Παρασκευή 26 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Ευχολόγια και μισόλογα

Κ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα πρέπει να ξεκαθαρίσει ότι είναι απολύτως αντίθετη και δε μετέχει σε αυτά που γίνονται, ούτε άμεσα ούτε έμμεσα

Απέφυγε να καταδικάσει άμεσα ο Κ. Καραμανλής την αμερικανοΝΑΤΟική επιδρομή κατά της Γιουγκοσλαβίας, ενώ περιορίστηκε σε ευχολόγια περί πολιτικής λύσης. Από τη Μυτιλήνη, όπου περιόδευε, ο Κ. Καραμανλής είπε ότι δεν πιστεύει πως τα προβλήματα, και μάλιστα μεγάλα και πολύπλοκα διεθνή προβλήματα, λύνονται με την προσφυγή στη βία και γι' αυτό, όπως είπε, πρέπει να βρεθεί πολιτική λύση στο πρόβλημα αυτό. Στη λύση αυτή, συμπλήρωσε, δεν πρέπει να συμπεριλαμβάνεται η μεταβολή των συνόρων της περιοχής. Παράλληλα, επισήμανε ότι η προσφυγή στα στρατιωτικά μέσα έγινε χωρίς προηγούμενη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, για να το συνδέσει αμέσως με την Κύπρο, όπου παρόλο που υπάρχουν καταδικαστικά ψηφίσματα δεν έγινε ποτέ "καμία προσπάθεια επιβολής του δικαίου".

Αντίθετος ο Κ. Μητσοτάκης

Την αντίθεσή του στη ΝΑΤΟική επίθεση κατά της Γιουγκοσλαβίας εξέφρασε ο Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος ταυτόχρονα ζήτησε η κυβέρνηση να δηλώσει ξεκάθαρα ότι είναι απολύτως αντίθετη προς αυτή την πολιτική και ότι "δε μετέχει σ' αυτά που γίνονται, ούτε άμεσα ούτε έμμεσα".

"Αυτό που γίνεται σήμερα στη Σερβία δεν είναι μόνο αντίθετο προς το δίκαιο και την ηθική, προπαντός είναι παράλογο", τόνισε ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ, συμπληρώνοντας ότι "είναι μια πολιτική που δεν οδηγεί πουθενά ή που, για την ακρίβεια, φέρνει το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που υποτίθεται ότι επιδιώκει". Υπενθύμισε ότι η ελληνική βαλκανική πολιτική, όπως χαράχτηκε από το 1990, στηριζόταν σε δύο άξονες, που είχαν γίνει παραδεκτοί από Ευρώπη και Αμερική, "το θρησκευτικό σεβασμό των συνόρων και την προστασία των μειονοτήτων πάνω σε δίκαιη και ίση βάση". Αυτή την πολιτική, υποστήριξε,την έθεσε υπό αμφισβήτηση ο αλβανικός εθνικισμός και ενισχύθηκε "από ορισμένους ανόητους στην Αμερική και την Ευρώπη". Το πρόβλημα του Κόσσοβου, συνέχισε, δεν το δημιούργησε η ένοπλη ανταρσία εναντίον της κυβέρνησης, η οποία, επιτέλους, ήταν νόμιμη. Ζήτησε επιστροφή στην αρχική πολιτική, δηλαδή του σεβασμού των συνόρων, τα οποία σύνορα, όπως είπε, η συμφωνία του Ραμπουγιέ τα έθετε υπό αμφισβήτηση γιατί προέβλεπε μια μεταβατική περίοδο τριών ετών.

Απαντώντας στην ερώτηση, ποια πιστεύει ότι θα πρέπει να είναι η στάση της χώρας μας, είπε: "Η Ελλάς οφείλει να έχει το θάρρος να ξεκαθαρίσει τη θέση της. Δεν μπορεί να εμποδίσει την πολιτική που σήμερα γίνεται. Εγώ δεν πετώ στα σύννεφα, αλλά, εν πάση περιπτώσει, πρέπει να ξεκαθαρίσει ότι είναι απολύτως αντίθετη προς αυτή την πολιτική και ότι δε μετέχει σ' αυτά που γίνονται, ούτε άμεσα ούτε έμμεσα".

  • Απαράδεκτες χαρακτήρισε τις επιδρομές του ΝΑΤΟ σε βάρος της Γιουγκοσλαβίας ο Αντ. Σαμαράς, ο οποίος τόνισε ότι "η υποταγή των πάντων στο ΝΑΤΟ, η εξευτελιστική περιθωριοποίηση του ΟΗΕ και η ολοφάνερη ανικανότητα της ΕΕ οδηγούν σε αποσταθεροποίηση ολόκληρα τα Βαλκάνια".

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ