- ΜΟΣΧΑ. - Τις προθέσεις της Μόσχας σε σχέση με την εφαρμογή του πετρελαϊκού εμπάργκο κατά της Γιουγκοσλαβίας βολιδοσκοπεί ο Στρόουμπ Τάλμποτ (ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών και ειδικός... - 1999-04-27 00:00:00.0"/> - ΜΟΣΧΑ. - Τις προθέσεις της Μόσχας σε σχέση με την εφαρμογή του πετρελαϊκού εμπάργκο κατά της Γιουγκοσλαβίας βολιδοσκοπεί ο Στρόουμπ Τάλμποτ (ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών και ειδικός... - 1999-04-27 00:00:00.0" /> Πώς θα αντιδράσει τελικώς η Μόσχα; | ΔΙΕΘΝΗ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΑΤΟΪΚΟ ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ
Πώς θα αντιδράσει τελικώς η Μόσχα;
  • Τις προθέσεις της Μόσχας διερευνά σήμερα ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, Στρόουμπ Τάλμποτ, στη διάρκεια συναντήσεών του με τον Ιγκόρ Ιβάνοφ και τον Βίκτορ Τσερνομίρντιν
  • Η στάση της Μόσχας φαίνεται συγκεχυμένη, με τον Ιβάνοφ να ξεκαθαρίζει πως "η Ρωσία δε δεσμεύεται από το ΝΑΤΟικό εμπάργκο" και τον Τσερνομίρντιν να κάνει λόγο "για παράγοντες Χ" και "αντιδράσεις ανάλογα με την περίσταση και περίπτωση"...

ΜΟΣΧΑ. -

Τις προθέσεις της Μόσχας σε σχέση με την εφαρμογή του πετρελαϊκού εμπάργκο κατά της Γιουγκοσλαβίας βολιδοσκοπεί ο Στρόουμπ Τάλμποτ (ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών και ειδικός απεσταλμένος της κυβέρνησης Κλίντον), που επισκέπτεται τη Ρωσία. Την ίδια ώρα, Ρώσοι αξιωματούχοι προσπαθούσαν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις που έστεφαν με ενδεχόμενη αποτυχία τη σύντομη επίσκεψη του Αμερικανού υφυπουργού στη Μόσχα. Ισως, λόγω των χτεσινών δηλώσεων του Ιγκόρ Ιβάνοφ, που ξεκαθάριζε πως "το ΝΑΤΟικό πετρελαϊκό εμπάργκο δε δεσμεύει τη Μόσχα"...

Ο Τάλμποτ, που απέφυγε επιμελώς να κάνει δημοσίως οποιαδήποτε δήλωση, πρόκειται να συναντηθεί σήμερα με τον Βίκτορ Τσερνομίρντιν (ειδικό απεσταλμένο του Προέδρου Γιέλτσιν) και τον υπουργό Εξωτερικών, Ιγκόρ Ιβάνοφ. Δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν πως μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν είναι και τα αποτελέσματα των επαφών του Τσερνομίρντιν με τον Γιουγκοσλάβο Πρόεδρο Μιλόσεβιτς την περασμένη βδομάδα στο Βελιγράδι.

Πάντως, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωνε πριν την επίσκεψη Τάλμποτ πως "δεν προβλέπεται άμεσα εξεύρεση πολιτικής λύσης στο θέμα του Κοσσυφοπεδίου". "Δε θέλουμε να βιάσουμε τα πράγματα. Η δική μας στάση μας αφήνει ευρύτερα περιθώρια, ενώ τα μέλη του ΝΑΤΟ σκέφτονται μόνο με όρους κλιμάκωσης των επιδρομών", δήλωσε ο Σεργκέι Πρικχόντκο, εκπρόσωπος της ρωσικής κυβέρνησης.

Ωστόσο, περισσότερο σαφείς ήταν οι χτεσινές δηλώσεις του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Ιγκορ Ιβάνοφ, που τόνισε (σύμφωνα με το "ΙΝΤΕΡΦΑΞ") πως το εμπάργκο πετρελαίου ΝΑΤΟ και ΕΕ κατά της Γιουγκοσλαβίας και ένας ενδεχόμενος ναυτικός αποκλεισμός "δεν έχουν νομική ισχύ για τη Ρωσία ούτε για άλλες χώρες, πλην των 19 χωρών - μελών του Βορειοατλαντικού Συμφώνου".

Ο Ιβάνοφ, με αφορμή της Συνόδου του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, υπογράμμισε πως για να επιβληθεί πετρελαϊκό εμπάργκο εναντίον μιας χώρας απαιτείται απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός, Γεβγκένι Πριμακόφ, αναφερόμενος στη στάση που θα κρατήσει η Μόσχα απέναντι σε ναυτικό αποκλεισμό του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας, είπε: "Είναι ένα πρόβλημα με πολλούς αγνώστους Χ. Θα εξαρτηθεί από το για ποιο πλοίο πρόκειται, αλλά και από τις ενέργειες του ΝΑΤΟ... Οπως και να έχει, εμείς θα ενεργήσουμε λαμβάνοντας υπόψη μας τις περιστάσεις".

Πώς θα εφαρμόσει το ΝΑΤΟ το εμπάργκο;

Δεν είναι ιδιαίτερα συγκεκριμένα τα σχέδια του ΝΑΤΟ σε σχέση με τους τρόπους επιβολής του πετρελαϊκού εμπάργκο ή ακόμη και του ναυτικού αποκλεισμού της Γιουγκοσλαβίας.

Σύμφωνα με προχτεσινή συνέντευξη της Μαντλίν Ολμπράιτ, οι διοικητές του ΝΑΤΟ αναζητούν τρόπους για την αποτροπή μιας αναμέτρησης με τη Ρωσία, στις προσπάθειες επιβολής και εφαρμογής εμπάργκο πετρελαίου κατά της Γιουγκοσλαβίας. Η υπουργός μιλώντας στο BBC τόνισε: "Ολοι αποφύγαμε να εμπλακούμε σε μία αναμέτρηση με τους Ρώσους". Πρόσθεσε δε ότι η "Ρώσοι έχουν καταστήσει σαφές πως δεν πρόκειται να εμπλακούν στρατιωτικά στο πλευρό των Σέρβων", αλλά και ότι οι διοικητές του ΝΑΤΟ "αναζητούν τρόπους" για αποφυγή μελλοντικής αντιπαράθεσης. Στη συνέχεια, η Ολμπράιτ εξέφρασε την πεποίθηση πως αυξάνεται το άγχος της Μόσχας σχετικά με την άρνηση του Μιλόσεβιτς να αποδεχτεί στο Κοσσυφοπέδιο την παρουσία ξένων στρατιωτικών δυνάμεων.

Εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Αμυνας, μιλώντας την Κυριακή σε δημοσιογράφους στο Λονδίνο, είπε πως το ΝΑΤΟ έχει ήδη καταστρέψει το 70% των αποθεμάτων πετρελαίου στη Γιουγκοσλαβία. Ωστόσο, η Ρωσία και η Λιβύη θεωρούνται από τις κυριότερες χώρες που εφοδιάζουν με πετρέλαιο τη Γιουγκοσλαβία.

Το ίδιο 24ωρο, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Χαβιέρ Σολάνα, είχε τονίσει πως ένας ναυτικός αποκλεισμός της Γιουγκοσλαβίας για την επιβολή πετρελαϊκού εμπάργκο κατά του Βελιγραδίου θα εφαρμοστεί "απ' όλον τον κόσμο" συγκαταλέγοντας εσπευσμένα σ' αυτόν και τη Ρωσία.

Αντίθετα, χτες, ΝΑΤΟικός στρατηγός υποστήριξε πως το ΝΑΤΟ δε θα προσφύγει στη χρήση βίας για να σταματήσει τα πλοία που μεταφέρουν πετρέλαιο με κατεύθυνση τη Γιουγκοσλαβία.

"Το καθεστώς της έρευνας και της επίσκεψης δε μας δίνει το δικαίωμα να εξαναγκάσουμε κάποιον να αλλάξει πορεία πλεύσης, δεν μπορούμε λοιπόν να σταματήσουμε ένα εμπορικό σκάφος με τη χρήση βίας", δήλωσε ο Γερμανός στρατηγός Κλάους Νάουμαν, πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ.

Επιφυλάξεις Σιράκ για αναχαιτίσεις πλοίων

Τις επιφυλάξεις του Παρισιού για τη ΝΑΤΟική πρόταση ελέγχου των δεξαμενόπλοιων που πλέουν στην Αδριατική και θεωρούνται πως ενδέχεται να μεταφέρουν πετρέλαιο στη Γιουγκοσλαβία εξέφρασε ο Γάλλος Πρόεδρος Ζακ Σιράκ.

Κατά τον Σιράκ, το πρόβλημα έγκειται κυρίως στο τι θα πράξουν τα πολεμικά πλοία του ΝΑΤΟ σε περίπτωση που κάποιο δεξαμενόπλοιο αρνηθεί να υποβληθεί σε έλεγχο. "Αν το πλοίο δε σταματήσει, τότε θα πρέπει να το αναχαιτίσουμε. Ωστόσο με βάση το διεθνές δίκαιο κάτι τέτοιο αποτελεί πολεμική ενέργεια. Αυτό εγείρει ορισμένα προβλήματα και για αυτό είπαμε ότι πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, όσον αφορά αυτό το ζήτημα και να μελετήσουμε όλες τις πλευρές πριν λάβουμε μια τελική απόφαση" κατέληξε ο Σιράκ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ