Σάββατο 27 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο ιμπεριαλισμός αρνείται την ειρήνη, την ελευθερία, τη δημοκρατία

Οι βομβαρδισμοί της Γιουγκοσλαβίας δείχνουν τη βαρβαρότητα και τον κυνισμό του ιμπεριαλισμού. Το ΝΑΤΟ, ενώ διακηρύσσει ότι είναι αμυντικός στρατιωτικός οργανισμός και υπερασπίζεται τις χώρες που μετέχουν σ' αυτό, επιτίθεται βάρβαρα ενάντια στη Γγιουγκοσλαβία, βομβαρδίζει εκτός των ορίων ευθύνης του. Μέχρι τώρα τουλάχιστον, οι βομβαρδισμοί γίνονταν με αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Τέτοια απόφαση δεν υπάρχει τώρα, λόγω της άρνησης της Κίνας και της Ρωσίας.

Γιατί όμως βομβαρδίζουν τη Γιουγκοσλαβία; Ο Κλίντον - οι διαδηλωτές τον αποκαλούν φασίστα και δολοφόνο - δήλωσε ότι βομβαρδίζουν γιατί η Γιουγκοσλαβία δε δέχτηκε να υπογράψει τη συμφωνία του Ραμπουγιέ, που προβλέπει ανάπτυξη ΝΑΤΟικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Κοσσυφοπέδιο. Δηλαδή αν μια χώρα δε δέχεται να καταληφθεί στρατιωτικά, αυτό είναι λόγος για να βομβαρδιστεί. Αν αυτό δεν είναι κυνισμός, τότε τι είναι;

Ο περιφερόμενος θίασος που λέγεται Σύνοδος Κορυφής των "15" της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αποδείχτηκε απλώς κομπάρσος των ΗΠΑ. Αντί να ζητήσει να σταματήσουν άμεσα οι βομβαρδισμοί, ζήτησε από τη Γιουγκοσλαβία να υπογράψει τη συμφωνία του Ραμπουγιέ για να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί.

***

Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και ο Ελληνας πρωθυπουργός. Αφού η κυβέρνηση συμφώνησε με την απόφαση για τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς, δήλωσε ότι υπεύθυνος για τους βομβαρδισμούς είναι ο Μιλόσεβιτς που δεν υπέγραψε τη συμφωνία του Ραμπουγιέ. Ο Ελληνας πρωθυπουργός δήλωσε ακόμη ότι η Ελλάδα δε μετέχει στις επιχειρήσεις. Κανένας όμως δεν καταλαβαίνει αυτή την "ουδετερότητα" όταν τεράστιες στρατιωτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ προωθήθηκαν και προωθούνται προς τα Σκόπια μέσω της Μακεδονίας, μέσω της Ελλάδας. Και αυτό, μαζί με τις αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις που υπάρχουν στην Ελλάδα, θέτει σε άμεσο κίνδυνο την ειρήνη και την ασφάλεια της χώρας.

Απ' όλα αυτά είναι φανερό ότι ο ιμπεριαλισμός προσπαθεί με τη βία να μοιράσει τον κόσμο και να κάμψει οποιαδήποτε αντίσταση. Αυτή είναι η φύση, ο χαρακτήρας του ιμπεριαλισμού. Η Γιουγκοσλαβία - πώς να το κάνουμε - ούτε στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ούτε στο ΝΑΤΟ ζήτησε να γίνει μέλος.

***

Κατά συνέπεια οι διακηρύξεις του ιμπεριαλισμού για ειρήνη, ελευθερία, δημοκρατία, είναι αέρας κοπανιστός. Ο ιμπεριαλισμός, τα μονοπώλια, αρνούνται σε όλα τα επίπεδα την ειρήνη, την ελευθερία και τη δημοκρατία. Δηλαδή ιμπεριαλισμός σημαίνει βία και αυταρχισμός. Γι' αυτό και οι ιδεολόγοι του ιμπεριαλισμού δε θέλουν να ακούν τον όρο ιμπεριαλισμός, προσπαθούν να παρουσιάσουν όποιον χρησιμοποιεί τον όρο, σαν γραφικό. Αλλά η πραγματικότητα είναι ωμή και τους διαψεύδει.

Οι λαοί δεν πρέπει να αντιμετωπίζουν τον ιμπεριαλισμό μοιρολατρικά. Ο ιμπεριαλισμός δεν είναι ανίκητος. Απόδειξη είναι το παράδειγμα του Βιετνάμ. Ο ελληνικός λαός δεν πρέπει να μείνει στο "εδώ και μη παρέκει". Μπορεί και πρέπει με κάθε μέσον να εκδηλώσει την αντίθεσή του στους βομβαρδισμούς και να αναγκάσει την κυβέρνηση να διαχωρίσει τη θέση της απ' τον ιμπεριαλισμό και τα σχέδιά του.

Κώστας ΚΑΠΠΟΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ