Τρίτη 20 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εριξαν φως στο σκοτάδι

Η ΝΑΤΟική εισβολή στη Γιουγκοσλαβία και οι τραγικές μέρες που περνάει ο γειτονικός λαός, φόρτισαν την ατμόσφαιρα χτες το μεσημέρι, στο "Σπίτι του Βιβλίου", όπου πραγματοποιήθηκε συνέντευξη Τύπου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εκδοτών - Βιβλιοπωλών,ενόψει της τιμητικής εκδήλωσης, που διοργανώνει για 12 εκδότες και βιβλιοπώλες. "Το Κόσσοβο έχει περάσει στην ιστορική διαδρομή ως γιουγκοσλαβικό έδαφος", είπε ο ΓΓ της ΠΟΕΒ, Στ. Βασιλόπουλος, σημειώνοντας: "φτάσαμε εδώ εξαιτίας των συμμάχων και των εταίρων". Ο ίδιος ανέφερε πως στο "παρελθόν ο γιουγκοσλαβικός λαός έγραψε πολλές σελίδες, τις οποίες αφιέρωσε στο Κόσσοβο" για ν' ακολουθήσει η απαγγελία του "Θρήνου της Μάνας Γιούγκοβιτς",σέρβικο δημοτικό τραγούδι, το οποίο έχει μεταφράσει στα ελληνικά ο Αρης Δικταίος.

Οσον αφορά στη μεγάλη εκδήλωση της ΠΟΕΒ, την Πέμπτη (7μμ), στην Παλαιά Βουλή (Σταδίου 13), όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Γ. Δαρδανός, "είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε γι' αυτούς που άνοιξαν τις χαραμάδες για να περάσει το φως". Κατά τη διάρκεια της τελετής, θ' απονεμηθούν τιμητικά διπλώματα και μετάλλια σε 12 εκδότες και βιβλιοπώλες, με αγωνιστική ιστορία και τεράστια συμβολή στη διάδοση του βιβλίου. Θα τιμηθούν οι: Βασίλης Κάιλας, Νότης Καραβίας, Νικόλαος Μακρυγιάννης, Ελλη Μητροπούλου, Μανώλης Μπαρμπουνάκης, Δημήτρης Παπαδήμας, Δημοσθένης Πετρούτσος, Γιώργος Ραγιάς, Παναγιώτης Ραγιάς, Λάμπης Ράππας, Δημήτρης Σφετούδης και Δημήτρης Φυλακτός.

Σημειώνοντας ότι με προτροπή της ΠΟΕΒ, η απονομή των βραβείων θεσμοθετήθηκε από το ΥΠΠΟ (Ν.2557/'97), ο Γ. Δαρδανός ανέφερε πως η απονομή θα πραγματοποιείται κάθε χρόνο, σημειώνοντας: "οι συνάδελφοι που πρέπει να τιμηθούν είναι πολλοί". "Σε χρόνια δύσκολα, είπε, υπήρξαν πρωτοπόροι στους αγώνες για κοινωνική δικαιοσύνη. Αν και διώχτηκαν από τις αρχές (πολλοί παραδόθηκαν στους Γερμανούς κατακτητές) ξεκίνησαν να διαδώσουν το βιβλίο. Εφτιαξαν τα καλύτερα βιβλία και είναι για μας παράδειγμα. Η απονομή τιμητικών διπλωμάτων και μεταλλίων από την ΠΟΕΒ είναι μια ηθική αναγνώριση της προσφοράς τους".

"Το νεοελληνικό πνευματικό γίγνεσθαι", είπε ο Στ. Βασιλόπουλος, "οφείλεται στους πρωτεργάτες, που με κίνδυνο ακόμη και τη σωματική τους ακεραιότητα, κράτησαν το βάρος ενός Ηράκλειου έργου. Σε αυτούς τους ανθρώπους, που είχαν αγωνιστεί κατά της Μεταξικής δικτατορίας και είχαν πάρει μέρος στην Αντίσταση, οφείλεται ό,τι λαμπρό δημιουργήθηκε μεταπολεμικά στο χώρο του βιβλίου".

Η τελετή εντάσσεται στο πλαίσιο εκδηλώσεων της ΠΟΕΒ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23/4). Σήμερα, εξάλλου, στις 7μμ, στην ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 22) θα παρουσιαστεί το βιβλίο του προέδρου της ΠΟΕΒ Γιώργου Δαρδανού "Οταν η γάτα γλείφει τη λίμα".Πρόκειται για έκδοση με κείμενα που αφορούν γενικότερα το βιβλίο, το παρελθόν - παρόν - μέλλον των ελληνικών εκδοτικών οίκων και βιβλιοπωλείων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ