Παρασκευή 30 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Επιστολή του Γκίζι προς Μιλόσεβιτς

"Και πάλι σας παρακαλώ να εγκρίνετε μία ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ σύμφωνα με το χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, χωρίς τη συμμετοχή των επιτιθέμενων ΝΑΤΟικών κρατών". Αυτό είναι μία από τις κεντρικές προτάσεις του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΟΔΗΣΟ, Γκρέγκορ Γκίζι, στην επιστολή που έστειλε χθες στο Γιουγκοσλάβο Πρόεδρο, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, και της οποίας ολόκληρο το κείμενο δημοσιεύεται στη χθεσινή "Νόιες Ντόιτσλαντ". Ο Γκίζι είχε συνομιλήσει με τον Μιλόσεβιτς στο Βελιγράδι στις 14 του Απρίλη.

Στην επιστολή καταδικάζεται ο επιθετικός πόλεμος του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας με τις τεράστιες καταστροφές που προκαλεί και υπογραμμίζεται ότι αν με απευθείας διαπραγματεύσεις μεταξύ των πολιτικών ηγεσιών της Γιουγκοσλαβίας και του Κοσσυφοπεδίου με συμμετοχή των Ηνωμένων Εθνών κλειστεί συμφωνία, πρέπει να ακολουθήσει η επιστροφή των εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων και εκδιωχθέντων, ειρηνικά και εγγυημένα. "Η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ να αρχίσει το έργο της" κατά τον Γκίζι "μετά την αποχώρηση του γιουγκοσλαβικού στρατού και της αστυνομίας από το Κοσσυφοπέδιο" και αυτό, κατά τη γνώμη του δε σημαίνει κατοχή, αφού "θα έχει περιορισμένη χρονική διάρκεια και λόγω της κυριαρχίας του ΟΗΕ θα ήταν μία εντελώς διαφορετική αρχή λύσης απ' αυτή του ΝΑΤΟ".

Στη μακρά επιστολή του ο Γκίζι υποστηρίζει ότι και από επίσημα κείμενα του γερμανικού ΥΠΕΞ διαπιστώνει ότι υπήρχαν Κοσσοβάροι που εγκατέλειπαν οικειοθελώς το Κόσσοβο, ενώ μετά τους βομβαρδισμούς η φυγή πολλαπλασιάστηκε. Θ. ΒΟΡΕΙΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ