Τετάρτη 14 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
"Στιγμές" δισκογραφικής κατάθεσης

Ενα "σεντούκι" γεμάτο παραμυθοτράγουδα, σμιλεμένα με την ευαισθησία και τα μουσικά χρώματα του Λουδοβίκου των Ανωγείων,είναι ο τελευταίος δίσκος του με τίτλο "Το όχι αποκοιμήθηκε στην αγκαλιά του ναι".Στο δίσκο συμμετέχουν οι Νένα Βενετσάνου, Λιζέτα Καλημέρη, Μελίνα Κανά, Μανώλης Λιδάκης, Γιώτα Δρακιά και Μαριαστέλλα Τζανουδάκη.Η μουσική και οι στίχοι των τραγουδιών φέρουν την υπογραφή του Κρητικού δημιουργού, ενώ "Η μηλιά" βασίζεται σε παραδοσιακούς στίχους, όπως και το "Μάνα και γιος", παραδοσιακό της Κρήτης σε διασκευή του Λουδοβίκου.

  • Τον τίτλο του εξαίρετου διηγήματος του Γεωργίου Βιζυηνού δανείστηκε ο Νίκος Ξυδάκης για να τιτλοφορήσει την τελευταία του δισκογραφική δουλιά,"Το αμάρτημα της μητρός μου".Ο δίσκος περιλαμβάνει οργανική μουσική, στηριγμένη σε ποίηση του Γ. Βιζυηνού και δύο τραγούδια σε στίχους του Θ. Γκόνη. Επίσης, περιέχει τη μουσική και ηχητική μπάντα από την "Απολογία" του Γεωργίου Τερτσέτη, ενώ ακούγεται η φωνή του σκηνοθέτη Βασ. Παπαβασιλείου ν' αποδίδει αποσπάσματα από το κείμενο του έργου. Πρόκειται για θεατρικές μουσικές, που συνόδευαν τα κείμενα των δημιουργών στη σκηνική τους μορφή, όπως παρουσιάστηκαν πριν μερικά χρόνια από το ΚΘΒΕ. Τις μουσικές αυτές ο συνθέτης τις επεξεργάστηκε εκ νέου, εμπλουτίζοντάς τες με ορισμένα στοιχεία από το ευρύτερο έργο του Βιζυηνού και με καινούριες συνθέσεις.
  • Τη δική του πρόταση για το ελληνικό λαϊκό τραγούδι καταθέτει ο Γεράσιμος Ανδρεάτος με τον τελευταίο δίσκο του "Το Στοίχημα",που κυκλοφόρησε πρόσφατα. Δισκογραφική δουλιά, με την οποία "στοιχηματίζει" την ιδιότητα και του ερμηνευτή και του συνθέτη, καθώς ο Γ. Ανδρεάτος υπογράφει τη μουσική επτά όμορφων λαϊκών τραγουδιών. Τη μουσική των υπολοίπων τραγουδιών έγραψαν η Ζωή Τηγανούργια και ο Στέλιος Καρύδας,ενώ οι στίχοι όλων των τραγουδιών είναι του Σταμάτη Μεσημέρη."Αν ακούω καλά", "Δικαίωμά μου","Μεσάνυχτα" και πολλά ακόμη τραγούδια, προσφέρονται προς τέρψη και ακρόαση, μέσα από μια καθαρή λαϊκή φωνή και μια φρέσκια μουσική γραφή.
  • Στις πιο δυνατές στιγμές της επιτυχημένης παράστασής της "Σαν ηφαίστειο που ξυπνά" ξεναγεί η Αλκηστις Πρωτοψάλτη μέσα από το νέο της άλμπουμ, που φέρει τον τίτλο της παράστασης. Ανάμεσα στα τραγούδια που περιλαμβάνονται σε αυτό το ηχητικό ντοκουμέντο, υπάρχει και η "Φαίδρα" του Μ. Θεοδωράκη, η "Αρτεμις" των Γαλάνη - Νικολακοπούλου, αλλά και ο καινούριος"Υδράργυρος" των Αντύπα - Νικολακοπούλου. Ξεχωριστή "στιγμή" του άλμπουμ η"Ausensia" του Γκόραν Μπρέγκοβιτς, τραγουδισμένη αισθαντικά από τον Γιουγκοσλάβο Nenad Jelic.
  • Ο Σταύρος Λογαρίδης,ιδρυτικό μέλος των "Poll", αποχαιρετά τον 20ό αιώνα μ' ένα ροκ άλμπουμ. "Περασμένος αιώνας" είναι ο τίτλος του και περιέχει δέκα καινούρια τραγούδια, μπαλάντες που στηρίζονται σε φυσικά όργανα αλλά και γρήγορους, έντονους ρυθμούς. Η μουσική και η ενορχήστρωση φέρουν την υπογραφή του Στ. Λογαρίδη, ενώ στο παιχνίδι της πλοκής των στίχων συμμετέχει ο Παν. Γιαλλελής. Σ' ένα τραγούδι με τον Στ. Λογαρίδη συνεργάστηκε ο Ν. Πορτοκάλογλου, ενώ στο δίσκο συμμετέχουν δύο ακόμη καλλιτέχνες, ο Μπάμπης Στόκας και η Ελένη Δήμου.
  • Δέκα νέα τραγούδια, δέκα ιστορίες με διαφορετικές μουσικές αφετηρίες, που περικλείονται σ' έναν "Φύλακα Αγγελο".Ο λόγος για την τελευταία δισκογραφική δουλιά του Γιάννη Κότσιρα,με τραγούδια σε μουσική του Αντώνη Μιτζέλου και στίχους της Ελένης Ζιώγα.Μελωδικές μπαλάντες, ένα ζεϊμπέκικο για τον "Αντρα που δεν έκλαψε", μα και πιο δυνατά κομμάτια, ερμηνευμένα από μια όμορφη, αισθαντική φωνή.
  • Σε όσους ψάχνουν "αλήθειες και ψυχή στα λόγια και στις μουσικές" απευθύνεται ο πρώτος προσωπικός δίσκος της Μόρφως Τσαϊρέλη σε μουσική τωνΚώστα Καλδάρα και Ηρακλή Βαβάτσικα."Πες μου ψυχή" είναι ο τίτλος του δίσκου, στο μουσικό μέρος του οποίου συμπράττουν ορισμένοι από τους σημαντικότερους σολίστες. Τους στίχους των τραγουδιών υπογράφουν οι Μ. Μπουρμπούλης, Αγ. Δημητρούκα, Αλ. Στεφόπουλος, Χρ. Πούλου και Ευγ. Κωνσταντινίδου.
  • "Συνταγές για λάθη" τιτλοφορείται ο τελευταίος, δεύτερος προσωπικός δίσκος της Λένας Αλκαίου,σε μουσική του Νίκου Παραστατίδη και στίχους του Γιώργου Κρητικού. Μια ενδιαφέρουσα δισκογραφική δουλιά, με ερμηνεύτρια μια φωνή, που έχει ξεχωρίσει.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με κοινή άποψη και αισθητική(2006-01-22 00:00:00.0)
Μουσικές «ανάσες»(2005-12-30 00:00:00.0)
Πολύχρωμος «Συρμός»(2004-03-21 00:00:00.0)
Του δίσκου τα γυρίσματα(2000-08-20 00:00:00.0)
«Διαδρομές» στη δισκογραφία(1999-12-22 00:00:00.0)
"Καλημέρα" με τραγούδια(1996-07-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ