Πέμπτη 27 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η εγκληματικότητα

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ενώ, όπως φανερώνουν τα γεγονότα, ο «πόλεμος» των συμμοριών και των «νονών» της νύχτας μαίνεται και οι «εκτελέσεις» έχουν γίνει πλέον καθημερινό φαινόμενο, γίναμε μάρτυρες και του πρωτοφανούς γεγονότος μιας πειρατείας θαλαμηγού, μέσα στο λιμάνι του Ναυπλίου.

Οταν, πριν από δεκαπέντε και είκοσι χρόνια, προβλέπαμε ότι γρήγορα και η Ελλάδα θα γίνει «Σικάγο» και θα βλέπουμε εικόνες, σαν αυτές που μας μετέφερε τότε η τηλεόραση από τη «χώρα της ελευθερίας», αρκετοί μάς αντιμετώπιζαν με ειρωνικά χαμόγελα. Δυστυχώς, όμως, η πραγματικότητα μάς δικαίωσε. Και μη βιαστούν μερικοί μερικοί να ρίξουν τα βάρη της αυξανόμενης συνεχώς εγκληματικότητας, τόσο σε έκταση, όσο και, κυρίως, σε βάθος, στους μετανάστες - νόμιμους ή παράνομους - ή σε παρόμοιους παράγοντες. Οχι πως δεν παίζουν κι αυτοί το δικό τους ρόλο, αλλά αυτός είναι δευτερεύων και, πάντως, δεν αποτελεί τη ρίζα του προβλήματος. Η εγκληματικότητα αποτελεί σύμφυτο φαινόμενο των εκμεταλλευτικών κοινωνικών συστημάτων - επομένως και του καπιταλιστικού - και πορεύεται ευθέως ανάλογα με την έκταση και το βάθος της κρίσης τους.

Μόνο τις ικανότητες μάντη ή προφήτη, δηλαδή, δε διεκδικούμε, όταν και σήμερα προβλέπουμε ότι θα δούμε και πολύ χειρότερα τα επόμενα χρόνια, αφού η κρίση του καπιταλισμού, τόσο διεθνώς, όσο και στη χώρα μας, θα οξυνθεί ακόμη περισσότερο.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ