Παρασκευή 30 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΝΑΔΑΣ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΗΠΑ
Αλλεπάλληλα κρούσματα επιθέσεων σε σχολεία

ΤΑΜΠΕΡ - ΓΚΛΟΪΣΕΣΤΕΡ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Εξαρση επεισοδίων, επιθέσεων και πυροβολισμών μέσα στα σχολεία παρατηρείται λίγα εικοσιτετράωρα μετά το μακελειό στο Λύκειο Λίτλτον του Ντένβερ των ΗΠΑ, όπου δύο μαθητές σκότωσαν 12 συμμαθητές τους, έναν καθηγητή και στη συνέχεια αυτοκτόνησαν, ενώ είχαν παγιδεύσει όλο το σχολικό κτίριο. Ανάλογα περιστατικά σημειώθηκαν, χτες, στον Καναδά και στη Βρετανία, ενώ στη Νέα Υόρκη απαγγέλθηκαν κατηγορίες συνωμοσίας σε μια παρέα μαθητών που σχεδίαζαν βομβιστική επίθεση κατά του σχολείου τους.

Ενας 17χρονος μαθητής έπεσε νεκρός και ένας συνομήλικος φίλος του χαροπαλεύει από τα πυρά που δέχτηκαν από έναν έφηβο, που εισέβαλε στο Λύκειο Μάγιερς της αγροτικής πόλης Τάμπερ της επαρχίας Αλμπερτα του Καναδά, την Τετάρτη. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι συνέλαβε έναν 13χρονο ύποπτο και απέφυγε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το περιστατικό. Μαθητές του Λυκείου δήλωναν στο τηλεοπτικό δίκτυο CTV ότι αναγνώρισαν το δράστη, ο οποίος είναι πρώην συμμαθητής τους και είχε προσφάτως αποβληθεί από το σχολείο εξαιτίας της βίαιης συμπεριφοράς του. Οι ίδιοι ισχυρίζονταν ότι παρόλο που τον είδαν μπροστά τους με ένα αυτόματο όπλο, πίστεψαν ότι πρόκειται για κακόγουστο αστείο. Είναι το πρώτο περιστατικό βίας μέσα σε σχολείο, που λαμβάνει χώρα στον Καναδά, την τελευταία 20ετία και η κοινή γνώμη τόσο στην αγροτική κοινότητα Τάμπερ, των 8.000 κατοίκων, όσο και σε ολόκληρο τον Καναδά ήταν ιδιαίτερα σοκαρισμένη.

Πυρ κατά σπουδαστών άνοιξε, χτες, και άλλος ένας έφηβος, στο Γκλόισεστερ της Βρετανίας. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, που έδωσε στη δημοσιότητα η βρετανική αστυνομία, ένας άγνωστος νεαρός πυροβόλησε με πυροβόλο όπλο τάξη του κολεγίου Τέχνης και Τεχνολογίας, από το παράθυρο της αίθουσας ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη μάθημα. Κανένας από τους σπουδαστές δεν τραυματίστηκε, ενώ, όπως έγινε γνωστό, συνελήφθη ως ύποπτος ένας 16χρονος, ο οποίος φέρεται να είναι, επίσης, σπουδαστής του κολεγίου. Στη Βρετανία ο νόμος περί οπλοφορίας είναι ιδιαίτερα αυστηρός, μετά το μακελειό σε νηπιαγωγείο του Ντουμπλέιν, τον Μάρτη του 1996, όταν ένας οπλοφόρος σκότωσε 16 μικρά παιδιά και τη νηπιαγωγό τους πριν αυτοκτονήσει.

Τα δύο τραγικά συμβάντα στον Καναδά και στη Βρετανία ήρθε να συμπληρώσει η είδηση ότι η εισαγγελία της Νέας Υόρκης απήγγειλε την κατηγορία της συνωμοσίας σε πέντε 13χρονους φίλους, οι οποίοι είχαν καταρτίσει λίστα υποψηφίων θυμάτων και σχεδίαζαν την ανατίναξη του σχολείου τους, στο Μπρούκλυν της Νέας Υόρκης. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι 13χρονοι συνελήφθησαν μετά από καταγγελία των καθηγητών τους, οι οποίοι άκουσαν τους νεαρούς να σχεδιάζουν τη δράση τους. Οπως έγινε γνωστό, οι μαθητές αφέθηκαν ελεύθεροι υπό την επιτήρηση των γονιών τους και θα παραπεμφθούν σε δίκη μέσα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ