Τρίτη 27 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
Συνεχιζόμενες διαδηλώσεις εναντίον των βομβαρδισμών

Τόσο το Σαββατοκύριακο, όσο και χτες οι διαδηλώσεις εναντίον των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία συνεχίστηκαν. Το κύριο σύνθημα είναι "Σταματήστε το έγκλημα εναντίον των λαών της Γιουγκοσλαβίας".

Ηταν στη Σόφια, την πρωτεύουσα της Βουλγαρίας, το Σαββατοκύριακο δεκάδες χιλιάδες που αγνόησαν τη βροχή. Μαζί τους, Βούλγαροι διανοούμενοι, που έσπασαν τη σιωπή τους και μετείχαν στην εκδήλωση διαμαρτυρίας. Στο μουσικό μέρος κυριάρχησαν δυο κορυφαίοι Σέρβοι τραγουδιστές, η Βέσνα Ζμιγιανάτς και ο Μιροσλάβ Ιλιτς. Από τα συνθήματα κυριάρχησε το "Εξω το ΝΑΤΟ" και κρατούσαν πανό που έγραφαν "ΝΑΤΟ ίσον Δολοφόνοι" και "Γιάνκις! Οι Σλάβοι δεν είναι ανυπεράσπιστοι Ινδιάνοι". Το πλήθος διαμαρτυρήθηκε και για το ενδεχόμενο να ανοίξει η Βουλγαρία τον εναέριο χώρο της στα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ για να επιτίθενται στη Γιουγκοσλαβία.

Ηταν στην Ιταλία, σε δεκάδες πόλεις που φιλοξενούν βάσεις του ΝΑΤΟ απ' όπου απογειώνονται τα υπερσύγχρονα εργαλεία του θανάτου, απαιτώντας να σταματήσουν. Στη βάση της Ιστράνα, την οποία χρησιμοποιούν τα γαλλικά αεροσκάφη της Συμμαχίας, το πλήθος έσπασε την περίφραξη του αεροδρομίου και προσπάθησε να εισχωρήσει στο εσωτερικό του, αλλά εκεί η φρουρά του αεροδρομίου τούς απώθησε χρησιμοποιώντας και δακρυγόνα. Ενας από τους διαδηλωτές που κατόρθωσε να φθάσει στην πίστα του αεροδρομίου, άνοιξε ένα πανό που έγραφε "Σταματήστε τους βομβαρδισμούς".

Ηταν πάλι έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ, στο Λονδίνο. Ηταν στο Μάντσεστερ, χιλιάδες Βρετανοί πολίτες που μάλλον δεν εμπιστεύονται και πολύ τον Τόνι Μπλερ. Ηταν στο Τορόντο και το Βανκούβερ, απαιτώντας "χρήματα για τρόφιμα, όχι για βόμβες". Ηταν στο Μίτσιγκαν, έξω από το Γκραντ Ράπιντς. Ηταν στην Ουάσιγκτον, έξω από το Λευκό Οίκο, κι έξω από τα γυαλιστερά κτίρια που φιλοξενούσαν τους ηγέτες των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ.

Και θα συνεχίζουν να βρίσκονται εκεί, θα συνεχίσουν να διαδηλώνουν, όσο κι αν τις φωνές τους προσπαθούν να τις φιμώσουν. Την Τετάρτη (28/4), στο Μπέρκλεϊ, οι φοιτητές ετοιμάζουν μαζική διαδήλωση. Στη Νέα Υόρκη, ετοιμάζονται για νέες κινητοποιήσεις. Το ίδιο και σε δεκάδες άλλες πόλεις σε ολόκληρο τον κόσμο. Οσο διαρκεί ο ακήρυχτος αυτός πόλεμος, τόσο το κίνημα εναντίον του διευρύνεται.

Την 5η Ιουνίου αναμένεται η κορύφωση των κινητοποιήσεων στις ΗΠΑ: Θα πραγματοποιηθεί παναμερικανική πορεία και διαδήλωση στο Πεντάγωνο...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ