Πέμπτη 22 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
"Αποτελεσματικότερες" οι επιδρομές, διαπιστώνει το ΝΑΤΟ

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. -

"Η ενίσχυση των βομβαρδιστικών αρχίζει πραγματικά να επιφέρει αποτελέσματα. Ο αριθμός των στόχων που χτυπάμε τώρα, ακόμη και με δυσμενείς καιρικές συνθήκες, είναι ο διπλάσιος σε σύγκριση με το διάστημα των δύο πρώτων βδομάδων"... Με αυτές τις φράσεις ο ΝΑΤΟικός εκπρόσωπος Τζέιμι Σι άρχισε τη χτεσινή "ενημέρωση" των διαπιστευμένων δημοσιογράφων, για να τονίσει στη συνέχεια πως βοήθεια και υποστήριξη των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στην Αλβανία παρέχουν τώρα και "μία σειρά μη - ΝΑΤΟικών χωρών, όπως η Αυστρία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Ρουμανία, η Σλοβενία και η Σλοβακία".

Εννοείται πως ένα μέρος των δηλώσεών του αναφέρθηκε με - τη συνήθη κυνικότητα - στο βομβαρδισμό του 23όροφου κτιρίου που στέγαζε τα γραφεία του κυβερνώντος γιουγκοσλαβικού κόμματος στο Νέο Βελιγράδι. Το νόημα αυτού του βομβαρδισμού κατά τον Σι, ήταν διπλό και συμβολικό: Αφ' ενός καταφέρθηκε χτύπημα στην "προπαγανδιστική μηχανή του Μιλόσεβιτς", αφ' ετέρου "υπενθυμίστηκε" με το γεγονός αυτό, στον Γιουγκοσλάβο Πρόεδρο πως "δεν υπάρχει άσυλο"."Η έδρα του Σερβικού Σοσιαλιστικού Κόμματος ήταν για το ΝΑΤΟ στόχος ζωτικού ενδιαφέροντος, καθώς το κόμμα αυτό χρησιμοποιείται ως μηχανισμός προπαγάνδας. Ο στόχος μας δεν είναι ο Μιλόσεβιτς αλλά οι δομές εξουσίας που τον κάνουν αυτό που είναι"... είπε συγκεκριμένα ο ΝΑΤΟικός εκπρόσωπος. Χαρακτήρισε μάλιστα "ενθαρρυντικές" τις προχτεσινές δηλώσεις του αντιπροέδρου της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης, Βουκ Ντράσκοβιτς σε σχέση με τη διεξαγωγή έρευνας για εγκλήματα πολέμου μόλις τελειώσει ο πόλεμος αλλά και την αναφορά του Ντράσκοβιτς πως "η σερβική τηλεόραση κρύβει την αλήθεια για τα αποτελέσματα των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ".

Υποστήριξε πως οι γιουγκοσλαβικές δυνάμεις βομβαρδίζουν τον "Απελευθερωτικό Στρατό του Κοσσόβου" δυτικά της πόλης Πετς, όπου βρίσκονται περίπου 15.000 εκτοπισμένοι Αλβανοί της ίδιας περιοχής. Πρόσθεσε πως Αλβανοί γιατροί στο Κόσσοβο "έγιναν στόχος των σερβικών δυνάμεων" ότι "δεν παρέχεται πλέον ιατρική φροντίδα στους Αλβανούς της επαρχίας αυτής" και ότι εκεί παραμένουν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι, από τους οποίους "πάρα πολύ μεγάλο μέρος υφίσταται απάνθρωπη μεταχείριση".

Τέλος, ο Σι δεν παρέλειψε να ανακοινώσει την προγραμματισμένη για το πρωί της Κυριακής διάσκεψη κορυφής των αρχηγών κρατών των 19 χωρών του ΝΑΤΟ και επτά γειτονικών με τη Γιουγκοσλαβία χωρών, λέγοντας πως θα γίνει στο περιθώριο της συνόδου κορυφής μετά από πρόταση του Γάλλου Προέδρου Ζακ Σιράκ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ