Παρασκευή 26 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ
Για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση

Η Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε δύο ψηφίσματα για την ένταξη της Κύπρου και την κοινοτική χρηματοδότηση της Τουρκίας. Τα δύο ψηφίσματα θα τεθούν για τελική υιοθέτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του Απρίλη (12 - 16 Απρίλη).

Το ψήφισμα για την ένταξη της Κύπρου διατυπώνει τη γνώμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την περιοδική έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που αναφέρεται στην πρόοδο της ενταξιακής διαδικασίας. Το ψήφισμα, που εγκρίθηκε με βάση την έκθεση του Ολλανδού ευρωβουλευτή Ζ. Μπέρτενς,της Ομάδας Φιλελευθέρων, χαιρετίζει την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Κύπρου.

Εξάλλου, διατυπώνει τη λύπη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου γιατί η Γαλλία, η Ιταλία, η Γερμανία και η Ολλανδία είχαν ταχθεί με δήλωσή τους κατά της κυπριακής ένταξης αν δεν αρθεί η διχοτόμηση της Κύπρου. Οι δηλώσεις αυτές, αναφέρεται, αποδυναμώνουν το ρόλο της ενταξιακής διαδικασίας ως καταλύτη στην επίλυση του Κυπριακού. Καλεί την Τουρκία να αποσύρει τα στρατεύματά της από το βόρειο τμήμα της Κύπρου.

Παράλληλα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο Υπουργών να πιέσουν την Τουρκία και να της επισημάνουν, ότι οι σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ενωση εξαρτώνται και από τη στάση της στο Κυπριακό. Αλλά καλεί και την ελληνική κυβέρνηση να συμβάλει στη βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία με την άρση των αντιρρήσεών της για την κοινοτική χρηματοδότηση της Τουρκίας στα πλαίσια της τελωνειακής σύνδεσης.

Για την Τουρκία

Το ψήφισμα για την Τουρκία διατυπώνει τη γνώμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον κανονισμό του Συμβουλίου Υπουργών, που έχει προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να παρακάμψει τις ελληνικές αντιρρήσεις για την κοινοτική χρηματοδότηση της Τουρκίας. Ο κανονισμός προβλέπει την κοινοτική χρηματοδότηση της Τουρκίας με ποσό 135 εκατ. ΕΥΡΩ για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξή της. Κι έχει νομική βάση το άρθρο 130Χ της Συνθήκης που δεν απαιτεί ομοφωνία. Εισηγητής είναι ο Βρετανός ευρωβουλευτής Ε. Μακ Μίλαν Σκοτ της Σοσιαλιστικής Ομάδας.

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα πλαίσια της "ευρωπαϊκής στρατηγικής για την Τουρκία" έχει υποβάλει και δεύτερη πρόταση για τη χρηματοδότηση της Τουρκίας, που αναφέρεται στην εμβάθυνση της τελωνειακής ένωσής της με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Για την πρόταση αυτή, όμως, το Συμβούλιο Υπουργών πρέπει να αποφασίσει με ομοφωνία και η Ελλάδα μπορεί να χρησιμοποιήσει το "βέτο" της.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παζάρια με αποσιώπηση της τουρκικής επιθετικότητας(2018-04-14 00:00:00.0)
Επιστολές Χριστόφια σε ΟΗΕ και ΕΕ(2011-04-22 00:00:00.0)
Συμφέρον του τουρκικού λαού να αντιταχθεί στην ένταξη(2007-10-26 00:00:00.0)
Δεν αναμένουν αλλαγή της τουρκικής στάσης οι Κύπριοι(2006-11-10 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(1998-11-05 00:00:00.0)
Ασφυκτικός κλοιός των "εταίρων" για την κυβέρνηση(1997-03-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ