Παρασκευή 30 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Συμβούλιο Ασφαλείας για τα πυρηνικά

ΜΟΣΧΑ.-

Δύο μέρες μετά τη δήλωση του υπουργού Αμυνας Ιγκορ Σεργκέγεφ ότι η Ρωσία θα επανεξετάσει το στρατιωτικό της δόγμα, το Συμβούλιο Ασφαλείας της Ρωσίας συνήλθε υπό τον Πρόεδρο Μπορίς Γιέλτσιν σε άκρως απόρρητη συνεδρίαση, κατά την οποία συζητήθηκαν η στρατηγική πυρηνικής αποτροπής και η κατάσταση των πυρηνικών όπλων στη χώρα. Ο Γιέλτσιν, ο οποίος προήδρευσε του Συμβουλίου Ασφαλείας για πρώτη φορά από το περασμένο καλοκαίρι, τόνισε ότι τα πυρηνικά όπλα υπήρξαν "αποφασιστικός παράγοντας στη σταθερότητα όλου του κόσμου για πάνω από μισό αιώνα" και ότι παραμένουν "στοιχείο - κλειδί για τη διατήρηση της εθνικής ασφάλειας και της στρατιωτικής ισχύος της Ρωσίας". Επίσης, ο Γιέλτσιν χάραξε τις βασικές κατευθυντήριες γραμμές για την πυρηνική βιομηχανία.

Από τη μεριά του, ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας και επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε, σύμφωνα με το πρακτορείο ΡΙΑ, ότι ο Πρόεδρος Γιέλτσιν υπέγραψε δύο διατάγματα για την ανάπτυξη συστημάτων πυρηνικών όπλων και ένα τρίτο έγγραφο το οποίο χαρακτηρίζεται "άκρως απόρρητο" και ο Πούτιν αρνήθηκε να αναφερθεί στο περιεχόμενό του. Ακόμα και από τον επικεφαλής των Στρατηγικών Πυραυλικών Δυνάμεων ζητήθηκε κάποια στιγμή να εγκαταλείψει την αίθουσα της συνεδρίασης, ενδεικτικό της κρισιμότητας που αποδίδει το Κρεμλίνο στην εν λόγω συνάντηση. "Ολοι εδώ, περιλαμβανομένου και του Προέδρου, παίζουν το κεφάλι τους, αν διαρρεύσει κάτι", υπογράμμισε ο Γιέλτσιν στο πρακτορείο ΙΝΤΕΡΦΑΞ.

Σύμφωνα πάντα με τον Πούτιν, ένα από τα κείμενα αυτά αναφέρεται "όχι μόνο στις στρατηγικές δυνάμεις πυρηνικής αποτροπής, αλλά και στα τακτικά όπλα". Σημείωσε ότι η Ρωσία επιθυμεί να προχωρήσει σε πυρηνικές δοκιμές με τη διαδικασία της προσομοίωσης σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές. "Οι δοκιμές μας έμειναν πίσω, σε σχέση με άλλες μεγάλες δυνάμεις, στη διαδικασία της προσομοίωσης... Σκεφτόμαστε επίσης πώς οι ειδικοί μας θα αποκτήσουν αυτή τη δυνατότητα χωρίς να παραβιάσουν τις συμφωνίες με τα μέλη του πυρηνικού κλαμπ". Τέλος, ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας υποστήριξε ότι η σημερινή συνεδρίαση ήταν προγραμματισμένη και δε συνδέεται με την κρίση στο Κόσσοβο. Αποτελεί συνέχεια προηγούμενων συνεδριάσεων. Από τον περασμένο Ιούλη έχει εκπονηθεί ένα σχέδιο δράσης για τις πυρηνικές δυνάμεις ως το 2010 και τον περασμένο Δεκέμβρη το Συμβούλιο προσέθεσε ακόμα ένα νέο έγγραφο με τις γενικές γραμμές του πυρηνικού δόγματος. "Σήμερα κάνουμε το επόμενο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση", είπε ο Γιέλτσιν.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ