Τετάρτη 31 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
Διεθνείς αντιδράσεις καταδίκης των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ

Προσπάθειες των κυβερνήσεων να εκμεταλλευτούν "αντιδιαδηλώσεις" ή να προσανατολίσουν σε ενσωμάτωση της λαϊκής αντίδρασης στους δικούς τους σκοπούς

Ενώ οι διαδηλώσεις καταδίκης των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ συνεχίζονται από την Ευρώπη ως τις ΗΠΑ κι από τη Μέση Ανατολή ως την Ασία, προκύπτουν διάφορες προσπάθειες για να "καμφθεί" το αντιπολεμικό και αντινατοϊκό κίνημα...

Στην Ευρώπη

Στη Ρωσία,ενώ η "διπλωματική πρωτοβουλία" λάμβανε χώρα, οι μαζικές λαϊκές διαδηλώσεις συνεχίζονταν και χθες, με τις σημαντικότερες εξ αυτών να καταγράφονται στη Μόσχα και στο Λένινγκραντ.

Στην ΠΓΔΜ,χθες αναφέρθηκαν "διαρκείς συγκρούσεις" διαδηλωτών που διαμαρτύρονται για την παρουσία δυνάμεων του ΝΑΤΟ με τις αστυνομικές αρχές, οι οποίες ήταν "ιδιαίτερα βίαιες": η αστυνομία χρησιμοποίησε γκλομπς και δακρυγόνα για να τους διαλύσει, ωστόσο η κατάσταση παραμένει "τεταμένη", ενώ το αντινατοϊκό και αντιαμερικανικό αίσθημα είναι σε "υψηλά επίπεδα".

Στην Ισπανία συνεχίζονται στα μεγαλύτερα αστικά κέντρα (Μαδρίτη, Βαρκελώνη) καθώς και σε άλλες πόλεις, οι διαδηλώσεις εναντίον των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ. Χθες η συμμετοχή ήταν μαζική και τα κεντρικά συνθήματα ήταν και πάλι "ΝΑΤΟ, ένοχο γενοκτονίας" και "Σολάνα, κοιμάσαι ήσυχος;". Αναμένεται και νέα συγκέντρωση αύριο, Πέμπτη, στην οποία πρωτοστατεί η Ενωμένη Αριστερά,ο ηγέτης της οποίας, Φρανσίσκο Φρούτος,εξήγησε τις θέσεις του κόμματος σε ομιλία του στη συγκέντρωση της Μαδρίτης, την Κυριακή.

Στην Πορτογαλία,χιλιάδες συμμετείχαν στη διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες στην πρωτεύουσα Λισαβόνα,και στην πορεία στην πρεσβεία των ΗΠΑ. "Οχι βία" και "Θέλουμε την Ειρήνη", ήταν μεταξύ των βασικών συνθημάτων της διαδήλωσης, που πρόταξε το αίτημα του άμεσου τερματισμού των βομβαρδισμών και την έναρξη διαπραγματεύσεων. "Η δράση του ΝΑΤΟ δε θα βοηθήσει στην επίλυση του προβλήματος", έλεγε ένας διαδηλωτής, "αντίθετα κλιμακώνει την κρίση και κοστίζει περισσότερες απώλειες". Στη Βουλή, ο διάλογος ήταν έντονος, καθώς το (συντηρητικό) Λαϊκό Κόμμα ζήτησε από την κυβέρνηση να αποσαφηνίσει τη στάση της όσον αφορά τα αεροπορικά χτυπήματα του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία και το Κομμουνιστικό Κόμμα την κατηγόρησε ευθέως για συμμετοχή της στη στρατιωτική δράση.

Στη Γερμανία,όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του "Ρ", Θ. Βόρειος, διαμαρτυρίες κατά των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ αναμένεται να πραγματοποιηθούν τις μέρες του Πάσχα (4 Απρίλη) σε πάνω από 50 πόλεις.

Σε σχετική ανακοίνωση προέβη εκπρόσωπος της οργανωτικής επιτροπής των "Πασχαλινών Πορειών 1999".

Το αίτημα που απευθύνεται στους βουλευτές του Μπούντεσταγκ είναι να διακοπούν αμέσως οι γερμανικές πολεμικές δραστηριότητες και να αναζητηθεί πολιτική λύση της σύγκρουσης.

Στη Σουηδία συνεχίζονται επί μια βδομάδα οι αντιΝΑΤΟικές διαδηλώσεις, με τη συμμετοχή μεταναστών από τη Γιουγκοσλαβία, αλλά και από την Ελλάδα, τη Συρία, και τη Ρωσία. Εκατοντάδες συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Σέργκελ της Στοκχόλμης,στο κέντρο της σουηδικής πρωτεύουσας, κρατώντας φακούς, ανεμίζοντας γιουγκοσλαβικές σημαίες και φώναξαν συνθήματα κατά του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, συγκρίνοντας τον Μπιλ Κλίντον με τον Αδόλφο Χίτλερ.

"Περίεργες" αντιδιαδηλώσεις

Και στη βρετανική πρωτεύουσα, το Λονδίνο, οι διαδηλώσεις συνεχίζονται. Χθες οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας αναπτύχθηκαν για να κρατήσουν σε απόσταση"φιλοσέρβους" διαδηλωτές και άλλους"φιλοαλβανούς", που διαδήλωναν στο κέντρο της βρετανικής πρωτεύουσας.

Η πλατεία Τραφάλγκαρ στο Λονδίνο αποκλείστηκε από ισχυρό κλοιό αστυνομικών, καθώς οι "φιλοαλβανοί" διαδηλωτές, κρατώντας σημαίες βρετανικές, αμερικανικές και του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου, θέλησαν να μεταβούν προς την κατοικία του Βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ, την οποία "πολιορκούν" αμέσως μετά την έναρξη των ΝΑΤΟικών επιθέσεων οι φιλοσέρβοι διαδηλωτές.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της αστυνομίας, οι "φιλοαλβανοί" διαδηλωτές διαλύθηκαν μέσα στη νύχτα, δίχως να σημειωθούν επεισόδια.

Οι "αντιδιαδηλώσεις" και οι διαδηλώσεις υπέρ μιας "ειρηνικής λύσης" του... ΝΑΤΟ δε λαμβάνουν χώρα μόνο στο Λονδίνο, αποτελούν μια "μόδα" η οποία μάλλον εντάσσεται στην προσπάθεια των κυβερνήσεων των ΝΑΤΟικών χωρών και των φίλα προσκείμενων σ' αυτές, να "ενσωματωθεί" το αντιπολεμικό κίνημα. Αυτό συνέβη ήδη στις ΗΠΑ, όπου οι "αντιδιαδηλώσεις" είναι καθημερινές. Είναι όμως χαρακτηριστικά και ιδιαίτερα "διαφωτιστικά" τα όσα συμβαίνουν στην Ιταλία.Χθες, όπως μετέδιδαν το ΑΘηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων και το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP), μέλη των βασικότερων συνδικάτων ετοιμάζουν πανιταλική διαδήλωση στο Μπάρι στις 7 Απριλίου (σημειωτέον ότι η απόφαση ελήφθη "εσπευσμένα", προχθές βράδυ, από την ηγεσία τριών μεγάλων ιταλικών συνδικάτων) με στόχο την "υποστήριξη της διπλωματικής δραστηριότητας και των διαπραγματεύσεων, ως εναλλακτική λύση στον πόλεμο και στη σφαγή των Κοσσοβάρων" (!)

Η διαμαρτυρία δε θέτει υπό αμφισβήτηση τη στάση του (σ.σ. συνένοχου στους βομβαρδισμούς, από τη στιγμή που τους ενέκρινε... ) ιταλικού κεντροαριστερού κυβερνητικού συνασπισμού,αντίθετα προσανατολίζει την ανησυχία και τη δυσαρέσκεια του κόσμου προς τη σημασία του διαλόγου για την άμεση κατάπαυση του πυρός: τα συνδικάτα αυτά επιχειρούν, κατά τις εκτιμήσεις, να κατευνάσουν τα πνεύματα.

Η κινητοποίηση αποτελεί "απάντηση" και "προσπάθεια να ξαναπάρουν στα χέρια τους τα "ηνία" του συνδικαλιστικού κινήματος" τα συνδικάτα, αποτρέποντας την έντονη πλέον δυσφορία των Ιταλών προς την κυβέρνηση, η οποία εκφράζεται μέσα από άλλες πρωτοβουλίες αντικυβερνητικής διαμαρτυρίας (δηλαδή της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης). Σε έκκληση ανάλογης κινητοποίησης είχε προβεί τη Δευτέρα και ο Αρμάντο Κοσούτα ζητώντας απ' τα συνδικάτα να δραστηριοποιηθούν υπέρ της ειρήνης για τον τερματισμό του πολέμου στη Σερβία.

Οπως σχολίασε η ανταποκρίτρια του ΑΠΕ στη Ρώμη, η ηγεσία των συνδικάτων "προσπαθεί κατ' αυτό τον τρόπο να διατηρήσει μια ισορροπία ανάμεσα σε δυο βασικές συνισταμένες, την υποστήριξη της κυβέρνησης αφ' ενός και τη δυσφορία στους εργαζόμενους αφ' ετέρου. Δυσφορία την οποία καρπώνεται ο Φαούστο Μπερτινότι και η Κομμουνιστική Επανίδρυση"!..

Ηδη άλλοι κλάδοι των συνδικάτων έχουν ανακοινώσει ότι θα συμμετάσχουν στην πανιταλική διαδήλωση της Ρώμης στις 3 Απριλίου, που διοργανώνει η Κομμουνιστική Επανίδρυση, από την οποία εκτιμάται πως οι συνέπειες και το πολιτικό κόστος για τα ιταλικά κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού από την επίθεση του ΝΑΤΟ, θα είναι μείζονος σημασίας...

Απαγόρευση διαδηλώσεων στις Βρυξέλλες

Χθες ο δήμαρχος των Βρυξελλών, της πρωτεύουσας του Βελγίου και έδρας του ΝΑΤΟ, Φρανσουά - Ξαβιέ ντε Ντονεά,εξέδωσε απόφαση με την οποία απαγόρευσε κάθε διαδήλωση σχετικά με την κρίση στο Κοσσυφοπέδιο.

Με την απόφαση απαγορεύεται "κάθε συνάθροιση και κάθε πορεία σε σχέση με τα γεγονότα του Κοσσυφοπεδίου". Ως αιτιολογία για τη λήψη αυτής της απόφασης, ο δήμαρχος των Βρυξελλών υπογραμμίζει: "τους κινδύνους συγκρούσεων" μεταξύ διαδηλωτών και αντιπάλων τους που αποβαίνουν "σε βάρος του ντόπιου πληθυσμού και της δημόσιας ασφάλειας" (!), όπως "φάνηκε" από τα σοβαρά επεισόδια που σημειώθηκαν σε άλλες πόλεις.

Πολυάριθμες ενώσεις είχαν εκφράσει την πρόθεσή τους να διαδηλώσουν μέσα στις επόμενες μέρες. Η απόφαση εφαρμόζεται από σήμερα κυρίως στον τομέα της έδρας του ΝΑΤΟ, στην περιοχή του Δήμου των Βρυξελλών.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε συλλήψεις ατόμων που δε θα σεβαστούν τη δημαρχιακή απόφαση.

Συνέχεια κινητοποιήσεων στις ΗΠΑ

Χθες έγιναν μαζικές διαδηλώσεις τόσο στην Ουάσιγκτον όσο και σε δεκάδες άλλες αμερικανικές πόλεις, μεταξύ των οποίων το Λος Αντζελες,το Ντιτρόιτ κ. ά., σε μια μαζική κινητοποίηση του αντιπολεμικού κινήματος που συνεχίζεται.

Σήμερα διαδηλώσεις και πορείες έχουν ανακοινωθεί για το Σαν Φρανσίσκο,τη Μινεάπολι,τη Νέα Υόρκη,με παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της εφημερίδας "New York Times", προκειμένου να καταγγελθεί η "πολεμική προπαγάνδα" που διεξάγει, και στην Ουάσιγκτον,όπου θα γίνει πικετοφορία και την Κυριακή, 4 Απρίλη, με κεντρικό σύνθημα "όχι στην εισβολή του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία".

Στην Ασία

Στην Ινδία,τεράστια διαδήλωση καταδίκης των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία, πραγματοποίησαν χθες το Κομμουνιστικό Κόμμα Ινδίας (CPI) και το Κομμουνιστικό Κόμμα Ινδίας - Μαρξιστικό (CPI - M), στην πρωτεύουσα Νέο Δελχί.Οπως μετέδωσε το πρακτορείο Xinhua, οι συμμετέχοντες απαίτησαν άμεσο τερματισμό των βομβαρδισμών οι οποίοι "αποτελούν κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των κατευθυντήριων του ΟΗΕ".

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιούνται και σε άλλες χώρες, μεταξύ άλλων στην Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία,το Μπαγκλαντές κ.α.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ