Τρίτη 27 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΞΑΝΘΗ
Να κλείσει το πρακτορείο του ΝΑΤΟ

Διαδηλωτές από την Καβάλα, την Ξάνθη, την Κομοτηνή, τον Εβρο και τη Δράμα περικύκλωσαν το πρωί της Κυριακής τις εγκαταστάσεις της "Φωνής της Αμερικής", στο Εράσμιο της Ξάνθης

Να κλείσει η βάση εκπομπής της βρώμικης προπαγάνδας των Αμερικανών ιμπεριαλιστών στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, απαίτησε ο αγωνιζόμενος λαός της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, περικυκλώνοντας το πρωί της Κυριακής τις εγκαταστάσεις της "Φωνής της Αμερικής", στο Εράσμιο της Ξάνθης.

Το μήνυμα αντίστασης και πάλης ενάντια στους ιμπεριαλιστές που ματώνουν τα Βαλκάνια μεταφέρθηκε και μέσα στην πόλη της Ξάνθης, με τη μαχητική πορεία που ακολούθησε, ξεσηκώνοντας το κέντρο της πόλης.

Στο σάλπισμα των αντιπολεμικών και φιλειρηνικών επιτροπών της περιοχής, ανταποκρίθηκε μαζικά η νεολαία και ο εργαζόμενος λαός, από την Καβάλα, τη Δράμα, την Κομοτηνή, τον Εβρο και την Ξάνθη. Νέοι και μεγαλύτεροι, ακόμη και μικρά παιδιά χρωμάτισαν την εκδήλωση, ο καθένας με το δικό του τρόπο. Με μια φωνή όμως διαδήλωσαν πως "Ελληνες και Σέρβοι, Τούρκοι κι Αλβανοί ενάντια στον πόλεμο θα είμαστε μαζί" και κάλεσαν την κυβέρνηση να απεμπλακεί από τον πόλεμο, βροντοφωνάζοντας πως "εχθρός τους δεν είναι ο σερβικός λαός, ήταν και θα είναι ο ιμπεριαλισμός".

Ισχυρότατη αστυνομική δύναμη κινητοποιήθηκε για να διαφυλάξει το χώρο μέσα από τον οποίο καθημερινά, μέσω των μεσαίων και βραχέων κυμάτων της ραδιοφωνίας, οι ΑμερικανοΝΑΤΟικοί ιμπεριαλιστές ασκούν τη βρώμικη προπαγάνδα τους σε βάρος των λαών της Βαλκανικής και αυτή την περίοδο ιδιαίτερα εναντίον της Γιουγκοσλαβίας. Μια τεράστια έκταση, η υποδομή της οποίας μαρτυρά ότι δεν πρόκειται απλά για ένα ραδιοφωνικό σταθμό, αλλά για κατασκοπευτική βάση των Αμερικανών που λειτουργεί με τη σύμφωνη γνώμη της ελληνικής κυβέρνησης.

Προχτές αποδείχτηκε για μία ακόμη φορά πως όσο δυναμώνει η αντίσταση του λαού και το αντιπολεμικό κίνημα απλώνει τα φτερά του απ' άκρη σε άκρη σε όλη την Ελλάδα, τόσο αγριεύουν τα ξένα αφεντικά και οι ντόπιοι υποτακτικοί τους. Η Αστυνομία περικύκλωσε μέσα κι έξω τις εγκαταστάσεις. Πάνοπλοι οι περίπου 200 άνδρες των ΜΑΤ και της Αστυνομίας, ήταν έτοιμοι να δράσουν στην πρώτη εντολή του επικεφαλής των δυνάμεων και του εισαγγελέα. Ελληνες αστυνομικοί επιχείρησαν να εμποδίσουν την προσπάθεια των διαδηλωτών να τοποθετήσουν την ελληνική σημαία στην πύλη. Να εμποδίσουν ακόμη και την ανάρτηση πανό πάνω στη συρματοπλεγμένη περίφραξη.

Το πείσμα όμως και η αποφασιστικότητα, όσων υπερασπίζονται το δίκιο, αποδείχτηκε πιο δυνατό. Η ελληνική σημαία υψώθηκε στο χώρο, τα πανό καταγγελίας αναρτήθηκαν και μια τεράστια ανθρώπινη αλυσίδα περικύκλωσε για μισή ώρα την αμερικανική βάση και διαδήλωσε την κατηγορηματική αντίθεση του λαού στο νέο δόγμα του ΝΑΤΟ, καίγοντας την "τούρτα γενεθλίων", για τα 50χρονα της δολοφονικής συμμαχίας, που ετοίμασε η Επιτροπή Ειρήνης Ξάνθης.

Στη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική εκδήλωση μίλησε εκπρόσωπος των αντιπολεμικών επιτροπών, ενώ αντιπροσωπεία της οργανωτικής επιτροπής θυροκόλλησε ψήφισμα με το οποίο απαιτείται να κλείσει η "Φωνή της Αμερικής", να επιστρέψει αμέσως το "Α/Τ Θεμιστοκλής" που βρίσκεται στην Αδριατική κάτω από τις διαταγές του ΝΑΤΟ. Κανένας Ελληνας φαντάρος έξω από τα σύνορα. Καμία διευκόλυνση των ΝΑΤΟικών δυνάμεων από τη χώρα μας. Να φύγει το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να κλείσει η «Φωνή της Αμερικής» (2003-05-20 00:00:00.0)
Περικυκλώνουν τη «Φωνή της Αμερικής» (2003-05-18 00:00:00.0)
Σε ανθρώπινο κλοιό η «Φωνή της Αμερικής» (2003-05-17 00:00:00.0)
Περικυκλώνουν τη «Φωνή της Αμερικής» (2003-05-11 00:00:00.0)
Αντιπολεμικό φράγμα στη "Φωνή της Αμερικής" (1999-04-23 00:00:00.0)
Επίθεση ειρήνης στις βάσεις της νέας τάξης (1997-05-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org