- ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- Παρά τα δεκάδες αθώα θύματα που προκαλούν οι αεροπορικές επιδρομές στηΓιουγκοσλαβία, το ΝΑΤΟ δε διστάζει να κλιμακώσει τις επιθέσεις του,σφυροκοπώντας, χτες - για... - 1999-03-27 00:00:00.0"/> - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- Παρά τα δεκάδες αθώα θύματα που προκαλούν οι αεροπορικές επιδρομές στηΓιουγκοσλαβία, το ΝΑΤΟ δε διστάζει να κλιμακώσει τις επιθέσεις του,σφυροκοπώντας, χτες - για... - 1999-03-27 00:00:00.0" /> Το ΝΑΤΟ κλιμακώνει τη βία, υποστηρίζοντας πως είναι "ενωμένο"! | ΔΙΕΘΝΗ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΑΤΟΪΚΕΣ ΕΠΙΔΡΟΜΕΣ ΣΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
Το ΝΑΤΟ κλιμακώνει τη βία, υποστηρίζοντας πως είναι "ενωμένο"!
  • Μέρα - νύχτα σφυροκοπούν πλέον τα ΝΑΤΟικά επιδρομικά αεροσκάφη που κλιμακώνουν τη βία, χτυπώντας δεκάδες σερβικές θέσεις και προκαλώντας δεκάδες νεκρούς αθώους πολίτες
  • Το ΝΑΤΟ επιχειρεί να δώσει εντύπωση "αρραγούς συμμαχίας", προφασιζόμενο πως χτυπά κυρίως... στρατιωτικούς στόχους για να φέρει την "ειρήνη" και τη "δημοκρατία" στη Σερβία!

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Παρά τα δεκάδες αθώα θύματα που προκαλούν οι αεροπορικές επιδρομές στηΓιουγκοσλαβία, το ΝΑΤΟ δε διστάζει να κλιμακώσει τις επιθέσεις του,σφυροκοπώντας, χτες - για πρώτη φορά μέσα στις τρεις μέρες των βομβαρδισμών- σερβικές θέσεις μέρα και νύχτα... Μετά τις ωμές δηλώσεις του ΑμερικανούΝΑΤΟικού στρατηγού, Γουέσλεϊ Κλαρκ, χτες, και ο Βρετανός υπουργός Αμυνας,Τζορτζ Ρόμπερτσον, δήλωσε απερίφραστα: "Ο Πρόεδρος Μιλόσεβιτς θα βλέπει, τημια νύχτα μετά την άλλη, όλο και περισσότερα κομμάτια να πέφτουν από τηφονική μηχανή του"! Περιττό να πει κανείς πως η κατάσταση παίρνει ολοένακαι πιο εφιαλτικές διαστάσεις, όχι μόνον εξαιτίας της ανένδοτης στάσης τωνΗΠΑ και ΝΑΤΟ, αλλά και της ουσιαστικής συνενοχής ολόκληρης της λεγόμενηςΔύσης, που παραμένει δεμένη στο άρμα της Ουάσιγκτον. Το χειρότερο; Ηεπίμονη προσπάθεια των στρατηγών, αλλά και των δυτικοευρωπαϊκών κυβερνήσεωννα καλλιεργούν επιμελώς την εντύπωση στην παγκόσμια κοινή γνώμη πως μίαστρατιωτική συμμαχία 19 χωρών δρα σαν να εκπροσωπεί τάχα όλα τα κράτη τηςυφηλίου!

"Θα βομβαρδίζουμε κάθε νύχτα, αλλά και μέρα" είπε ο Βρετανός υπουργός,λέγοντας ωστόσο πως "ουδέποτε είπαμε πως ένα συντριπτικό χτύπημα θαεπιτευχθεί μέσα σε μία νύχτα". Τόσο ο ίδιος, όσο και στρατηγοί, αλλά και οεκπρόσωπος του ΝΑΤΟ σημείωναν - διόλου τυχαία... - ότι ήταν επιτυχείς οικλιμακούμενες επιδρομές, "που γίνονται με την κοινή απόφαση και των 19συμμάχων". Με αυτό τον τρόπο, πολλοί ΝΑΤΟικοί αξιωματούχοι έσπευσαν νακαθησυχάσουν την - κυρίως την αμερικανική... αλλά και δυτικοευρωπαϊκή -κοινή γνώμη πως οι ανελέητοι βομβαρδισμοί κατά της Γιουγκοσλαβίας ήταναποτελεσματικοί και πως, ως επί το πλείστον, προκάλεσαν σοβαρότατα πλήγματακυρίως σε... στρατιωτικές εγκαταστάσεις των Σέρβων και σε κέντρα λήψηςστρατηγικών αποφάσεων! Ομως όλες οι πληροφορίες από το μέτωπο του πολέμου,που κάνει το ΝΑΤΟ αυτές τις κρίσιμες ώρες στη Γιουγκοσλαβία, το διαψεύδουνμε τον πιο κατηγορηματικό τρόπο. Οι πάνω από 100 νεκροί και οι δεκάδεςτραυματίες είναι κύρια άμαχος πληθυσμός, πρόσφυγες ή συγγενείς αξιωματικώντου γιουγκοσλαβικού στρατού.

Επιπλέον, η χτεσινή "ενημέρωση" που προσέφερε σε δημοσιογράφους οεκπρόσωπος του ΝΑΤΟ, Τζάμι Σι, δεν περιορίστηκε μόνο σε φωτογραφίες καιθολά βίντεο από τα πολεμικά "συμμαχικά" αεροσκάφη, ούτε σε γενικά στοιχείαπερί των πόσων, ποιων αεροσκαφών πήραν μέρος στην "επιχείρηση" και πόσεςκαι ποιες βόμβες έπεσαν.

Οι πληροφορίες που προσέφερε ο Τζάμι Σι στόχευαν κυρίως στην πρόκληση -και "εντύπωση" - της ΝΑΤΟικής "οπτικής" των πραγμάτων. Προσπαθώντας ναεκτονώσει τις αυξανόμενες λαϊκές και πολιτικές αντιδράσεις, υποστήριξε πωςη Γιουγκοσλαβία "δεν είναι δημοκρατική χώρα" (με επιχείρημα την απέλασηξένων δημοσιογράφων που δούλευαν σε χώρες που συμμετείχαν στρατιωτικά στιςεπιδρομές) και ότι ούτε οι Σέρβοι είναι ενωμένοι, λόγω "της πίεσης πουασκεί το καθεστώς Μιλόσεβιτς σε κόμματα της αντιπολίτευσης ή ΜΜΕ"... Τέλος,προσπάθησε να τονίσει - δίχως να πείσει τους περισσότερους ξένουςδημοσιογράφους - πως όλοι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ είναι ενωμένοι και δενυπάρχει ρήγμα ή αντιδράσεις στους κόλπους της Συμμαχίας... Αξίζει, ωστόσο,να σημειωθεί πως δηλώσεις σαν και αυτές του Βρετανού υπουργού Αμυνας ή τουεκπροσώπου του ΝΑΤΟ ήταν χαρακτηριστικές όχι μόνον για τις πραγματικέςπολεμικές διαθέσεις του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια... αλλά κυρίως γιατί αποκάλυψαν -έστω και δυσδιάκριτα - μια επικίνδυνη "σπουδή" (βιασύνη), των ΝΑΤΟικώνστρατηγών να "συντρίψουν" τη Γιουγκοσλαβία, κάτι που προδίδεται - εν πράξει- με την επίσπευση των φάσεων που είχαν προαποφασιστεί από τους συμμάχουςτου ΝΑΤΟ μήνες πριν.

Πλήγματα στόχων και απώλειες

Σύμφωνα με ΝΑΤΟικούς αξιωματούχους, ως επί το πλείστον στη διάρκεια τουπρώτου γύρου των χτεσινών επιδρομών, χτυπήθηκαν περισσότεροι από 40 στόχοι,συμπεριλαμβανομένων στρατιωτικών και διοικητικών εγκαταστάσεων, θέσειςαεράμυνας, εργοστάσια όπλων, στρατόπεδα. Επιπλέον, συνετρίβησαν τρίαγιουγκοσλαβικά μαχητικά τζετ από αμερικάνικα F-15 και ένα ολλανδικό F-16.Εκπρόσωποι των ΗΠΑ είπαν ότι καταστράφηκαν στρατιωτικό αεροδρόμιο στηνΜπαταζνίτσα, βασική σερβική αεροπορική βάση δυτικά του Βελιγραδίου, ενώτέσσερις πύραυλοι έπληξαν εργοστάσιο αεροσκαφών στο Πάντσεβο. Γύρω στις18.00 (ώρα Ελλάδας), ΝΑΤΟικά αεροσκάφη - μεταξύ των οποίων ενδεχομένως καιαμερικανικά βομβαρδιστικά Β-52(!) - άρχισαν να βομβαρδίζουν και περιφέρειεςτης σερβικής πρωτεύουσας στις ζώνες Μάλι Μόκρι Λουγκ, Αβαλα, Βόζντοβατς καιΤόπτσιντερ, αλλά και πλήθος περιοχών του Κοσσυφοπεδίου και τουΜαυροβουνίου.

Αργά χτες βράδυ, το στρατηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ανακοίνωσε ότιδύο γιουγκοσλαβικά πολεμικά αεροπλάνα Μινγκ - 29, που επέδραμαν προφανώςεναντίον ΝΑΤΟικών αεροσκαφών πάνω από τη Βοσνία, καταρρίφθηκαν εντός τουβοσνιακού εναέριου χώρου και οι πιλότοι τους συνελήφθησαν από στρατιώτεςτης "Σταθεροποιητικής Δύναμης" του ΝΑΤΟ που εδρεύει στη Βοσνία καικρατούνται... Στην ίδια ΝΑΤΟική ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι οικαταρρίψεις έγιναν τις απογευματινές ώρες στην περιοχή Τέοτσακ(βορειοανατολική Βοσνία).

Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές στο Βελιγράδι,που επικαλέστηκε τορωσικό πρακτορείο ΙΤΑΡ - ΤΑΣΣ,από τις ΝΑΤΟικές επιθέσεις καταστράφηκαν45 στρατιωτικές και βιομηχανικές εγκαταστάσεις και ότι οι νεκροί από τιςεπιδρομές ξεπερνούν τους 130. Το ίδιο πρακτορείο μετέδωσε δήλωση τουΣέρβου υπουργού Παιδείας, Γιόβο Τοντόροβιτς, σύμφωνα με την οποίακαταστράφηκαν περίπου 30 σχολεία (τα περισσότερα στο Κόσσοβο).

Εξάλλου στη Μόσχα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Ιγκόρ Ιβάνοφ δήλωσε ότιοι νεκροί από τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς ξεπερνούν τους 100 και οιτραυματίες τους 400.

Επιπλέον, σύμφωνα με γιουγκοσλαβικά ΜΜΕ,οι χτεσινοί βομβαρδισμοί δεχτύπησαν μόνον στρατιωτικούς στόχους, αλλά και συστήματα τηλεπικοινωνίας,κατοικημένες περιοχές, έργα υποδομής και σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικήςενέργειας. Σύμφωνα μάλιστα με την κρατική σερβική τηλεόραση, χτεςκαταρρίφτηκαν από γιουγκοσλαβικά αεροσκάφη δύο ΝΑΤΟικά μαχητικά στηνπεριοχή Φρούσκα Γκόρα της Βοϊβοντίνας, που εισήλθαν στον γιουγκοσλαβικόεναέριο χώρο από την Κροατία. Επιπλέον, οι γιουγκοσλαβικές αρχέςυποστηρίζουν ότι καταρρίφθηκε και ένα αεροσκάφος μεταξύ Πρίστινας καιΠοντούγιεβο, στο Κοσσυφοπέδιο. Μάλιστα, ο διοικητής του τρίτου σώματοςστρατού, Νεμπόισα Πάβκοβιτς, δήλωσε ότι οι γιουγκοσλαβικές δυνάμεις και ηαεράμυνα απαντούν με αποτελεσματικό τρόπο στις επιθέσεις του ΝΑΤΟ. Οπωςείπε: "Δεν μπορούμε να νικήσουμε το ΝΑΤΟ, αλλά πρόθεσή μας είναι ναυπερασπίσουμε την εδαφική ακεραιότητα της χώρας, με κάθε δυνατό μέσο"!

  • Το απόγευμα αποχώρησαν από τη δύναμη των διεθνών επιβεβαιωτών τουΟΑΣΕ, που εδρεύει μετά τις ΝΑΤΟικές επιδρομές στην ΠΓΔΜ, περίπου 180Νορβηγοί, μια που η χώρα τους δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ και ως εκ τούτου ηπαρουσία τους εκεί δεν είχε νόημα...
Η ζωή συνεχίζεται υπό το βάρος των βομβαρδισμών...

Οι περισσότερες πόλεις της Σερβίας και το Βελιγράδι ήταν χτεςερημωμένες, γιατί, μετά την απαγόρευση πώλησης καυσίμων, τα αυτοκίνητα πουκυκλοφορούν,είναι ελάχιστα, οι αστικές συγκοινωνίες λειτουργούν κάτω απόσυνθήκες πολέμου, ενώ οι περισσότερες δημόσιες υπηρεσίες και τα καταστήματαπαρέμειναν κλειστά. Οσο για τα συναισθήματα των περισσότερων Γιουγκοσλάβων,αυτά (σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΑΠΕ στο Βελιγράδι) ήταν ανάμεικτα:Οργή, αγανάκτηση, πόνος για τα θύματα, αποφασιστικότητα για την υπεράσπισητης χώρας τους, αγωνία για το μέλλον...

Ως επί το πλείστον, λειτούργησαν μόνο τα σούπερ μάρκετ και οι υπηρεσίεςτου στρατού, της αστυνομίας και των δήμων, καθώς και όλες οι υπηρεσίες οιοποίες ασχολούνται με την άμυνα της χώρας και με τη λειτουργία των ζωτικώνδημόσιων υπηρεσιών (ηλεκτροδότηση, υδροδότηση, τηλεπικοινωνίες).

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, εκτός από τις πολιτικές αποφάσεις που έλαβεγια τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Γαλλίακαι τη Γερμανία και την απέλαση ξένων ανταποκριτών από αυτές τις χώρες,ανακοίνωσε ότι θα επανεξετάσει τις σχέσεις της και με τις υπόλοιπες χώρεςτου ΝΑΤΟ, που συμμετείχαν ενεργά στις επιθέσεις κατά της Γιουγκοσλαβίας.

Αποφασίστηκε, επίσης, η επιβολή ενός φόρου 0,6% για την άμυνα της χώραςκαι ζητήθηκε η επιστράτευση οχημάτων και άλλων μέσων για τις ανάγκες τουστρατού και της αστυνομίας.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ: Θέλουμε ειρηνική λύση!

"Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με όλες τις χώρες της ΕΕ που δεναποδέχονται τους βομβαρδισμούς, με στόχο να κατευναστεί η κατάσταση και ναβρεθεί ειρηνική λύση!". Με αυτά τα λόγια ο Γιουγκοσλάβος επιτετραμμένοςστην ΕΕ, Ντραγκοσλάβ Γιοβάνοβιτς, κάλεσε, σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου στιςΒρυξέλλες, όσες χώρες επιθυμούν την ειρήνη "να πάρουν όλα τα δυνατάειρηνικά μέσα και να αρχίσουν τον πραγματικό διάλογο για μία πολιτικήλύση"!

Οπως τόνισε, το "ΝΑΤΟ επιβεβαίωσε το νέο του ρόλο: να επιτίθεται στονκόσμο. Οσο για τις Ηνωμένες Πολιτείες, αυτές απέδειξαν ότι είναι οχωροφύλακας του κόσμου". Δεν παρέλειψε να τονίσει πως η "ΕΕ ταπεινώθηκε καιέχασε την ακεραιότητά της". Ακολούθως, ο Γιοβάνοβιτς υπογράμμισε ότι ηκυβέρνησή του επιθυμεί "πραγματικό άμεσο διάλογο" με τους ΚοσσοβάρουςΑλβανούς, πράγμα που όπως σημείωσε "δεν έγινε στις συνομιλίες του Ραμπουγέκαι του Παρισιού"!

Η Ουκρανία κάνει πρώτη προσπάθεια για... ειρήνη

Οι Ουκρανοί υπουργοί Εξωτερικών Μπορίς Ταρασιούκ και Αμυνας ΟλεξάντρεΚουζμούκ αναχώρησαν χτες το απόγευμα από το Κίεβο, με προορισμό τοΒελιγράδι, μετά την ειρηνευτική μεσολαβητική πρωτοβουλία του Προέδρου,Λεονίντ Κούτσμα, για τερματισμό της βίας στο Κόσσοβο.

Λίγες ώρες πριν από την αναχώρησή του, ο υπουργός Ταρασιούκ δήλωσε σεδημοσιογράφους ότι μπορεί να υπάρχει πρόβλημα στη μετάβασή του στοΒελιγράδι, κυρίως εξαιτίας του κλεισίματος των διεθνών αεροδιαδρόμων λόγωτου βομβαρδισμού της περιοχής. Ωστόσο, πρόσθεσε πως θα αναζητηθούν καιεναλλακτικές διαδρομές...

Ο Ουκρανός Πρόεδρος, ο οποίος έχει καταδικάσει τους βομβαρδισμούς τουΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας, πρότεινε χτες τη μεσολάβηση της χώρας τουστην κρίση στο Κόσσοβο, τονίζοντας ωστόσο ότι δεν πρέπει να "υπερεκτιμηθείο ρόλος της Ουκρανίας".

Αδιασταύρωτη πληροφορία για επεισόδια στην αλβανική μεθόριο

Το αλβανικό πρακτορείο ειδήσεων ΑΤΑ, επικαλούμενο δηλώσεις του Αλβανούυπουργού Πληροφόρησης, Μουσά Ουλκίνι, μετέδωσε ότι οι σερβικές δυνάμειςσφάγιασαν 20 Αλβανούς δασκάλους μπροστά στα μάτια των μαθητών τους, στομεθοριακό χωριό Ντομπρούν.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, την πληροφορία - που δεν έχει διασταυρωθεί απόάλλη πηγή... - την έδωσαν 176 Κοσσοβάροι πρόσφυγες που εισήλθαν τοπερασμένο 48ωρο στην Αλβανία.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι οι σερβικές δυνάμεις επιτέθηκαν και στοχωριό Γκόντεν, που βρίσκεται κοντά στο Ντομπρούν. Μετά την επίθεσηαναδυόταν καπνός και από τα 21 σπίτια του χωριού, όπως επίσης και από τοσχολείο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εκδηλώσεις στο κτίριο της τηλεόρασης(2009-04-24 00:00:00.0)
Οι βομβαρδισμοί προκάλεσαν και νέα θύματα αμάχων(1999-05-27 00:00:00.0)
Νέο ΝΑΤΟικό φονικό στο Σουρντούλιτσα(1999-04-29 00:00:00.0)
Ασυγκράτητες ΝΑΤΟικές επιδρομές επεκτείνουν την ανάφλεξη(1999-04-14 00:00:00.0)
Δολοφόνοι και ψεύτες(1999-04-09 00:00:00.0)
Αδίστακτοι ΝΑΤΟικοί βομβαρδισμοί(1999-03-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ