Σάββατο 27 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΝΕΟΛΑΙΕΣ
Ανησυχούμε έντονα από την ελληνική εμπλοκή στο αιματοκύλισμα

Στο πλαίσιο των κοινών πρωτοβουλιών που έχουν αναλάβει οι πολιτικές νεολαίες της χώρας ενάντια στην απροκάλυπτη επίθεση του αμερικανικού ιμπεριαλισμού, του ΝΑΤΟ και των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων ενάντια στο λαό της Γιουγκοσλαβίας, χτες πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με τον πρέσβη της Γιουγκοσλαβίας στη χώρα μας, ο οποίος θα βοηθήσει στη μετάβαση αντιπροσωπείας των Νεολαιών στο Βελιγράδι, και τον υπουργό Εθνικής Αμυνας.

Στη διάρκεια της συνάντησης με τον Γιουγκοσλάβο πρέσβη, οι πολιτικές νεολαίες εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στο λαό και τη νεολαία της Γιουγκοσλαβίας και του ζητήθηκε να μεσολαβήσει, ώστε να μεταβούν με αντιπροσωπείες τους στο Βελιγράδι και να συναντηθούν με Νεολαίες της Γιουγκοσλαβίας. Ο πρέσβης δήλωσε ότι έχει προωθήσει, ήδη, το ζήτημα και πιστεύει πως σύντομα θα μπορέσει να πραγματοποιηθεί η επίσκεψη στο Βελιγράδι, για να εκφραστεί και με αυτόν τον τρόπο, άμεσα και ζωντανά, η αλληλεγγύη του λαού μας στο λαό της Γιουγκοσλαβίας. Στη συνάντηση πήραν μέρος εκπρόσωποι των ΕΑΝ, ΕΚΟΝ Ρ. Φ., ΕΣΔΗΝ, ΚΝΕ, Ν. ΔΗΚΚΙ, Ν. ΠΑΣΟΚ, που εξέδωσαν προχτές κοινή ανακοίνωση.

Αργότερα, οι εκπρόσωποι των Νεολαιών συναντήθηκαν με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλο,εκφράζοντάς του την απαίτηση της ελληνικής νεολαίας να μη συμμετάσχει η Ελλάδα στις ΝΑΤΟικές επεμβάσεις, είτε έμμεσα είτε άμεσα. Στη συνάντηση αυτή, ήταν παρόντες και εκπρόσωποι της ΟΝΝΕΔ και της ΝΕΑΝ (νεολαία ΠΟΛ.ΑΝ.), που αποφάσισαν να στηρίξουν κάποιες από τις πρωτοβουλίες των Νεολαιών, χωρίς να συνυπογράφουν το κοινό πολιτικό πλαίσιο.

Οπως δήλωναν μετά τη συνάντηση οι εκπρόσωποι των Νεολαιών, η απάντηση που έδωσε η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας είναι ότι η Ελλάδα δεν έχει καμία σχέση με τις τυχοδιωκτικές επεμβάσεις. Στη διάρκεια της συνάντησης, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός μετέφερε τη θέση της κυβέρνησης ότι η λύση στο πρόβλημα πρέπει να αναζητηθεί με πολιτικά και όχι στρατιωτικά μέσα και είπε ότι συμμετοχή της Ελλάδας μπορεί να υπάρξει μόνο για υποστήριξη μιας πολιτικής λύσης. Σύμφωνα με εκπροσώπους που συμμετείχαν στη συνάντηση, ο υπουργός Αμυνας, αναφερόμενος στη στάση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τόνισε ότι δεν είναι αμέτοχη, όπως θέλουν να την παρουσιάζουν, γιατί τα σημερινά γεγονότα αποτελούν αποφάσεις που έχουν ληφθεί από "όλους". Επίσης έκανε λόγο για επιδιώξεις, που έχουν να κάνουν με τη διέλευση των αγωγών πετρελαίου από την περιοχή, που καλύπτονται πίσω από τους ανταγωνισμούς ανάμεσα σε εθνότητες στην περιοχή. Η αναφορά του υπουργού στη νέα δομή του ΝΑΤΟ και τις νέες "δυνατότητες" που αυτό έχει, προκάλεσε την παρέμβαση του εκπροσώπου της ΚΝΕ Π. Παλαβού,ο οποίος τόνισε ότι το ΝΑΤΟ μετατρέπεται σε έναν επιθετικό μηχανισμό, που, ανάλογα με τα συμφέροντά του, μπορεί να επιτίθεται ενάντια στους λαούς. "Θέση μας είναι, είπε, να αποδυναμωθούν αυτοί οι μηχανισμοί που επιβουλεύονται τα συμφέροντα των λαών και που, όπως φάνηκε, ο λαός και η νεολαία τούς καταδικάζουν".

Αναπάντητα ερωτήματα

Μετά τη συνάντηση, ο εκπρόσωπος της ΚΝΕ Π. Παλαβός δήλωσε ότι, παρά τους αντίθετους ισχυρισμούς του υπουργού, η Ελλάδα, με την υποστήριξη που παρέχει με τη διέλευση των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων από τη Βόρεια Ελλάδα, με τη λειτουργία των αμερικανικών ΝΑΤΟικών βάσεων στη χώρα μας και, συγκεκριμένα των βάσεων του Ακτιου και της Σούδας, όπως επίσης και με τη συμμετοχή του ελληνικού καραβιού που κάνει περιπολίες στην Αδριατική, εμμέσως συμμετέχει. "Εμείς πιστεύουμε ότι υπάρχει συγκεκριμένη συμμετοχή της χώρας μας υποστήριξης των τυχοδιωκτικών επεμβάσεων, τόνισε. Ανοίγει καινούρια σελίδα, που μας κάνει να ανησυχούμε ιδιαίτερα έντονα, γιατί πλέον το ΝΑΤΟ μετατρέπεται σε ολοένα και περισσότερο επιθετικό ιμπεριαλισμό, που θα επιβάλλει την άποψη των ισχυρών της Γης πάνω σε άλλους λαούς,καταπατώντας και κάθε έννοια εθνικής ανεξαρτησίας, διεθνούς δικαίου και νομιμότητας και ζητήσαμε η Ελλάδα να σταματήσει να συμμετέχει, υποστηρίζοντας τις ΝΑΤΟικές επεμβάσεις. Σε αυτα ο υπουργός δεν απάντησε, δε δεσμεύτηκε, θεώρησε ότι δε συνιστούν τη συμμετοχή της χώρας μας".

Ο εκπρόσωπος της Ν. ΔΗΚΚΙ Απ. Τσέας δήλωσε ότι το αποτέλεσμα της συνάντησης δε χαρακτηρίζεται απόλυτα θετικό. "Πιστεύουμε ότι υπάρχουν κάποια σκοτεινά σημεία που πρέπει να διευκρινίσουμε". Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της Ν. ΠΑΣΟΚ Α. Τάτσης θεώρησε ότι οι απαντήσεις του υπουργού αποτελούν διαβεβαιώσεις ότι δε θα υπάρξει καμία στρατιωτική εμπλοκή της χώρας μας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ