Κυριακή 18 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Θλιβερή επέτειος

Ενα επετειακό πρόγραμμα, μια ταινία - ντοκιμαντέρ του Τάκη Παπαγιαννίδη "Από τη στάχτη του Φοίνικα" θα παρουσιαστεί την Τετάρτη στις 20.15 από την ΕΤ - 1. Τριάντα δύο ολόκληρα χρόνια πέρασαν από εκείνη την παρανοϊκή μέρα, από εκείνον τον τρελό Απρίλη του 1967. Και μοιάζει σαν να πέρασαν αιώνες, εκατοντάδες αιώνες, από τότε από εκείνο το ξημέρωμα, που ο σκηνοθέτης Δήμος Θέος ξεκίνησε να συναντήσει τον βοηθό του Παντελή Βούλγαρη. Επρεπε και οι δυο να βρίσκονται νωρίς στο αεροδρόμιο, όπου θα τους περίμενε ο διευθυντής παραγωγής Θόδωρος Αγγελόπουλος, ο οποίος είχε προετοιμάσει και τις πιο μικρές λεπτομέρειες για να γυριστούν οι σκηνές της ταινίας "Κιέριον".Ομως, μια άλλη σκηνή γυριζόταν στους δρόμους της Αθήνας. Μια πολεμική, παράλογη σκηνή, με τανκς και στρατιώτες ενόπλους. Ποιο ήταν το όνομα της ταινίας, το μάθαμε αργότερα. Τα σχέδια ματαιώθηκαν, η "21η Απριλίου" ξυπνούσε σαν τέρας.

Ετσι, το φιλμ αυτό που θα γυριζόταν με την εθελοντική εργασία όλων των φιλόδοξων δημιουργών, που σκόπευαν ν' αλλάξουν τον ελληνικό κινηματογράφο, αποτελεί και το σημείο αναφοράς στο πρωτότυπο ντοκιμαντέρ του Τάκη Παπαγιαννίδη. Οπως είναι γνωστό, στη διάρκεια της δικτατορίας, εμφανίστηκαν και γύρισαν τις πρώτες τους ταινίες πολλοί αξιόλογοι σκηνοθέτες, που από τότε κυριάρχησαν στο χώρο του κινηματογράφου. Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, ο Παντελής Βούλγαρης, ο Κώστας Σφήκας, ο Νίκος Νικολαϊδης, ο Δήμος Θέος, ο Λάκης Παπαστάθης, ο Κωστής Ζώης, ο Γιώργος Σταμπουλόπουλος. ο Κώστας Φέρρης, ο Παύλος Τάσιος, ο Θόδωρος Μαραγκός, η Τώνια Μαρκετάκη, ο Νίκος Ζερβός και άλλοι, πολλοί άλλοι. Οι ταινίες, όπως "Η αναπαράσταση","Το προξενιό της Αννας", οι "Μέρες του '36","Ο Θίασος" λειτούργησαν ως έμπρακτες αντιδικτατορικές ενέργειες και συνέβαλαν στην τόνωση του δημοκρατικού φρονήματος. Με τις ταινίες αυτές, κατακτάται για πρώτη φορά μαζικά ο"ευρωπαϊκός στόχος", με τη συμμετοχή και τη διάκρισή τους στα μεγάλα διεθνή Φεστιβάλ.

Παράλληλα, ορισμένοι καταξιωμένοι στον επαγγελματικό στίβο, όπως ο Ντίνος Κατσουρίδης, ο Αλέξης Δαμιανός, ο Πέτρος Λύκας, έκαναν μεγάλες επιτυχίες μόνοι τους, μακριά από συμβάσεις και δεσμεύσεις των μεγάλων εταιριών παραγωγής. Κανείς δεν ξεχνά τις υπέροχες δημιουργίες: "Τι έκανες στον πόλεμο Θανάση","Ευδοκία","Το κορίτσι του 17".

Και ξαφνικά, όταν σε μαύρο φόντο μεσουρανούσε η δικτατορία, γεννιέται μια ομάδα σκηνοθετών, που γυρίζουν μικρού μήκους ταινίες και τρυπά την πέτρινη καρδιά της στρατιωτικής χούντας. Ανάμεσά τους ο Γιάννης Σμαραγδής, η Φρίντα Λιάπα, ο Βασίλης Βαφέας, ο Τάκης Παπαγιαννίδης, ο Νίκος Αλευράς και η Βασιλική Ηλιοπούλου.

Στους κινηματογράφους τέχνης "Στούντιο" και "Αλκυονίδα", στις κινηματογραφικές λέσχες, το φοιτητικό κοινό γνωρίζει τον πολιτικό προοδευτικό κινηματογράφο και δε χάνει την ευκαιρία, έτσι όπως είναι συγκεντρωμένο, να προχωρά σε αντιχουντικές εκδηλώσεις. Με ξεναγούς τους ίδιους τους δημιουργούς, θα ταξιδέψουμε στην ξεχωριστή αυτή περίοδο, όπου το φρόνημα, οι ιδέες και η φιλία είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για τη δημιουργία του νέου ελληνικού κινηματογράφου. Το ντοκιμαντέρ αυτό αποτελεί και ένα φόρο τιμής στη μνήμη αυτών που συνέβαλαν στην υπόθεση του νέου ελληνικού κινηματογράφου. Ο Λ. Λαμπρόπουλος, ο Κ. Σταματίου, η Τώνια Μαρκετάκη, η Φρίντα Λιάπα δεν υπάρχουν πια.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ