Κυριακή 28 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
178 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821
"Προστάτες" και προσκυνοχάρτια

Φέτος γιορτάζουμε την 178η επέτειο της Επανάστασης του 1821 . Την απελευθέρωσή μας από τον τούρκικο ζυγό, ενός μικρού εδαφικού τμήματος της χώρας, που τα σύνορά του φθάνανε ως το βουνό Ορθρυ.

Αλλά δεν κυριολεκτώ ν' αρχίζω το γραπτό μου "Φέτος γιορτάζουμε...". Θα 'ταν καλύτερα να λέμε "Κλείνουμε 178 χρόνια από την Επανάσταση του '21". Γιατί είναι παραπλανητικό να λέμε πως γιορτάζουμε, ενώ όλοι μας πενθούμε και με το ζουμί μας βράζουμε. Φυσικά το κακό δε μας βρήκε φέτος. Φέτος φούσκωσε, κόχλασε, ξεχείλισε και μας ζεμάτισε.

Το κακό άρχισε, από τότε που γίναμε κρατίδιο. Αφ' ότου τη σκλαβιά των Τούρκων, την αντικατέστησε η "προστασία" των "Μεγάλων Δυνάμεων". Αφ' ότου οι νέοι μας "προστάτες", δυνάστες μας, ορίζουν ποιος θα 'ναι ο βασιλιάς μας και ποιοι οι κυβερνήτες μας. Και τα πρώτα χρόνια κάναν κι ένα κόμμα με το όνομα της χώρας τους, αγγλικό, γαλλικό, ρωσικό κλπ. Αλλά και μετέπειτα, το ίδιο κάνουν, μόνο που δε βάζουν το όνομά τους. Και μ' αυτά τα κόμματα, μας οδήγησαν σε συμφορές και εθνικές καταστροφές, όπως τη Μικρασιατική, που ήταν και η μεγαλύτερη.

Επειδή όμως με τις σφαγές και τα πογκρόμ το Ελληνικό Εθνος δεν εξοντώνεται, ανέκαθεν προσπάθησαν να του πάρουν την ψυχή του, τ' αγέρωχό του φρόνημα, τ' ελεύθερό του πνεύμα. Επί Τουρκοκρατίας και κατά τη διάρκεια της Επανάστασης , είχαμε τα προσκυνοχάρτια, που ο Κολοκοτρώνης πολύ τα "εφοβήθηκε" και αγριεμένος φώναζε: "Φωτιά και τσεκούρι στους προσκυνημένους γιατί με "Νενέκους" κράτος δε γίνεται".

Την τακτική αυτή των Τούρκων τη συνέχισαν κι οι "προστάτες" μας. Τους βόλευε και τους βολεύει, να 'χουμε κράτος και κυβερνήτες μας "Νενέκους". Επί 4ης Αυγούστου, 1936 - 1940, οι "δηλώσεις μετανοίας" κι ο φασιστικός χαιρετισμός με την ανάταση της δεξιάς χειρός επιδίωκαν όταν μας επιτεθούν οι φασίστες να σηκώσουμε και τ' αριστερό μας χέρι, και τα δυο μας χέρια.

Ο λαός μας όμως δε δαμάστηκε, αλλά δημιούργησε το '40 στα αλβανικά βουνά το ομώνυμο έπος, το '41 - '44 στα δικά μας βουνά, κάμπους, πόλεις, γειτονιές, το θαύμα της Εθνικής μας Αντίστασης.

Μα οι σύμμαχοί μας Αγγλοι, το Δεκέμβρη του '44 με τα κανόνια του Σκόμπι κι οι Αμερικάνοι το Μάρτη το '47 με το Δόγμα Τρούμαν, μας κατέπνιξαν στο αίμα. Με ανείπωτα μαρτύρια και βασανιστήρια, θέλανε και θέλουνε να μας εξοντώσουν σωματικά και προπαντός να μας προσβάλουν την ψυχή μας, το πνεύμα, τα ιστορικά μας αποθέματα, τη θρησκεία και τον πολιτισμό μας.

Κι αυτές τις μέρες της γιορτής της Παλιγγενεσίας και της Αναστάσιμης Λαμπρής, μας ανάγκασαν να γίνουμε Ιούδες, παραδίδοντες τον Οτσαλάν στους προαιώνιους οχτρούς μας. Και από την άλλη μεριά, οι "Νενέκοι" να.. σιωπούν - κανάλια, Τύπος, κυβέρνηση - με εξαίρεση το ΚΚΕ και το "Ριζοσπάστη", για την εισβολή και κατοχή της Θεσσαλονίκης και Μακεδονίας από ΝΑΤΟικές και αμερικανικές δυνάμεις. Αν και η Ελλάδα είναι κατεχόμενη από το Δεκέμβρη του '44 από τους Αγγλους και το Μάρτη του '47 από τους Αμερικάνους, και ακόμη μας αναγκάζουν να κάνουμε "δηλώσεις μετανοίας", οι Γραμματείς και Φαρισαίοι, και ν' απαρνηθούμε τον Χριστό, όπως έκανε ο Πέτρος. Οι δε Αμερικάνοι, ν' αποκηρύξουμε "μετά βδελυγμίας" το PΚK και τους Κούρδους και να τους πούμε τρομοκράτες. Ετσι όπως επί Τουρκοκρατίας τους Ελληνες επαναστάτες τους λέγανε "κλέφτες" και επί αμερικανοκρατίας "συμμορίτες".

Αλλά και πάλι όλοι θα γελαστούν. Ο λαός μας θα βρει το δρόμο του, θα ξανακάνει ό,τι έκανε το '41 - '44. Θα το ξανακάνει ο λαός μας, μ' ένα πατριωτικό Μέτωπο, ένα καινούριο ΕΑΜ, για να γίνει ο τόπος μας, η χώρα μας, δικός μας τόπος, τόπος ειρήνης, ασφάλειας, δουλιάς και προκοπής.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΡΑΧΙΩΤΗΣ

Αθήνα


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org