Παρασκευή 23 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η Ελλάδα έχει εμπλακεί στον πόλεμο

Συνέντευξη Τύπου του Ν. Κωνσταντόπουλου

Η Ελλάδα πρέπει με σαφήνεια να ταχθεί κατά των χερσαίων επιχειρήσεων. Δεν πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να επιτρέψει διάβαση από τα εδάφη τα ελληνικά των δυνάμεων που θα χρησιμοποιηθούν στη χερσαία επέμβαση. Τα παραπάνω τόνισε, χτες, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλος, με αφορμή έκτακτη Ευρωπαϊκή Διάσκεψη που οργανώνει ο ΣΥΝ σήμερα και αύριο στην Αθήνα και αντιπολεμική μαραθώνια πορεία μεθαύριο.

Αφού ανέφερε ότι βήμα βήμα προχωράει ο πόλεμος σε ολοκληρωτική εμπλοκή, σε ολοκληρωτική καταστροφή και η Ελλάδα έχει εμπλακεί πλέον ευθέως και πως ο πόλεμος αυτός θέτει ευθέως θέμα συνόρων για τα Βαλκάνια" επέκρινε την ελληνική κυβέρνηση ότι "κακώς υπαναχώρησε και ψήφισε υπέρ του πετρελαϊκού εμπάργκο. Η απόφαση για ναυτικό εμπάργκο, είπε, επεκτείνει τις πολεμικές επιχειρήσεις και στη θάλασσα μετά τις αεροπορικές επιδρομές και την προετοιμασία για χερσαίες επιχειρήσεις". Επισήμανε, ακόμα ότι η κυβέρνηση "επί της ουσίας δε λέει ότι έχει ζητηθεί και έχει απαιτηθεί η διέλευση. Και, επίσης, δε λέει, ότι σε μεγάλο βαθμό η διέλευση χερσαίων στρατευμάτων πραγματοποιείται".

"Γι' αυτό κι εμείς, ανακοίνωσε ο Ν. Κωνσταντόπουλος, θα επιδιώξουμε συναντήσεις με όλα τα κόμματα, θα συζητήσουμε όλα τα προβλήματα που θέτει ο πόλεμος. Θα ζητήσουμε τη συμφωνία όλων σε ένα κείμενο τεσσάρων σημείων προκειμένου να υποχρεωθεί η κυβέρνηση να αποσαφηνίσει τη θέση της:

Πρώτον, η Ελλάδα είναι αντίθετη στη συνέχιση του πολέμου και στην επέμβαση χερσαίων δυνάμεων του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία. Δεύτερον, η Ελλάδα δε θα παράσχει διευκολύνσεις για την πραγματοποίηση μιας τέτοιας επέμβασης. Τρίτον, για τη διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής. Αυτή την κρίσιμη ώρα απαιτείται σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών και θεσμοί άσκησης εξωτερικής πολιτικής, όπως το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής. Και τέταρτον, η απόφαση για την παροχή διευκολύνσεων στο ΝΑΤΟ προκειμένου να υλοποιηθεί η χερσαία επέμβαση, πρέπει να ληφθεί από τη Βουλή... Είναι μείζον πολιτικό θέμα και επ' αυτού πρέπει να αποφασίσει η Βουλή".

Τέλος, ο πρόεδρος του ΣΥΝ είπε ότι "η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να μην εγκρίνει κάθε σχετική πρόταση για το νέο ρόλο του ΝΑΤΟ...".


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ