Τρίτη 27 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Οι δυνατότητες των ΠΚΣ δεν έχουν οροφή

Αύριο οι φοιτητές και σπουδαστές της χώρας ψηφίζουν για την ανάδειξη των νέων Διοικητικών Συμβουλίων των σχολών, αλλά και των αντιπροσώπων για τα Πανσπουδαστικά Συνέδρια της ΕΦΕΕ και της ΕΣΕΕ, ευελπιστώντας, ταυτόχρονα, η ψήφος τους (ως προς το δεύτερο σκέλος) να μην πάει χαμένη, να μην ακυρωθεί και φέτος η πραγματοποίηση των συνεδρίων.

Πάντα οι φοιτητικές - σπουδαστικές εκλογές είχαν έντονο πολιτικό ενδιαφέρον και προσέλκυαν την προσοχή των φίλων, αλλά και των εχθρών του φοιτητικού κινήματος. Ολες οι γνωστές θεωρίες που προπαγανδίζουν τα αστικά μέσα ενημέρωσης, της αδιάφορης - απολίτικης νεολαίας, της χαμένης γενιάς, βρίσκουν τη "δικαίωσή" τους στο επίπεδο της συμμετοχής, αλλά και στους συσχετισμούς που καταγράφονται στις φοιτητικές εκλογές. Φέτος όμως επικρατεί μια περίεργη σιωπή στις εφημερίδες του αστικού Τύπου και η δικαιολογία των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία δεν πείθει. Ισως φέτος, οι αριθμοί δεν προσφέρονται...

Οι φοιτητικές εκλογές είναι μια σημαντική διαδικασία του φοιτητικού - σπουδαστικού κινήματος. Αντανακλούν με το δικό τους τρόπο το επίπεδο ανάπτυξής του, την πολιτικοποίησή του, τις δυναμικές τάσεις που αναπτύσσονται στο εσωτερικό του. Εχουν ευρύτερο πολιτικό ενδιαφέρον. Από τη μια καταδείχνουν τη δυνατότητα (και την αποτελεσματικότητα) της αστικής τάξης να σπέρνει αυταπάτες και να συγκρατεί - υπονομεύει την ανάπτυξη του φοιτητικού - σπουδαστικού κινήματος. Από την άλλη όμως καταδείχνουν και τη δυνατότητα του ΚΚΕ και της ΚΝΕ να ξεσκεπάζουν την αστική προπαγάνδα, να συσπειρώνουν ευρύτερες δυνάμεις με τη γραμμή της αντιιμπεριαλιστικής - αντιμονοπωλιακής σύγκρουσης, να ωριμάζουν την πολιτική συνείδηση της νεολαίας και να οδηγούν το κίνημα της νεολαίας στο πλευρό του λαϊκού κινήματος, σε άνοδο.

Οσοι έχουν ασχοληθεί, έστω και επιφανειακά, με την κατάσταση στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ δε θα δυσκολευτούν να διαπιστώσουν ότι φέτος το κλίμα των συζητήσεων είναι εμφανώς πιο πολιτικοποιημένο. Οτι η Πανσπουδαστική θα είναι αναμφισβήτητα η παράταξη που θα σημειώσει τη μεγαλύτερη άνοδο σε ψήφους και σε ποσοστό. Ηδη, δυο μόλις μέρες πριν τις εκλογές στα ΑΕΙ έχει αυξηθεί κατά 50% ο αριθμός των φοιτητών που είναι υποψήφιοι στα ψηφοδέλτιά της, ενώ στα ΤΕΙ ο αριθμός αυτός είναι διπλάσιος σε σχέση με πέρσι.

Κουβεντιάζοντας καθημερινά με χιλιάδες φοιτητές και σπουδαστές τα μέλη της ΚΝΕ και της ΠΚΣ, διαπιστώσαμε ότι κάτι καινούριο γεννιέται. Οι μεγαλειώδεις φετινές μαθητικές κινητοποιήσεις και ο πόλεμος που έχει κηρύξει το ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία ταρακουνούν τις συνειδήσεις. Το αντιεκπαιδευτικό τερατούργημα, η ζοφερή προοπτική της εργασιακής ανασφάλειας και εκμετάλλευσης προβληματίζει και οργίζει τους φοιτητές και σπουδαστές. Οι θέσεις μας, για τον ταξικό χαρακτήρα της κυρίαρχης πολιτικής για τον πόλεμο, για την ανάγκη ανάπτυξης της λαϊκής πάλης κερδίζουν έδαφος. Δοκιμαστήκαμε στην πράξη τόσο εμείς, όσο και οι άλλες παρατάξεις. Με τη στάση που κρατήσαμε απέναντι στους νόμους και την πολιτική της κυβέρνησης. Με τη στάση που κρατήσαμε απέναντι στο μαθητικό κίνημα. Με τη στάση που κρατήσαμε απέναντι στην ανάγκη ανάπτυξης των φοιτητικών - σπουδαστικών αγώνων. Με τη στάση που κρατήσαμε απέναντι στον πόλεμο. Με τη στάση που κρατήσαμε απέναντι στην ανάγκη ανάπτυξης αντιιμπεριαλιστικών - αντιπολεμικών αγώνων στα ΑΕΙ και ΤΕΙ. Με τη στάση που κρατήσαμε απέναντι στους αγώνες που ξέσπασαν στα υπόλοιπα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας.

Η όσο το δυνατό μεγαλύτερη ισχυροποίηση της Πανσπουδαστικής είναι καταλύτης, θα είναι καταλύτης για την παραπέρα ανάπτυξη του φοιτητικού - σπουδαστικού κινήματος. Θα σηματοδοτήσει μια μεγαλύτερη στροφή συσπείρωσης στους συλλόγους και ανάπτυξης των αγώνων. Ηδη μετράμε βήματα. Οι συχνές γενικές συνελεύσεις και η προσπάθεια να γίνεται πολιτική κουβέντα πάνω σε πλαίσια. Η τακτική συνεδρίαση των ΔΣ. Η πίεση που νιώθουν οι άλλες παρατάξεις για να πραγματοποιηθούν τα Πανσπουδαστικά συνέδρια σε ΕΦΕΕ και ΕΣΕΕ, το συνέδριο της ΦΕΑΠΘ κ. ά. Οι αντιιμπεριαλιστικές - αντιπολεμικές κινητοποιήσεις σε ΑΕΙ και ΤΕΙ που πραγματοποιήθηκαν πάλι φέτος μετά από πάρα πολλά χρόνια. Ολα αυτά τα παραδείγματα ανάκαμψης στο φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα δεν είναι τυχαίο ότι συμβαδίζουν με τη σταδιακή άνοδο της Πανσπουδαστικής και με την καλύτερη και πιο οργανωμένη δράση της.

Η ισχυροποίηση της Πανσπουδαστικής θα σηματοδοτήσει την παραπέρα στροφή προς τα "αριστερά" στις συνειδήσεις των φοιτητών και σπουδαστών. Η ισχυροποίηση της Πανσπουδαστικής θα δώσει ξεκάθαρο μήνυμα ότι οι λογικές των πλαστών μονόδρομων της ΟΝΕ, της συμμετοχής της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς τυχοδιωκτισμούς ξεφτίζουν στις συνειδήσεις των νέων. Οτι η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ για τη συγκρότηση ενός πλατιού, ρωμαλέου, πατριωτικού αντιιμπεριαλιστικού και αντιμονοπωλιακού μετώπου μπορεί να κερδίσει τη νεολαία, μπορεί να δώσει ελπίδα στον ελληνικό λαό.

Δυο μέρες συνεπώς πριν ανοίξουν οι κάλπες των φοιτητικών και σπουδαστικών εκλογών, έχοντας τη σιγουριά και την αυτοπεποίθηση που μας δίνουν οι ίδιοι οι φοιτητές και σπουδαστές, αυτό που θα μετρήσουμε, είναι το πόσο πλατιά θα φτάσει το μήνυμά μας, πόσο μεγάλο θα είναι το χαστούκι που θα δώσουν οι φοιτητές και σπουδαστές στην κυρίαρχη πολιτική. Αυτές τις μέρες είδαμε ότι μπορούμε να ξεπερνάμε στόχους, ακόμα και φιλόδοξους. Οι δυνατότητές μαςμ όμως, ειδικά αυτή την περίοδο δεν έχουν οροφή. Μπορούμε ακόμα περισσότερα και σε αυτό το στόχο τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ και της Πανσπουδαστικής πρέπει να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό.

Παναγιώτης ΠΑΛΑΒΟΣ,

Μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ

Η ισχυροποίηση της Πανσπουδαστικής θα σηματοδοτήσει την παραπέρα στροφή προς τα "αριστερά" στις συνειδήσεις των φοιτητών και σπουδαστών. Η ισχυροποίηση της Πανσπουδαστικής θα δώσει ξεκάθαρο μήνυμα ότι οι λογικές των πλαστών μονόδρομων της ΟΝΕ, της συμμετοχής της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς τυχοδιωκτισμούς ξεφτίζουν στις συνειδήσεις των νέων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αποτέλεσμα με δυναμική για την ενίσχυση του συλλογικού αγώνα(2016-05-20 00:00:00.0)
Ανάγκη η Πανσπουδαστική αντεπίθεση(2004-05-11 00:00:00.0)
Η ενίσχυση της ΠΚΣ, εγγύηση νέων αγώνων(2001-03-30 00:00:00.0)
H ΠΚΣ πόλος συσπείρωσης για την αντεπίθεση του κινήματος(2000-05-23 00:00:00.0)
Μαζί στους αγώνες(2000-05-13 00:00:00.0)
Μόνο μια επιλογή: ΠΚΣ(1999-04-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ