εκτιμήσει κατά πόσο η βομβιστική αυτή επίθεση αποτελεί έργο Παλαιστίνιων εξτρεμιστών ισλαμιστών.

Σταθερή η διαφορά

Ανετο προβάδισμα δίνουν όλες οι τελευταίες δημοσκοπήσεις στον υποψήφιο του Εργατικού Κόμματος Εχούντ Μπάρακ έναντι του νυν πρωθυπουργού και υποψηφίου του Λικούντ Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Λίγα 24ωρα πριν από την έναρξη των πρόωρων βουλευτικών εκλογών, δημοσκόπηση, που δημοσιεύτηκε, χτες, στην εφημερίδα Μααρίβ εμφανίζει το Εχούντ Μπάρακ να συγκεντρώνει 48,5% των ψήφων, στον πρώτο γύρο, και τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου να ακολουθεί με 35,5%. Σε άλλη δημοσκόπηση, που δημοσιεύει η εφημερίδα Γιεντότ Αχρονότ, ο Εχούντ Μπάρακ φέρεται να επικρατεί του Νετανιάχου, στον δεύτερο γύρο, με 51% έναντι 41%.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ