Παρασκευή 30 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Υποστηρίζουν... απορρίπτοντας στο Κογκρέσο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Αναποφάσιστοι και μοιρασμένοι φάνηκαν για άλλη μια φορά τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων, αφού από τη μια απέρριψαν οποιουδήποτε είδους επέκταση ή κλιμάκωση του "ακήρυχτου πολέμου" κατά της Γιουγκοσλαβίας, αλλά από την άλλη έδειξαν ότι στέκονται πίσω από τον Πρόεδρο στις μέχρι στιγμής επιλογές του. Η "παράδοση" κρατήθηκε και σε αυτό το σκέλος αυτού του "ακήρυχτου πολέμου", που θέλει το Κογκρέσο να αντιδρά στις προθέσεις ή αποφάσεις του εκάστοτε Προέδρου των ΗΠΑ, τουλάχιστον προσωρινά...

Το θέμα της συνεδρίασης της Τετάρτης ήταν η κρίση στη Γιουγκοσλαβία, όσον αφορά το σκέλος της αμερικανικής ανάμειξης και τις στρατιωτικές επιχειρήσεις. Από την αρχή της συνεδρίασης οι αντιρρήσεις που εκφράστηκαν ήταν πολλές και ποικίλες, ενώ κλείνοντάς την και λίγο πριν την ψηφοφορία οι δηλώσεις του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Ντένις Χάστερτ ήταν ενδεικτικές του αποτελέσματος που έβγαλε η κάλπη. Ο Χάστερτ στις δηλώσεις του αυτές τόνισε ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον θα πρέπει να δώσει καλύτερες και πιο σαφείς εξηγήσεις όσον αφορά τη στρατηγική που ακολουθεί στη Γιουγκοσλαβία. "Τολμώ να ελπίζω πως ο Πρόεδρος Κλίντον θα θεωρήσει αυτή τη συζήτηση με τις τόσο διαφορετικές απόψεις ως ένα σήμα που θα τον κάνει να εξηγήσει καλύτερα τους σκοπούς του, τις δαπάνες και τη στρατηγική του, μακροπρόθεσμα, και το γιατί είμαστε εκεί", υπογράμμισε ο Χάστερτ. Συνεπώς η "σχετική" απόρριψη των στρατηγικών επιλογών του Κλίντον ήταν αναμενόμενη από το Κογκρέσο, που αφ' ενός εξακολουθεί να παρέχει την υποστήριξή του προς το παρόν, όσον αφορά το σκέλος των αεροπορικών και πυραυλικών επιθέσεων, και αφ' ετέρου απορρίπτει κατηγορηματικά την κήρυξη πολέμου, ενώ απαιτεί την έγκριση για αποστολή χερσαίων δυνάμεων.

Κατ' αρχάς η Βουλή των Αντιπροσώπων απέρριψε, με συντριπτική πλειοψηφία, την πρόταση για κήρυξη πολέμου εναντίον της Γιουγκοσλαβίας. Μόνο δύο βουλευτές - ένας Δημοκρατικός και ένας Ρεπουμπλικάνος - ψήφισαν υπέρ της πρότασης ενώ 427 τάχθηκαν κατά. Και όλα αυτά γιατί η αμερικανική κυβέρνηση έχει αποφύγει έως σήμερα να χρησιμοποιήσει τη λέξη "πόλεμος" για να περιγράψει τις ΝΑΤΟικές επιχειρήσεις στη Γιουγκοσλαβία. Εξάλλου, για μία ψήφο η Βουλή δεν κατάφερε να υπερψηφίσει την πρόταση που είχαν καταθέσει Δημοκρατικοί βουλευτές για να εκφράσουν την υποστήριξη του Σώματος στη συνέχιση των βομβαρδισμών εναντίον της Γιουγκοσλαβίας. Η πρόταση έλαβε 213 ψήφους υπέρ και άλλους τόσους κατά. Η πλειοψηφία των Ρεπουμπλικάνων βουλευτών την καταψήφισε, ενώ οι Δημοκράτες τάχθηκαν υπέρ, αφού ήταν οι ίδιοι οι οποίοι είχαν φέρει στο Κογκρέσο την πρόταση ως μία συμβολική κίνηση υποστήριξης προς το πρόσωπο του Κλίντον. Για το θέμα της αποστολής των χερσαίων δυνάμεων, με ψήφους 249 υπέρ και 180 κατά, ψήφισαν την εντολή προς τον Πρόεδρο να ζητήσει πρώτα την έγκριση του Κογκρέσου για την αποστολή οποιοδήποτε "χερσαίου στοιχείου" στο Κοσσυφοπέδιο ή άλλες περιοχές της Γιουγκοσλαβίας.

Ωστόσο, το Κογκρέσο απέρριψε - με ψήφους 290 κατά και 139 υπέρ - την πρόταση από Ρεπουμπλικάνους βουλευτές να δοθεί η διαταγή να επιστρέψουν όλα τα στρατεύματα που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις πίσω στις ΗΠΑ. Επί της ουσίας το Κογκρέσο στάθηκε στη μέση, στηρίζοντας μεν τον Πρόεδρο στις μέχρι στιγμής αποφάσεις του αλλά απορρίπτοντας προς το παρόν τις ιδέες για πιθανή κλιμάκωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων. Φυσικά, ο Κλίντον αρνείται ότι πρόκειται να προχωρήσει το ΝΑΤΟ σε στρατιωτικές επιχειρήσεις, όμως έχει ζητήσει προσφάτως επανειλημμένα από όλη τη χώρα να δείξει σαφή δείγμα ενότητας, "μιλώντας με μία μόνο φωνή" όσον αφορά την κλιμάκωση των επιχειρήσεων. Ενα ακόμα ζήτημα που αφορά τον "ακήρυχτο πόλεμο" εναντίον της Γιουγκοσλαβίας, είναι η ψηφοφορία της Τρίτης για την έγκριση του ποσού των 12,9 δισ. δολαρίων - διπλάσιου του ποσού που είχε ζητήσει ο Κλίντον - για τις δαπάνες των επιχειρήσεων μέχρι στιγμής.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ