Κυριακή 18 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η ζήλια, ο καθρέφτης και ο πυρετός...

Του Θωμά σήμερα, ευχές σε όσους γιορτάζουν. Δεν ήταν άπιστος ο Θωμάς, εύπιστος δεν ήταν. Και πολύ καλά έκανε. Νέα η σελήνη, τριών ημερών μονάχα είναι, ο Απρίλης με την τρέλα του ξεπέρασε το μισό της ζωής του, ποιος ξέρει τι θα κάνει στο άλλο μισό. Σε λίγες μέρες, έχουμε να "γιορτάσουμε" τα πενηντάχρονα του ΝΑΤΟ. Του ναζιστικού ΝΑΤΟ, του παρανοϊκού ΝΑΤΟ, που θα έπρεπε να ντρέπεται και να κρύβεται και να αυτοκαταργείται. Αλλά, όταν δεν υπάρχει αιδώς, δεν υπάρχει λογική, ανθρωπιά, αισθητική, όταν δεν υπάρχει τίποτε εκτός από τη νοοτροπία του τσαμπουκά, την ψυχολογία του καβαλάρη - μακελάρη της Αγριας Δύσης, κάπου μέσα του βαθιά περιμένει όλα τα κακά. Οργίζεται και αγανακτεί φυσικά. Και καλά, τη λογική του γουέστερν τη γνωρίζουμε χάρη στο δικό τους σινεμά, αλλά η συμπεριφορά μερικών, όχι όλων, των Ευρωπαίων είναι που μας αφήνει άναυδους. Η πόλη του Φωτός, το Παρίσι, η αιώνια πόλη, η Ρώμη, είναι δυνατόν να συναινούν, να παραπληροφορούν, να συνεργούν, να δολοφονούν; Από τη συμπεριφορά του Βερολίνου, του Λονδίνου και της Μαδρίτης δεν πολυξαφνιαστήκαμε.. Αντε τώρα με όσα είδαν τα μάτια μας και άκουσαν τα αυτιά μας, ένα μήνα τώρα, άντε, λοιπόν, να έχεις διάθεση να γράψεις για ταινίες. Τι να γίνει;

Ενα ψυχολογικό αισθηματικό δράμα του 1961 του σκηνοθέτη του μήνα, του Ελία Καζάν θα παρουσιαστεί από τη ΝΕΤ στις 22.00 τη Δευτέρα.Ο Καζάν μελετά την επαρχία της Αμερικής, μέσα από συγκεκριμένες ιστορικές συνθήκες, που οδήγησαν στο οικονομικό κραχ του 1929. Το βραβευμένο με Οσκαρ σενάριο του Γουίλιαμ Ινγκ προβάλλει τη διαστροφή των πατρογονικών αξιών μέσα σε κλίμα καθυστερημένης πατριαρχίας και λατρείας του καπιταλιστικού ωφελιμισμού, ο οποίος τσακίζει τον αυθορμητισμό των νέων ανθρώπων. Με τους: Νάταλι Γουντ, Γουόρεν Μπίτι, Πατ Χινγκλ.

Την Τρίτη από την ΕΤ - 3 στις 21.00 θα παρουσιαστεί η ταινία του Ανρί Κλουζό "Σε ζηλεύω".Ο Ανρί Κλουζό είχε αρχίσει τα γυρίσματά της με την Ρόμι Σνάιντερ και τον Σερζ Ρεζιανί, όμως ο τελευταίος αρρώστησε και έτσι αναγκάστηκε να βρει άλλον ηθοποιό. Ο Ζαν Λουί Τρεντινιάν τελικά επιλέχτηκε για το ρόλο, αλλά έπαθε έμφραγμα... και έτσι τα γυρίσματα αναβλήθηκαν για τρεις δεκαετίες, με διαφορετικό καστ, φυσικά. Ενα όμορφο ζευγάρι που κινείται στο ειδυλλιακό τοπίο της Νότιας Γαλλίας δείχνουν τι σημαίνει απόλυτη ευτυχία. Μια στιγμή όμως, κάποια στιγμή μάλλον, η εικόνα ανατρέπεται από τη ζήλια και το καταστροφικό πάθος, που δίνουν την ευκαιρία στον σκηνοθέτη να δώσει τον ορισμό του ερωτικού θρίλερ.

Την Τετάρτη στις 22.00 θα προβληθεί από την ΕΤ - 3 το μεταφυσικό αυτοβιογραφικό έργο του Αντρέι Ταρκόφκσι. Ο σκηνοθέτης γεννήθηκε στα 1932 και αυτοβιογραφείται στο φιλμ με το δικό του τρόπο. Δηλαδή ποιητικά και υπερβατικά. Και γοητευτικά, θα προσθέταμε. Επίσης Θα ακουστούν ποιήματα του πατέρα του σκηνοθέτη Αρσένι Ταρκόφκσι και θα δούμε λυρικές εξαιρετικές εικόνες από τη χώρα της νοσταλγίας. Από τη Ρωσία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ